Bani, randamente si ciocolata
ciocolatapreturirandamentebani
Tarile din Asia descopera produsele scumpe, generic numite "de lux", ale unor marci de renume. Ca sunt automobile Rolls Royce, Bentley, Mercedes sau ceasuri Patek Philippe, Vacheron Constantin, IWC sau Omega, noile averi sunt avide dupa asa-zisele simboluri ale statusului.
In acelasi timp, un produs alimentar fabricat cu mare arta (dar cu materie prima importata, in special din Africa) mai ales in doua state din Europa de Vest, se insinueaza tot mai adanc in miliarde de papile gustative asiatice.
Euromonitor International estimeaza ca un consum tot mai ridicat de ciocolata in Asia va duce la scumpirea boabelor de cacao la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
In Asia, continent unde populatia a ajuns la aproape 4 miliarde, creste cererea pentru ciocolata, iar piata aproape se va dubla fata de restul lumii, in urmatorii patru ani.
Euromonitor anticipeaza ca, in acest an, vanzarile de ciocolata pe piata chineza vor creste cu 6,9%, la nivelul record de 193.100 tone, urmand a spori cu 6,6%, in 2015.
De asemenea, firma de cercetare Hardman & Co prevede ca sporirea consumului de ciocolata pe pietele emergente, inclusiv China si India, ar putea face ca cererea de cacao sa depaseasca productia, deficitul global urmand a se situa, pana in 2020, la un milion de tone metrice.
In 2013, consumul de produse din ciocolata in regiunea Asia-Pacific a fost, in medie, de 200 de grame de persoana, dublu fata de acum zece ani, dar mai putin decat in Orientul Mijlociu si Africa.
Cererea a urcat cu 4,5%, cel mai rapid ritm de crestere din lume. Cea mai mare cantitate de ciocolata a fost consumata in Australia si Noua Zeelanda: 4,8 kilograme de persoana, urmate de Europa Occidentala, cu 4,6 kilograme de persoana.
Potrivit DEX, ciocolata este un preparat comestibil facut dintr-un amestec solidificat de pulbere de cacao si de zahar sau bautura preparata din praf de ciocolata sau de cacao dizolvat in lapte sau in apa.
Insa, maestri ciocolatieri numesc ciocolata numai acele produse care contin minimum 70% cacao. Prin urmare, ciocolata alba este o notiune fara sens.
De ce este ciocolata neagra mult mai scumpa decat suratele ei cu lapte si multe alte ingrediente, purtand nedrept numele de ciocolata?
Pentru ca, pe langa pretul in crestere al materiei prime, un maestru ciocolatier sau o fabrica poate folosi cantitatea de cacao de 75-85-99% dintr-o ciocolata in retetele a mii de alte produse finite.
La fel, carnea de purcel de lapte sau de vitel nu este scumpa numai pentru ca este frageda, ci si pentru ca animalele respective nu apuca sa creasca, sa ajunga la maturitate, iar producatorul sa vanda o cantitate de cateva ori mai mare.
In acelasi fel, de aceea, unele fonduri de investitii cer, vor, solicita, impun randamente mari si foarte mari ca sa nu regrete ca nu au facut altceva cu banii...