Scurta incursiune in Dictionarul Sefului de Cosmar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scurta incursiune in Dictionarul Sefului de Cosmar Scurta incursiune in Dictionarul Sefului de Cosmar
de Manager.ro la 18 Nov. 2011
Urmareste-ne pe Google News
dictionarsefcosmarstudiupamantsalarii

In cadrul unui studiu recent, cercetatorii au cutreierat Pamantul pentru a gasi o creatura evaziva, care sa vorbeasca doar cu discretie, in fata unor focuri de tabara, pe malul unor raulete racoroase. Acestia au denumit-o "Seful cel Bun" si stiintific Notdouchebaginus Zeromicromanaginicus. S-a dovedit insa a fi un exemplar incredibil de comun.

Aspectul principal a fost acela ca nivelul de armonie in relatia cu seful este strans legat de remuneratie – cu cat castigi mai mult, cu atat esti dispus sa induri mai mult. Pentru marea majoritate, seful este doar un element in plus, care transforma atmosfera deja neplacuta de la birou intr-una de-a dreptul mizerabila. Dar oricine a avut un sef de cosmar poate confirma faptul ca nu vorbim doar despre urletele, ordinele si atitudinea sa sfidatoare.

Potrivit celor de la businesspundit.com, cea mai infama caracteristica este limbajul dublu pe care-l utilizeaza acestia, care degradeaza sensul initial al frazelor. Care sunt acestea? Iata cateva dintre ele!

Ce inseamna: "Am vrut sa finalizezi acest proiect, inca de ieri!"


Dincolo de stereotipul sefului incapabil, solicitant, exista destui indivizi "totalitari", care pot conduce o companie in stil eficient. Steve Jobs, de exemplu, a fost foarte exigent si intolerant. Intr-o afacere, ai nevoie de cineva care sa dispuna de o viziune clara a viitorului, care sa pedepseasca angajatii care nu "au" aceeasi viziune, care sa devina "motorul" intregului proces.

Acesti sefi sunt descrisi ca fiind "rai, dar corecti", chiar daca fraza reprezinta o crasa contrazicere. Din nefericire, seful de cosmar a luat exemplul acestor sefi umani, dar a interpretat unele lucruri intr-o maniera gresita: a fi un sef bun inseamna a fi exigent si nimic altceva.


Ce inseamna: "Am si uitat de treaba asta"

Din varii motive, aceasta fraza este specifica industriei financiare. Pe fondul vitezei de desfasurare a evenimentelor din universul economic, care trepideaza 24 de ore din 24, o sa auzi aceste cuvinte la o bursa, unde cineva a aflat prea tarziu ca are nevoie de ceva.

Din pacate, seful de cosmar decide c-ar fi bine sa-si incordeze muschii manageriali, cand ceva cade de pe piedestal si foloseste fraza inutila de mai sus. Daca ti-e greu sa o "traduci", te intelegem, este relativ frustranta. Ce vrea sa insemne?

Pasul 1: Seful de cosmar spune "Am vrut sa finalizezi acest proiect, inca de ieri!"
Pasul 2: Angajatul ingrozit cere clarificari, seful urla la el, folosind fraza de mai sus, pentru a parea exigent
Pasul 3: Angajatul ingrozit se gandeste: "Oh, cred ca aceasta este prioritatea mea!" si se concentreaza exclusiv asupra acestei "misiuni", uitand de restul indatoririlor
Pasul 4: Compania se duce de rapa, iar seful de cosmar il invinovateste pe angajatul ingrozit, pentru ca a facut exact ce i s-a cerut
Pasul 5: Toata lumea pierde

Analizam pasii anterior si ne spunem desigur, ca "angajatul ingrozit ar fi trebuit sa stie ca nu este bine sa neglijezi restul task-urilor de la munca". Este adevarat. Dar cu totii avem nevoie de bani pentru mancare, intretinere si distractie.

Angajatul ingrozit lucreaza 40 de ore pe saptamana si evenimentul de mai sus s-ar putea repeta in fiecare zi. In final, intervine "efectul lui Pavlov" si instinctul de prezervare, care ne aduc la sapa de lemn.


Ce inseamna: "Eu lucrez tot timpul, ia exemplu"

Oricine a lucrat intr-un birou "supraincalzit" ne poate spune ca "40 de ore pe saptamana" reprezinta un etalon instabil, care poate fi sters usor cu guma. Cele "40 de ore" se pot transforma lejer intr-un univers alimentat cu multe cani de cafea si trei ore de somn in trei zile.

O saptamana "sanatoasa" de munca ajunge la 60, 70 sau chiar 80 de ore, in functie de cati bani vrei sa faci. Avem de-a face, inevitabil, cu un sacrificiu "la comun", bazat pe respect reciproc.

