LIVE TEXT Rezultate alegeri Congres PSD: Dancila, presedinte PSD, Teodorovici, presedinte executiv, Fifor, secretar general

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LIVE TEXT Rezultate alegeri Congres PSD: Dancila, presedinte PSD, Teodorovici, presedinte executiv, Fifor, secretar general
LIVE TEXT Rezultate alegeri Congres PSD: Dancila, presedinte PSD, Teodorovici, presedinte executiv, Fifor, secretar general
de Magda Florea la 29 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
congres psdviorica dancilacodrin stefanescupsdecaterina andronescueugen teodorovici

Pe 29 iunie, la Sala Palatului a avut loc Congresul PSD. 4.000 de delegati au fost prezenti in Bucuresti pentru a-si alege noul presedinte de partid, dar si oamenii care vor ocupa functia de presedinte executiv si secretar general. Insa miza acestei intruniri a fost mult mai importanta. PSD si-a propus schimbari in politica pe care o promoveaza, fiindca rezultatele la alegerile europarlamentare au lasat fara legitimitate morala de guvernare Partidul Social Democrat. Nu in ultimul rand, ne despart doar cateva luni de alegerile prezidentiale, iar "PSD si-a propus sa faca o reforma pentru a se apropia de electorat, dar si de socialistii europeni, pentru a incerca sa faca un scor bun la scrutinul din toamna", a declarat Viorica Dancila. De asemenea, PSD a anuntat ca se va axa pe investitii, fiindca masurile de crestere a salariilor bugetarilor si maririle de pensii nu au adus partidului popularitatea pe care si-o dorea. Din contra. Ultimii doi ani si jumatate de guvernare ai PSD au dus Romania la marginea Europei, avem semnale negative frecvente din partea Uniunii Europene si a institutiilor sale referitoare la modul abuziv de guvernare al PSD-ALDE, prin OUG, prin interventii in justitie si prin luarea unor masuri fiscal-bugetare care au adus prejudicii mediului de afaceri si intregii economii nationale. Ultima "performanta" in acest sens a fost inregistrata de PSD chiar saptamana trecuta, cand a adoptat tot prin OUG Codul Administrativ care prevede pensii speciale, dar si alte masuri administrative considerate de Opozitie "o noua forma de baronizare". Rezultate Congres: Viorica Dancila, presedinte al PSD, Eugen Teodorovici, presedinte executiv si Mihai Fifor, secretar general.

Update: Conform rezultatelor partiale, Viorica Dancila a fost aleasa de social-democrati in functia de presedinte al PSD. Functia de presedinte executiv este castigata de Eugen Teodorovici, iar cea de secretar general, de Mihai Fifor.

Viorica Dancila a intrunit un numar de 2.828 de voturi, Liviu Plesoianu 715, Serban Nicolae - 375 si Ecaterina Andronescu 50 de voturi.
 
Eugen Teodorovici a fost ales presedinte executiv cu 2.463 de voturi, Daniel Suciu a obtinut 1,358 voturi, Daniel Florea - 129 si Sorin Bota 19 voturi.
 
Mihai Fifor a fost ales secretar general al PSD cu 2.366 voturi, Gabriel Petrea a obtinut 716 voturi, Codrin Stefanescu - 466, Felix Stroe - 189, iar Rodica Nassar - 77.

Citeste si: De unde luati banii, doamna Dancila?

Update: S-a incheiat votul la Congresul PSD. Urmeaza numararea voturilor

 

Update: A inceput votul secret. Cei 4.000 de delegati vor intra in cabinele de vot cu cate un buletin pentru fiecare candidat. Votul se va desfasura intr-un singur tur. Va amintim ca pentru functia de presedinte al PSD candideaza Viorica Dancila, Serban Nicolae, Liviu Plesoianu si Ecaterina Andronescu. Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici si Sorin Bota sunt candidatii inscrisi pentru functia de presedinte executiv, iar pentru cea de secretar general: Codrin Stefanescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe si Rodica Nassar.


Update: Marian Oprisan a urcat la pupitru pentru a lua cuvantul, insa a fost huiduit de sala si a fost nevoit sa coboare de pe scena. "Pleaca! Lasa-ne!” se striga din sala.
 
Oprisan s-a uitat la Dancila si a zis: "Se pare ca nu vor sa ma asculte". 

Marian Oprisan a transmis, intr-o scrisoare, colegilor din PSD, intr-o postare pe Facebook, sambata. Iata continutul integral al scrisorii:
 
Dragi colegi,
 
Ca multi dintre cei de aici, am fost cu PSD la bine si la greu. Am prins anii de glorie ai acestui partid, dar si anii lui de agonie. Din 1993 conduc organizatia din Vrancea si pot sa spun ca am vazut si am trait multe. Am vazut guvernarea 92-96 cu Nicolae Vacaroiu, o guvernare care a adus stabilitate in tara. Am vazut si guvernarea CDR, una dintre cel mai proaste pe care le-a avut Romania pana acum. Apoi, in 2000, am participat direct la victoria PSD, alaturi de Ion Iliescu si Adrian Nastase, cel care a si condus un Executiv cu performante absolut remarcabile. A venit apoi epoca Traian Basescu. Aceasta epoca a fost si pentru mine si pentru multi de aici un adevarat calvar. Eu unul am fost tarat prin tribunale pentru simpla vina de a fi pesedist. Au vrut sa aiba capul lui Oprisan drept trofeu, dar, vorba cuiva celebru, ”ghinion”. Nu au avut ce sa-mi faca pentru ca eu nu am incalcat legea asa ca, dupa ani de procese, am fost achitat definitiv. In 2016, am luptat si am obtinut impreuna un scor istoric pentru PSD. Au urmat trei ani complicati, cu bune si cu rele, ani pentru care suntem cu totii responsabili intr-un fel sau altul.
 
