Retetele Capitanului Gurmand: Orez cu legume si pui - varianta chinezeasca
retetareteteorez cu legumeorez cu legume si puipiept de puipui
Fie ca de vina este iarna cu frigul ei, fie ca papilele mele au inceput sa se ramoleasca, mi s-a facut o pofta crunta de "ceva" mai condimentat. Unde caut? Raspunsuri gasesc la tot pasul, printre retetele bucatariei indiene ori chinezesti. Fiindca, totusi, nu sunt un fan "inrait" al tuturor condimentelor asiatice si, chiar daca as fi, mi-ar veni destul de greu sa-mi procur ingrediente exotice de calitate, am optat pentru o reteta mai "potolita", mai pe intelesul nostru, al romanilor. Adept al improvizarii cand vine vorba de retete, mi-am permis sa fac mici ajustari. Aceasta ar fi explicatia alegerii de azi... fiindca nu puteam sa pastrez doar pentru mine secretele acestei retete.
Ingrediente orez cu legume si pui:
- o ceasca si jumatate de orez cu bobul lung;
- “3 culori cunosc pe lume”: un ardei gras verde, unul supraponderal galben si unul obez rosu;
- o ceapa mare, 2 morcovi medii, o telina mica (sau o jumatate de telina medie);
- un borcan mic de mazare;
- 350 g piept de pui;
- ulei de porumb (merge si cel de floarea-soarelui), apa;
- piper alb macinat, boia iute, sos de soia, patrunjel verde si sare, dupa gust.
Mod de preparare:
Curatati orezul si puneti-l la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert, clatiti orezul cu apa rece, apoi lasati-l sa se scurga.
Taiati pieptul de pui in cuburi mici, apoi puneti-le la fiert (separat) in apa cu sare. Fierbeti carnea doar cateva minute, apoi scurgeti-o.
Taiati ceapa solzisosi, ardeii, morcovii si telina in cuburi mici. Caliti legumele (inclusiv mazarea) si pieptul de pui in ulei, cu condimentele, lasand apoi sa fiarba inabusit (doar daca este cazul, adaugati putina apa).
La sfarsit, amestecati legumele si carnea cu orezul, numai cu acordul ambelor parti. Adaugati sosul de soia si patrunjelul tocat, integrandu-le in absolutul compozitiei. Aveti grija, nu folositi mult sos de soia!
(Daca nu este suficient de condimentat pentru dumneavoastra, mai adaugati putin boia iute.)
Pofta buna!