Ce inseamna: "Nu eu trebuie sa ridic receptorul cand ma suni, ci tu"

Unii sefi nu se omoara cu munca. Nimeni nu le atrage atentia (cine s-ar duce la sef, ca sa-l faca "lenes"?). In al doilea rand, acest sef poate fi "ok" pentru unii angajati, din moment ce-i lasa sa munceasca atat cat vor ei. Asteptarile acestuia sunt reduse, deoarece personalul lucreaza in stilul glumei "Mama, ce mai muncesc (pe ogoarele din FarmVille)".

Nu aceasta este parte intunecata. Partea proasta este ca seful de cosmar o sa plece mai devreme, o sa stea mult timp la masa si va miza pe "disponibilitatea" celorlalti de a-i rezolva sarcinile de serviciu. Un sef bun nu abuzeaza de privilegiul amintit. Toate bune si frumoase, dar sa stii ca boss-ul se asteapta sa fii disponibil 24 de ore/7 zile pe saptamana, cand are nevoie de ceva.

De ce? Ai luat parte de buna voie si nesilit de nimeni la "caruselul" acesta aparent relaxant, in care poti sta pe Facebook si esti platit la timp. Angajatul lenes poate fi criticat (este vinovat de esecurile din companie), dar sa nu uitam ca "pestele de la cap se impute".

Ce inseamna: "Trebuie sa angajam un geniu"

Cunoastem acea persoana din birou. Angajatul care lucreaza peste program, face pe dracu’-n patru pentru companie, incanta atat clientii, cat si colegii. Acesta este "motorul" firmei. Asemenea salariati sunt rari, dar merita cautarea si odata gasiti, odata "crescuti" in companie, pot deveni de neinlocuit.

Desigur, cu un "geniu" nu se face primavara, astfel incat ne trebuie mai multe. Totusi, aceasta fraza din partea sefului ii poate determina pe actualii angajati sa lucreze mai bine si mai cu suflet…


Ce inseamna: "Suntem terminati!"

Niciun "geniu" nu va salva compania de la catastrofa si seful de cosmar stie acest lucru. Acesti angajati-vedete sunt buni "la firma omului", numai ca solicita salarii mai mari. In al doilea rand, chiar daca gasesti un "Einstein" in devenire, problemele companiei survin direct de la "Tata Sefu". Niciun angajat, oricat ar fi de capabil, nu poate rezolva situatia, atunci cand este controlat, stresat si primeste tot felul de responsabilitati confuze.

Astfel, cand seful de cosmar face afirmatia fatidica, inseamna ca…"Totul este gresit. Nu stiu sa remediez problema. Haideti sa incercam sa gasim pe cineva caruia sa-i pasam responsabilitatea".

Ce inseamna: "O sa lucram perfect, fara greseli"

Fiecare companie trebuie sa urmareasca perfectiunea. Dar este foarte greu sa eviti acele milioane de erori pe care le poti face, in fiecare zi. Savantii au scris sute de carti, despre cum sa asiguri calitatea, la cel mai inalt nivel. Nu poti decat sa previi incidenta celor mai comune greseli omenesti…


Ce inseamna: "O sa controlez totul cu strictete"

Una din marile probleme cu sefii de cosmar este acea combinatie de aroganta si intentii bune, dar canalizate gresit. "Amestecul" il determina pe boss sa isi controleze angajatii. Astfel, acestia ajung sa croiasa produsele dupa "chipul si asemanarea" lui, in loc sa le imbunatateasca, atunci cand au ocazia. Se limiteaza strict la cerintele patronului.

Seful nu foloseste fraze precum "Cum putem imbunatati acest produs?" sau "Oh, ce interesant…Cine a avut aceasta idee?", ci reproseaza sec: "De ce nu ai facut cum ti-am spus?" Acest sef de cosmar vrea si solicita perfectiunea, dar uita ca nu este nici Steve Jobs, nici Bill Gates. Si poate gresi.


Ce inseamna: "Fa-mi un rezumat"

Oricat de plictisitor ar parea, rapoartele periodice sunt importante pentru a ramane pe aceeasi lungime de unda. Un sef poate conduce nu o echipa, ci mai multe, deci are nevoie de o imagine panoramica. De asemenea, el trebuie sa ramana conectat la toate situatiile, sa ghideze progresul si sa rezolve problemele aparute. Este o chestiune de rutina si categoric de bun-simt.

Ce inseamna: "N-o sa citesc niciodata asemenea lucruri"

Seful de cosmar n-o sa stea sa-ti citeasca email-urile. Cel mai probabil, te va suna, pentru a-i furniza un rezumat al situatiei. In cel mai rau caz, cand ceva nu merge bine (si vei avea parte si de asemenea clipe), o sa-i trimiti email-uri sefului, in mod inutil. Raspunsul sau? "Trebuia sa ma suni!"

In cazul sefului de cosmar, nu exista o solutie propriu-zisa. Mai mult, se pare ca acesta le vorbeste angajatilor "intr-o limba straina".

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x