Dintoata aceasta istorie zbuciumata a partidului nostru, eu am invatat cateva lucruri.
 
In primul rand, am invatat ca nicio victorie nu e definitiva si niciun esec nu e absolut. Doar lupta este si trebuie sa fie permanenta. Trebuie sa ne batem pentru ideile in care credem si pentru oamenii care si-au pus sperantele in noi. Asta este cheia fiecarei renasteri a PSD: nu s-a dat batut niciodata. Si nici acum nu ne vom da batuti!
Nu vreau sa ne mai lasam calcati in picioare de tot soiul de indivizi care si-au batut joc de Romania. Nu vreau sa mai lasam vreo minciuna sa treaca fara sa raspundem. Nu vreau ca PSD sa mai intoarca si celalalt obraz. Prea am fost ingaduitori cu unii care n-au facut nimic la guvernare nici pentru tineri, nici pentru muncitori, nici pentru pensionari. A venit vremea sa le spunem adevarul direct in fata. Opozitia de azi a dat cele mai proaste guverne de ieri. Asa ca sa le dam cu guvernarile lor in cap pana le vine mintea la loc.
 
In al doilea rand, dupa toti acesti ani in PSD, am invatat ca votul pe care ni-l dau oamenii nu e niciodata un cec in alb. Am obtinut un scor istoric in 2016 si am crezut ca putem face orice. Ei bine, nu e asa. Oamenii ne-au tras de maneca, dar noi ne-am facut ca nu intelegem. Asa ca ne-au ars la vot. Romanii asteapta de la noi sa facem ce am promis. Sa crestem salarii, sa crestem pensii, sa facem locuri de munca, sa facem autostrazi, scoli si spitale. Nu ii intereseaza asa mult justitia.
 
Evident ca sunt probleme mari in Justitie. Dar nu le putem rezolva peste noapte. Trebuie sa le explicam oamenilor punct cu punct. Si sa le zicem asa: PSD vrea justitie la fel pentru toti cetatenii.
 
Si sa le mai zicem oamenilor ca PSD vrea justitie exact asa cum e in Franta sau Olanda, nu ca in Rusia! Nici mai blanda, nici mai intelegatoare. Asa cum sunt pedepsite infractiunile de serviciu acolo, la fel sa fie si la noi. Asa cum se numesc procurorii acolo, la fel sa fie si la noi. Asa cum se judeca acolo, asa sa se judece si la noi. De ce sa inventam iar roata? Hai sa transpunem in legislatia noastra legislatia din alte tari europene si sa facem si noi exact la fel ca ei. Si cand vor mai iesi la lupta vitejii nostri luptatori anticoruptie sa-i trimitem frumos la Merkel si la Macron. Si sa le zicem ca legea noastra este exact ca legea lor. Daca nu le plac pedepsele blande, sa protesteze la Bruxelles, nu in piata Victoriei.
 
Mai e un lucru pe care l-am invatat in acesti ani: ca PSD este despre romani si Romania. Am castigat mereu cand ne-am luptat pentru ceea ce credem cu adevarat. Eu unul cred in acest popor, si cred in dreptul lui la prosperitate. Romania trebuie sa fie o putere in Europa, iar romanii trebuie sa fie respectati. Nu accept sa mai fim tratati drept cosul de gunoi al Euopei. Nu accept sa mai trimita aici produse de calitate mai proasta. Nu accept sa ne cumpere padurile si terenurile pe nimic. Nu accept sa ne ia pe nimic toate bogatiile si pe romani sa-i tina cu mana intinsa. Nu accept sa-i exploateze pe muncitori si sa le dea salarii de nimic pentru munci platite cu mii de euro in Europa. Nu accept sa fim de rangul 2 in Europa.
 
De-asta nu voi accepta niciodata ideea unei Uniuni cu doua viteze. Ar insemna sa calatorim la clasa a II-a dupa ce am platit biletul de clasa I. Ati vazut ca ies ambasadele sa ne arate cu degetul ca suntem corupti. Vine MCV-ul, vine GRECO, vine Comisia de la Venetia, vine Comisia Europeana. Numai papa de la Roma nu ne-a facut corupti.
 
Iar miile de idioti utili care repeta ca papagalii sloganurile de la Bruxelles, nu inteleg de fapt care e miza. Interesul ”greilor” din Uniune e sa gaseasca un pretext ca sa ne trimita la clasa a II-a. Sau sa ne tina cu dintii la gard cum se spune. Ei vor sa arate ca nu meritam sa stam la masa cu Germania sau Franta, ci ca meritam sa stam la colt si sa primim ce ni se arunca. Si nu e Romania singura in situatia asta. Tot asta incearca sa faca si cu Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria si altii.
 
Ei bine, eu asa ceva nu accept! Nu pot sa stau cu mainile incrucisate cand unii din afara tarii isi bat joc de noi si spun despre PSD ca este un partid anti-european!
 
Pentru muncitorul care e pe santier la Madrid, pentru femeia care ingrijeste batrani la Roma, pentru soferul de camion care traverseaza Franta de la un cap la altul, pentru bunicile si bunicii ramasi in Romania care vorbesc la telefon cu nepotii, pentru copiii care cresc singuri in tara asta cu dor de mama si de tata, pentru toti romanii care sunt in afara tarii sau in tara. Pentru toti acestia noi am luptat si am bagat Romania in NATO si Uniunea Europeana iar astazi eu nu pot accepta sa fim calcati in picioare de popularii europeni de la Bruxelles! Dreapta europeana prin cozile lor de topor, platite sa ne “explice” noua ordine europeana este, de fapt, cel mai mare dusman al Romaniei!
 
