De ce mai putina mancare inseamna o viata mai lunga
mancarelongevitateconsumfructelegume
Legatura dintre numarul caloriilor ingerate si longevitate a fost o tema studiata de cercetatori de zeci de ani. S-a observat ca dieta hipocalorica majoreaza substantial speranta de viata, fara ca acestia sa poata oferi o explicatie stiintifica concreta pana in acest moment.
Un studiu recent al cercetatorilor americani, publicat in "The Journal of Neuroscience", arata ca o dieta saraca in calorii activeaza in mod natural o enzima denumita SIRT1, imbunatatind performantele intelectuale in cazul soarecilor si ajutand si la prelungirea vietii, potrivit Le Figaro.
In contextul cercetarii au fost urmarite in laborator trei grupuri de rozatoare: primul grup a fost hranit normal, al doilea grup a primit portii reduse cu 30%, iar soarecii din ultimul grup au avut un regim alimentar normal, insa li s-a activat, prin introducerea unei molecule, enzima SIRT1.
S-a observat ca soarecii a caror hrana fusese diminuata au obtinut scoruri mai bune la anumite teste ce oglindeau capacitatile cognitive, in comparatie cu soarecii hraniti normal.
Si cei carora le fusese activata SIRT1 au obtinut aceleasi scoruri, demonstrand ca aceasta enzima are un rol important in anumite functii ale creierului, precum memoria si invatarea.
Activarea acestei enzime in cazul unei diete cu mai putine calorii are rol si in prevenirea afectiunilor neurodegenerative legate de varsta, ducand asfel la cresterea sperantei de viata.
Noi studii vor incerca sa dovedeasca daca acest "model bazat pe hrana diminuata este fara pericol pentru sanatatea pe termen lung", a precizat medicul Li-Huei Tsai, unul dintre autorii studiului.
Potrivit Care Vox, se apreciaza ca un american consuma in medie 2.500 de calorii pe zi, un occidental 2.300 de calorii pe zi, pe cand, in cadrul "regimurilor de longevitate", cum ar fi cel al locuitorilor din insula Okinawa, Japonia, alimentatia zilnica nu depaseste 1.800 calorii.
Un asemenea regim de hrana inseamna sa nu mancati pana la saturatie si sa apelati la legume, fructe, carne slaba, cereale integrale, care furnizeaza organismului toti nutrientii necesari.
In plus, ar fi bine sa evitati alimentele "moderne" de genul: hamburgeri, pizza, racoritoare, paine alba, dulciuri rafinate, care au o densitate calorica ridicata si produc neplaceri organismului.