Pentru toate acestea trebuie sa luptam. Nu pentru mine. Nu pentru familia mea. Vreau sa lupt pentru neamul meu. Vreau sa lupt pentru poporul asta care a suferit atata si pe care unii vor sa-l faca iarasi sa sufere. Si vreau sa lupt impreuna cu voi, impreuna cu tot PSD-ul.
Pentru ca daca e vreo lectie intiparita cu litere mari in sufletul meu, atunci aceasta lectie e cea a unitatii. Niciodata PSD nu a pierdut cand a fost unit. Niciodata nu a putut fi oprit, atunci cand am stat umar langa umar si am tras cu totii in aceeasi directie.
 
Dragii mei colegi,
E iarasi momentul sa fim uniti. Sa strangem randurile, sa ne adunam fortele si sa mergem iarasi la lupta. Nu luptam pentru noi, luptam pentru Romania. Luptam pentru cei care ne-au votat, pentru cei care si-au pus sperantele in noi. Luptam pentru bunastarea romanilor. Pentru respectul pe care parintii si bunicii lor il asteapta. Pentru viitorul pe care copiii lor il merita. Luptam pentru poporul PSD, luptam pentru poporul roman,. Si, ca de fiecare data cand am fost uniti, sunt convins ca vom castiga.
PSD, Victorie!
 
#OM"

Update: "Sa speram ca intelepciunea si profesionalismul colegilor nostri sa fie remediul problemelor", a spus Felix Stroe.

Update: Codrin Stefanescu, candidat la functia de secretar general:

"Liviu Dragnea e detinut politic". " O sa vorbesc despre curaj si loialitate. Nu pot sa uit ca in Romania s-au produs abuzuri inimaginabile. Cum pot sa uit ca un intreg partid a fost vanat ani de zile. De aceea am fost alaturi de Adrian Nastase cand nu a mai fost nimeni. Alaturi de tine Olguta Vasilescu, de Mircea si Vlad Cosma, de intreaga Prahova, alaturi de liderul nostru aflat dupa gratii. Astazi, Liviu Dragnea este pur si simplu detinut politic".

Citeste si: Doua scenarii posibile pentru Congresul PSD

Update: Gabriel Petrea: "Sa dam o sansa tinerilor sa demonstrez ceea ce pot"


"Eu stiu ce inseamna sa organizezi un Congres si avem sute de tineri care de trei zile nu mai dorm si au lucrat la aceste mape. Dragilor, mi-e dor de noptile pe care le pierdeam la Congrese. Toti au vorbit despre tineret, toti vor ca tinerii sa vina pe pozitie, ca partidul sa vina cu o fata noua. Si atunci intreb – de ce nu dam o sansa tinerilor sa demonstreze ceea ce pot? Eu am intrat in PSD in 2004. Atunci cand promit ma tin de promisiune. Mi-am facut botezul in campania din 2006, dupa aceea cu Adrian Nastase, apoi in 2009 in campanie pentru Mircea Geona si am construit o structura atunci de care sunt foarte mandru, pentru ca multi tineri sunt alaturi de mine de atunci. In 2013, cu voia tinerilor am fost ales secretar general la tineret. In 2014 in campanie pentru Victor Ponta. In 2015 am fost ales lider la tineret, iar in 2016 am facut o campanie cu mesaje prin care am castigat alegerile”, a afirmat Gabriel Petrea, sambata la Congresul PSD.

Update Rodica Nassar: "Suntem aici, acum, nu pentru ca ne-am dorit-o, ci pentru ca nu avem incotro. Am fost si suntem cel mai mare partid al tarii. PSD a adus mai multa bunastare oamenilor si mai multa dezvoltare tarii", a spus Rodica Nassar.

"Doresc sa va spun ca astazi se vorbeste despre o noua echipa, echipa insa a PSD mai cuprinde 16 vicepresedinti, dintre care 8 sunt femei, din echipa PSD fac parte toti presedintii de organizatii si nu in ultimul rand dumneavoastra si toti ceilalti colegi ai nostri pe care astazi ii reprezentati in aceasta sala si care cu siguranta ne privesc de acasa cu speranta. Ce inseamna o echipa unita? Inseamna asumarea deplina a responsabilitatilor si obiectivelor stabilite de CEX, aprobate de dumneavoastra aici in congres, inseamna munca sustinuta, disponibilitatea reala pentru dialog, dezbatere in interiorul partidului, inseamna incredere si mai inseamna acea chimie speciala care uneste oamenii dincolo de cuvinte", a declarat Rodica Nassar.
 
"In guvernul PSD-ALDE pentru ca avem si colege ministru de la ALDE sunt de asemenea , trebuie sa remarcam lucrul acesta, cele mai multe doamne ministru din istoria post-decembrista si probabil din istoria tarii. Asadar este un fapt ca la noi in partid doamnele nu sunt cu nimic mai prejos decat colegii nostri barbati, prin urmare dragi colegi, indrazniti si votati pentru o doamna in functia de secretar general al partidului, va rog sa imi acordati increderea, inclusiv pentru ce stiu, pentru ce am dovedit ca pot, pentru contributia pe care pot sa o aduc si nu doar pentru ceea ce sunt", a completat Nassar.

Update: Mihai Fifor a luat cuvantul:

"Noi nu ne uitam liderii. Nu cred ca e cineva in aceasta sala care l-au uitat pe Liviu Dragnea. Nu cred ca e cineva care l-a uitat pe Adrian Nastase. Am sentimentul ca oamenii ne-au aratat ca trebuie sa facem ceva si sa schimbam ceva in discursul nostru. E momentul de prag pe care il trece PSD. Trebuie sa vorbim despre onestitate, sa invatam sa redevenim buni colegi. E onorant sa ma aflu in fata dvs si sa va vorbesc despre echipa. Despre asta e PSD: despre echipa".

"E foarte complicat sa urmezi la cuvant dupa Eugen Teodorovici, dupa Dani Suciu. Pana la urma despre echipa este vorba in PSD, despre oameni care vin cu inima deschisa in fata dvs, nu sa se bata dupa vot, ci sa arate ca pot veni cu idei, solicitand un vot de incredere pentru a putea face parte din cea mai frumoasa echipa, echipa PSD. Am in sala un om extrem de drag, caruia vrea sa ii urez la multi ani. Nea Petre Daea sa fii sanatos. Daca PIB creste aceasta tara e in siguranta pentru ca stim sa facem lucruri bune pentru aceasta tara. Romania aloca al treilea an consecutiv 2% pentru Aparare, indeplinind obligatiile pe care si le-a asumat”, a declarat Mihai Fifor, sambata, la Congresul PSD.

"Cred ca am experienta necesara, penru ca ma caracterizeaza forta de munca si spiritul de echipa. Cred in doua vorbe mari. De fapt e o deviza care se numeste Onoare si Patrie si eu cred in aceasta deviza. Mi s-a spus cred ca alergi dupa functii. Am fost intrebat ce o sa fac daca voi fi ales secretar general cu functia de presedinte al Consiliului National. Am spus – demisionez in secunda doi. PSD nu a fost ingenunchiat niciodata si nici nu va fi ingenunchiat tocmai pentru ca este un partid dedicat oamenilor”, a conchis Fifor.

Update: Suciu iti sustine discursul:

"Bine ati venit la sarbatoarea democtratiei in PSD. Nu este nici tensiune, este pur si simplu o competitie de care acest partid chiar avea nevoie. Am primit foarte multe sfaturi zilele trecute. Doua le-am retinut pentru ca se bat cap in cap, sa nu ai emotii deloc si sa fii tu insuti. Am toate emotiile din lume pentru ca sunt de 12 ani in acest partid. Nu este usor ca dupa 12 ani cu nenumarate congrese in care am fost delegat ca si dumneavoastra vin astazi in fata dumneavoastra sa va cer sprijinul. Dintr-un orasel cu 18 mii de locuitori, Bistrita Nasaud, am venit in fata congresului sa va cer ajutorul”, a mai spus Daniel Suciu.
 
 "Am petrecut ultimele luni gandindu-ma la ceea ce facem bine acestei tari. Acum in schimb trebuie sa vorbesc putin si de ce nu am facut bine noi ca partid. Daca PSD nu a castigat alegerile pe 26 mai vina ne apartine noua tuturor. Trebuie sa invatam din asta si sa mergem din nou deschisi si inainte de a le mai cere oamenilor votul trebuie sa le castigam inimile. Intr-adevar astazi pare ca am fi la ananghie, ca suntem putini dezorientati. Vom mai pierde niste alegeri, dar vom si castiga niste alegeri. Asta este soarta unui partid democrat. Este loc in PSD pentru absolut toata lumea si asta trebuie sa intelegem. Romanii asteapta nu sa ne mai certam intre noi, am facut-o destul”, a declarat Daniel Suciu, sambata la Congresul PSD.

Update Daniel Florea: E o competitie, nu o lupta. Lupta e in exterior, fratilor
 
"Eu nu vorbesc mult, eu fac multe. Oamenii pe care ii vedeti in sala alaturi de mine s-au ales intre ei, delegatii s-au ales intre ei, sunt rodul discutiilor dintre ei. Sunt primii 56 de oameni de la mine din organizatie. Cred ca este momentul in acest congres sa reusim sa alegem in functie oameni care au demonstrat de-a lungul timpului ca sunt capabili sa ofere de-a lungul timpului si solutii. Inscrisi in acest moment sunt numai eprsoane care au ce oferi. Nu este important cine castiga. Noi nu concuram aici ca sa ne cocotam pe umerii dumneavoastra in functie in partid, noi concuram aici ca fiecare dintre noi are cate ceva de oferit. Noi nu trebuie sa ne reinventam, ci sa ne regasim. Sa aratam ca sunt cel mai mare, mai puternic partid din Romania. Asta trebuie sa facem impreuna. Am asteptat mult timp pentru a ma adresa congresului, pentru ca data trecuta am fost rugat sa nu concurez in fata altui coleg primar”, a declarat Daniel Florea, sambata, la Congresul PSD.
 
Update: Eugen Teodorovici a luat cuvantul: 

"In 2012 cand eram propus pentru Curtea de Conturi Europeana m-a intrebat Victor Ponta de ce nu plec si i-am spus ca raman in Romania pentru a face lucruri bune pentru tara.
 
O felicit pe Olguta Vasilescu ca a dus legile salarizarii si pensiilor, legi pe care si le-a asumat.
 
Astazi suntem foarte vocali, ceea ce este bine, ma bucur ca foarte multi lideri devin tot mai increzatori in partid. E o sansa pentru partid sa aiba un presedinte care sa uneasca. Intotdeauna sprijinul e la Ministerul de Finante. Ce vor ministrii e dorinta, ce vrea premierul si ministrul de Finante e putinta. Am luat cateva hartii cu mine. Din suflet, voiam sa spun ca le-am luat pentru a ma simti mai sigur".

Update: Sorin Bota:

"In partid trebuie incurajata competitia reala, pe valori si nu pe grupuri de interese. Eu asa vad lucruri nu din 26 mai ci mai de mult. Poate ca mai aveam nevoie de un dus rece. Doresc sa ma implic mai mult fara a abdica de la principiile social-democratiei. Nu ofer posturi nici contracte pentru primari, poate in viitor prin noi programe de dezvoltare a comunitatilor. 
 
"Noi, PSD-ul de azi suntem continuatorii miscarii de stanga care a inceput in 1893. (...) Azi, din pacate, stanga a inceput sa fie dezbinata iar PSD sa fie demonizat. Cred ca incepand de azi democratia interna in partid a revenit ca parte a valorilor social-democrate", a conchis Bota.

Update: Viorica Dacila a luat din nou cuvantul:
 
"Suntem intr-um moment in care putem sa mergem pe experienta, pe certitudine, sau sa mergem sovaitori doar cu speranta. PSD trebui sa redevina cel mai mare si mai puternic partid din Romania. (...) Eu cred in fiecare dintre voi, cred in cei care ne urmaresc de acasa. Impreuna am construit o temeie solida pentru aceasta tara. 
 
 Stiu cat de important e sa cunosti acest partid, sa tii legatura cu oamenii, sa-i asculti. Alegerile prezidentiale, locale si parlamentare sunt provocari din care trebuie sa iesim victoriosi. Cum vom face acest lucru? Prin discursuri frumoase dar lipsite de fundament sau din ceea ce facem?  E esential sa ne cunoastem si sa ne asumam istoria, cu lucrurile bune si cu cele mai putin bune. Trebuie sa incepem un nou capitol pentru PSD. Aceste alegeri nu sunt despre o persoana sau un grup, despre putere sau interese, sunt pentru PSD, sunt despre drumul pe care vrem sa mergem. Sunt despre ce ne dorim pentru Romania".

Update: Gabriela Firea este marea absenta a Congresului. Primarul general al Capitalei si presedintele PSD Bucuresti a suferit, vineri seara, o operatie la colon, iar in acest moment este internata in spital.

Update: Liviu Plesoianu, candidat la sefia PSD:

 "Va rog sa votati astfel incat la acest congres sa triumfe adevarul, nu ipocrizia. Vorba libera, nu tacerea nevinovata. Nu votati pentru Plesoianu, Serban, Andronescu, Dancila, nici macar pentru PSD. Votati pentru Romania", a conchis Plesoianu.

"Eu in 2012 nu numai ca nu eram in politica, nici nu-mi imaginam ca voi face pasul. Dar in 2012 eram in partea cealalta, credeam in dreptate pana la capat, eram unul dintre cetatenii care mergeau la 40 de grade sa-l suspende pe Traian Basescu. (...) In 2019, si-a permis domnul Ponta sa spuna ca l-a sunat Barosso de la Comisia Europeana si i-a spus, "ba, asa nu se poate". Si domnul Ponta a spus nu se poate asa, dar daca domnul Barosso spune ca nu e in regula, nu putem face nimic si ramane Basescu mai departe. 
 
Darius Valcov e urmarit penal pentru ca si-a permis sa publice pe Facebook protocolul secret din 2016 intre SRI si PG. Cei care au semnat protocoalele sunt bine mersi. Darius Valcov, desi CCR a spus ca acele protocoale sunt ilegale, e urmarit de acel sistem nenorocit despre care au am vorbit".

La precedentul congres, cand toata lumea l-a aplaudat pe Liviu Dragnea, in acel moment am stat jos. Stiti de ce? Pentru ca la acel moment am considerat ca nu e corect ca unii dintre candidati sa nu apuce sa vorbeasca. Dar astazi stau in picioare, aleg sa nu tac si va spun ceea ce trebuie spus: sentinta de condamnare a lui Liviu Dragnea nu a fost in niciun caz intamplator fixata la o zi dupa alegeri. 
 
 Aud de cateva saptamani un referen perdant: Sa tacem ca sa nu vina monstrii cei rai. Am fost tentat sa vin intr-o camasa alba, asa cum m-am urcat pe scena la marele miting impotriva abuzurilor. Dar m-am hotarat sa vin in camasa neagra, pentru ca vreau sa va povestesc un film horror", a spus Plesoianu.
 
Update: Serban Nicolae, candidat la functia de presedinte PSD: 

"Eu nu am venit cu discurs scris". "Sunt unul dintre voi de 30 de ani. Alegerile de astazi nu sunt niste alegeri obisnuite. Sunt foarte importante pentru ca privesc urmatorii cinci ani. Ne croim astazi un drum de unitate, de solidaritate, cu fruntea sus, catre ceea ce urmeaza."

Update: Ecaterina Andronescu, contracandidata Vioricai Dancila la sefia PSD, face declaratii.

"Am intrat in politica fiind convinsa ca politica e arta de a te pune in slujba oamenilor. Nu e niciun judet in aceasta tara in care eu sa fi fost o singura data. PSD a fost si trebuie sa fie partidul dezvoltarii Romaniei. Dupa o guvernare in care rezultatele au fost pozitive am pierdut alegerile pentru Parlamentul European si trebuie sa ne intrebam cu ce i-am dezamagit pe oameni, ce am gresit si cum sa ne corectam greselile. Avem potentialul si forta de a indrepta lucrurile pe care le-am facut gresit."
 
- "Au ramas multe lucruri de facut. Trebuie sa facem autostrazi. La 100 de ani de la Unire trebuie sa legam regiunile tarii. E o obligatie pe care si-a asumat-o premierul si pe care toti trebuie sa ne-o asumam. PSD are o sansa: directia de a merge inainte, cu angajamentele ferme pe care si le-a asumat ... Trebuie sa aducem langa noi tineri, tineri corporatisti ..."


Update: Viorica Dancila a luat cuvantul.

"Este PSD solutia cea mai buna pentru guvernarea Romaniei? Raspunsul este, cu siguranta, DA", a spus Viorica Dancila, intr-un discrus in care incurajeaza continuarea guvernarii, sustinand ca PSD este partidul cu cele mai bune rezultate in ultimii 30 de ani "pentru romani".  

Dancila a prezentat cateva reusite ale PSD si cateva rezolutii:

"Vad in aceasta sala mii de oameni dedicati romanilor. Suntem un partid puternic, capabil sa continue o guvernare prospera.
Este timpul ca PSD sa demonstreze ca are forta sa raspunda corect asteptarilor din societate. Social-democratia inseamna grija fata de oameni, prosperitate, solidaritate fata de cei vulnerabili, stabilitate sociala. Istoria celor 30 de ani ne arata ca PSD a avut guvernarile cu cele mai bune rezultate pentru romani si de fiecare data am fost nevoita sa reparam ce au distrus altii.

Am dus Romania in Europa cu o crestere economica mare, cu o rata a somajului la minim istoric. Am adus locuri de munca, lucram la modernizarea Romaniei prin Codul Administrativ, am dezvoltat mediul de afaceri si am sustinut antreprenoriatul, am redus tva, am sustinut dezvoltarea de noi afaceri, prin Start-Up Nation, am stimulat munca in constructii, am redus taxele la intreprinderile mici la aproape 1% din cifra de afaceri (...).

Guvernarea noastra nu a fost perfecta, dar a fost eficienta. Avem motive sa ne mandrim cu ceea ce am realizat si sa privim cu incredere la ceea ce avem de facut in continuare. Romanii ne spun ca nu am facut suficiente investitii in autostrazi. Asa este. Am investit in multe segmente de autostrazi ... insa oamenii vor o atuostrada terminata de la un capat la altul, vor sa vada un proiect inceput si dus la bun sfarsit. Si au dreptate. Ma angajez in fata dvs, ca vom face o autostrada cap-coada. Am demarat deja analiza pentru a vedea exact care e proiectul cel mai bine pliat pe asteptarile romanilor iar noi suntem pregatiti sa finantam proiectul de la bugetul de stat. Nu voi mai tolera niciun fel de intarziere, nici de la autoritati, nici de la constructori. Fiecare proiect va fi controlat de un departament aflat in subordonarea premierului. Cine nu respecta termenele, pleaca acasa fara exceptie.

Romanii au nevoie de investiti in sanatate. Avem cel mai mare buget alocat investitiilor in sanatate. Ne-am asumat sa construim spitale regionale de urgenta. Avem nevoie de spitale performante pentru actul medical de calitate, desi avem specialisti in domeniu. Am facut evolutii pentru spitalul regional Iasi. Cererea de finantare pentru proiect va fi transmisa Comisiei Europene in toamna. Suntem intr-o faza avansata a discutiilor pentru un spital regional la Constanta, in parteneriat cu Turcia. In perioada urmatoare vom investi masiv in spitale, in dotarea si modernizarea lor ... Guvernam pentru generatia de astazi, dar si pentru cea viitoare. Educatia este un alt punct important pentru PSD. Construim impreuna cu partenerii sociali un sistem de educatie modern, adaptat cerintelor pentru piata muncii. Ne-am asumat sa majoram veniturile cadrelor didactice, sa oferim conditii adaptate in invatamantul romanesc. Ne vom tine de plan ...

Am parut mai interesati de Justitie decat de Educatie si Sanatate. Asta, pe buna dreptate i-a suparat pe oameni. Guvernul nu va emite nicio OUG pentru modificarea sistemului judiciar. Orice astfel de modificare trebuie sa se faca prin dezbatere transparenta si prin consultanta organismelor internationale si a celor interne. Sustinem lupta impotriva coruptiei, dar pentru asta avem nevoie de parteneri care sa ne deschida usa, care sa ne asculte si in fata carora sa avem credibilitate. Sustin relatia noastra cu partenerii externi ... Trebuie consolidat dialogul cu partenerii transatlantici ... trebuie sa reconstruim o relatie de incredere, aceasta e calea pe care trebuie sa mergem. Locul PSDe in marea familie social-democrata europeana, ca partid atasat valorilor europene, credibil si respectat in Europa. Ii salut si pe prietenii din Republica Moldova prezenti in aceasta sala. Ca pro-european convins, sustin calea europeana a Republicii Moldova ..."
 
Update: Calin Popescu Tariceanu tine un discurs: Iata cele mai importante declaratii ale acestuia: 
 
-E timpul pentru un presedinte care sa ne uneasca, interesat de ceea ce lasa in urma lui. Sunt azi in fata dvs pentru a va propune un pact de stabilitate politica si economica, un acord pentru o coalitie care sa guvereze Romania pana in 2024. Un acord care sa permita alegerea unui presedinte care va avea ca prioritate stabilitatea politica si economica.
 
- O natiune trebuie judecata dupa cum isi trateaza cetatenii necajiti, cum spunea Nelson Mandela.
 
- Trebuie sa indreptam efectele negative ale OUG 114. Vreau sa fin cei care modernizam cu adevarat administratia romaneasca. Vreau sa fim curajosi si sa mergem mai departe cu descentralizarea. Un lucru foarte important: sa ducem la Cotroceni un presedinte al tuturor romanilor.
 
-Ne cunoastem de foarte multi ani, din toate unghiurile, perspectivele. Am fost si oponenti, si parteneri. Ati fot alaturi de mine cand am fost prim-ministru, cand Basescu a incercat sa rastoarne guvernul. Ati fost partenerii nostri tacuti. Va multumesc.
 
-Am fost impreuna in opozitie in perioada celui mai toxic Guvern. Guvernul Ciolos, care era condus de presedintele Klaus Iohannis, presedintele dezbinarii.
 
-Sunt aproape 30 de luni de cand suntem impreuna la guvernare. Nu ne-am luptat doar cu opozitia, ci cu structuri oculte, servicii secrete. Aceste servicii patroneaza ONG-uri si miscari de strada.
 
-Fostul judecator al CCR Toni Grebla a fost achitat definitiv. Un om care a fost tarat in mizerie, acuzat de fapte halucinante. Mai halucinant a fost declaratia lui Augustin Zegrean ca Toni Grebla ca sistemul a vrut sa arate CCR ca nu e capul ei.
 
-Va cer sa nu va lasati timorati de echipa de zgomote a neo-marxistilor.  Calin Popescu Tariceanu a propus PSD un acord pentru o coalitie care sa guverneze Romania pana in anul 2024 si care sa permita sa fie la Cotroceni un presedinte echilibrat, interesat de tara si nu de realegerea ca sef de stat.
 
Update: "Este asa cum stiti, cel mai important eveniment politic al partidului nostru. Se simte o tensiune mare, ceea ce arata ca vom avea o competitie vie, democratica. (...) Va asigur ca astazi nu va fi o lupta, ci o competitie. In final vom fi cu totii in aceeasi echipa: echipa PSD", a spus Fifor.

A inceput Congresul PSD. Mihai Fifor deschide seria discursurilor si le multumeste delegatilor pentru prezenta

Update: Serban Nicolae: "Am toate sansele care pot beneficia in urma celor 30 de ani de activitate. Colegii ma cunosc, am avantajul ca, nu fata de ceilalti, avantaj in general in astfel de candidatura ca sunt intre colegi. Ma cunosc, stiu ce pot , stiu ce am facut pana acum, stiu ceea ce as putea sa fac, nu am de ce sa am emotii, mai degraba e emotia revederii multora dintre ei, ne intalnim poate prea rar decat ar trebui. (...) Doamna Dancila e prim ministru de un an si cinci luni deja, nu cred ca s-a pus problema ca ar fi un criteriu sau o perspectiva sa punem pe cineva prim ministru pentru a deveni presedintele partidului. Din punctul meu de vedere ar trebui separate lucrurile si sa fac distinctia intre activitatea guvernamentala, activitatea parlamentara si activitatea de partid"
 
Update: La Congresul PSD nu sunt parteneri europeni prezenti. Nimeni din marea familie socialista europeana nu participa la sedinta extraordinara de la Sala Palatului.

Update: Ã¢â‚¬â€¹Codrin Stefanescu, candidat pentru functia de secretar general, a declarat ca vor fi surprize la Congresul PSD.
 
"Ori azi ne desprindem de trecut, ori mergem mai departe si nu uitam de lucrurile bune pe care le-am facut, nu uitam de colegii nostri la ananghie. Trebuie sa nu uitam de cei care au cazut la datorie de-a lungul timpului. Pe asta se va baza si discursul meu. Oameni care si-au petrecut zile si nopti in bataliile electorale, care si-au neglijat familia. Trecutul nostru este unul plin de batalii, in care am castigat alegerile cu un program de care in mare parte ne-am tinut. E un trecut in care ne-au votat foarte multi romani. Ca secretar general al PSD nu am avut alte functii. Toata viata mea am stat la partid. Stiu foarte bine ce e in bucataria interna a partidului. Cred ca vor fi surprize la Congres. Fiecare delegat va vota cum ii dicteaza constiinta”, a afirmat Codrin Stefanescu.

Intrebat pe cine va vota pentru sefia PSD, Stefanescu a raspuns: "Asta o sa spun in speech-ul de la Congres”.

Update: Viorica Dancila a ajuns la Sala Palatului. Premierul a declarat ca are emotii, insa e pregatita si are incredere in colegii sai de partid. Dancila, Mihai Fifor si Rodica Nassar fac o baie de multime salutand membrii prezenti. Cei trei dau mana pe culoarele de la Sala Palatului cu cei prezenti. 

Intrarea candidatilor in sala se face pe piesa celor de la Right Said Fred - Stand up (for the champions).

Inainte de intrarea in sala de sedinta, Dancila a declarat ca:
 
"Am emotii. Sunt pregatita. Am incredere in colegii mei. Cei care vor intruni votul colegilor vor conduce PSD spre victorie. Voi fi un om echilibrat si in acelasi timp un om ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar si de decizii ferme. Cred ca e importanta echipa care va conduce acest partid. E nevoie ca deciziile sa nu fie luate in grupuri restranse”, a afirmat Viorica Dancila.



Update:  Ecaterina Andronescu a sosit la Congres. Andronescu este contracandidata Vioricai Dancila la sefia partidului. Ea a declarat ca Dancila e favorita la castigarea acestei functii, fiind favorizata de alegerile intr-un singur tur, dar a spus ca "ne batem pana la capat".



Update: Au incepu sa soseasca multi dintre cei 4.000 de delegati care vor fi astazi prezenti la Congres. 
 

LIVE TEXT: Congres PSD. Sedinta de la Sala Palatului va incepe la 11:30


Social-democratii s-au reunit vineri in CEx. unde au validat candidaturile pentru care cei 4.000 de delegati isi vor exprima astazi votul. Pentru functia de presedinte PSD au fost validate patru candidaturi: premierul Viorica Dancila, senatorul Serban Nicolae, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu si deputatul Liviu Plesoianu.
 
Functia de secretar general al partidului este dorita de Codrin Stefanescu, care a mai detinut postul, Gabriel Petrea, presedintele Tineretului Social Democrat, Mihai Fifor, purtatorul de cuvant al PSD, dar si de Rodica Nassar.
 
Pentru functia de presedinte executiv al PSD vor candida Daniel Suciu, edilul Sectorului 5, Daniel Florea, si deputatul Sorin Bota. Va amintim ca Eugen Teodorovici s-a retras din cursa pentru ocuparea functiei de presedinte executiv, argumentand ca "Am incercat sa ridic nivelul competitiei si am spus ca cel care pierde sa se retraga din functie. Nu stiu de ce nu au acceptat. Eu am niste principii si nu renunt la ele. (...) Cu absolut toti colegii colaborez foarte bine", a spus Teodorovici.
 
Tot in sedinta social-democratilor de vineri s-a decis ca fostul europarlamentar Ioan Mircea Pascu sa fie propus sa ocupe interimar locul de comisar european la Dezvoltare Regionala, lasat vacant de Corina Cretu. De asemenea, s-a stabilit ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sa fie propus interimar pentru functia de vicepremier, in locul lui Viorel Stefan, care isi incepe, de la 1 iulie, mandatul ca membru al Curtii de Conturi Europene.

LIVE TEXT Congres PSD: Cum se va desfasura votul

 
Votul se va desfasura pe baza de buletin. Pentru fiecare functie in parte, se va imparti membrilor PSD un buletin de vot de culoare diferita. Vineri, in CEx, social-democratii au decis ca votul sa se desfasoare intr-un singur tur. Votul este secret, fiecare delegat va intra singur in cabina de vot si isi va exprima optiunea.
 

Viorica Dancila, principalul favorit la sefia PSD


Dancila este primul favorit la sefia PSD si, probabil, singurul. Din pozitia de premier al Romanei, Dancila si-a asigurat astazi castigarea functiei de presedinte al partidului. Saptamana trecuta, Guvernul a adoptat prin Ordonanta de Urgenta Codul Administrativ, o mana cereasca pentru baronii locali, care beneficiaza de o serie de beneficii administrative si financiare de pe urma acestui act normativ. In schimb, e lesne de inteles ca Dancila va avea sustinerea totala din teritoriu, chiar daca la varful PSD exista o tabara impotriva domniei sale, ramasa fidela lui Liviu Dragnea si politicilor anti-europene.

De asemenea, in ultima perioada, Dancila a renuntat la aceste lozinci anti-europene, adoptand un nou tip de discurs. O dovada in acest sens este reusita premierului de a impaca socialistii europeni cu PSD, printr-un discurs pro european.
 
“Ma bucur sa revin alaturi de marea familie a socialistilor si democratilor europeni. Pentru mine si colegii mei din Partidul Social Democrat este extrem de importanta reluarea dialogului si consolidarea relatiei cu prietenii si partenerii din marea noastra familie europeana. Impreuna suntem mai puternici, iar partidul pe care il conduc este determinat sa intareasca relatia cu familia social democrata europeana si sa participe activ in luarea celor mai bune decizii pentru toti cetatenii europeni”, a spus Viorica Dancila, citata de comunicatul partidului.
 
”In cadrul discutiilor, liderii PES au apreciat atitudinea proeuropeana a presedintelui interimar al PSD, Viorica Dancila, precum si schimbarea abordarii politice a noii conduceri a Partidului Social Democrat. De asemenea, au fost transmise aprecieri pentru rezultatele foarte bune obtinute de Romania in exercitarea mandatului Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”, a spus Dancila la intrunirea cu socialistii europeni.
 
Toate cartile sunt favorabile Vioricai Dancila si AS-ul din maneca este faptul ca, daca Dancila pierde sefia PSD, intreaga guvernare risca sa fie pierduta. Desi, cel mai probabil, PSD mai are doar un an de guvernare, in 2020 fiind alegeri, social-democratii vor tine cu dintii de Guvern si nu vor renunta la Putere, asa ca Dancila va fi validata in functia de presedinte al PSD.

Oricum, aceasta situatie este una absolut incredibila. Una pe care in urma cu doua, trei luni nu o putea anticipa nimeni. Dancila a reusit sa se rupa de Liviu Dragnea, sa devina vocala, in stilul clasic pesedist, dar fara sa mai fie dirijata si este la un pas sa ii ia locul lui Liviu Dragnea, care, daca nu ar fi fost inchis, nu ar fi fost dat jos mult timp de la sefia PSD. Poate niciodata pe timpul vietii. Ar fi ramas, cel putin, pe pozitia de presedinte etern, ca Ion Iliescu. Dancila si-a dat seama ca electoraului nu ii mai place apropierea de Liviu Dragnea si desigur acesta este motivul pentru care ii intoarce discursurile si incepe sa arunce toata vina esecului guvernarii pe el. Nu pentru ca ar fi constientizat ca PSD a gresit, nu pentru ca a vazut ca a aplicat o politica toxica economiei, pur si simplu pentru ca a pierdut voturi.

Daca PSD nu pierdea dramatic alegerile europarlamentare, nu se mai vorbea astazi nici despre reforme nici despre schimbari, nici nu se schimba discursul Vioricai Dancila din anti in pro european. Insa se incearca o pacaleala a electoratului, un fel de "Aceeasi Marie cu alta palarie", cateva nume noi in fruntea partidului si gata schimbarea. O schimbare de imagine, bineinteles.

Daca PSD intelegea cu adevarat ca a gresit fie pleca de la guvernare, fie nu mai adopta saptamana trecuta Codul Administrativ, nu mai adopta Legea pensiilor cu impact bugetar devastator pe termen lung, nu ii mentinea imunitatea lui Tariceanu blocand ancheta DNA si multe altele. Este simplu!

Cu Dancila sau fara ea, PSD va merge pe linia populista, toxica si incompetenta pe care deja am invatat-o ca pe poezie in ultimii ani.

Citeste si: Sinteza Saptamanii: Avem un nou Cod Administrativ si restructurare financiara pentru romanii cu datorii

Sursa foto: Adevarul
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!
Economie

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!

today29 Mar. 2024
Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x