Intrebarea nu este cand vom avea un vaccin impotriva noului coronavirus ci daca il vom avea vreodata
In iunie a.c., la mai bine de trei luni de cand pandemia COVID-19 a fost recunoscuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca, pe plan mondial, sunt in derulare 125 de proiecte majore pentru obtinerea unui vaccin si ca, foarte probabil, acesta va fi disponibil inca la sfarsitul acestui an.
Una dintre echipele cele mai avansate in cursa pentru obtinerea vaccinului era, in iunie a.c., formata din cercetatori de la universitatea Oxford si din specialisti de la gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca.
Vaccinul obtinut de acestia era deja in stadiu de "prototip" si ajunsese sa fie testat pe oameni.
Optimismul generat de anuntul facut cu doua luni in urma de echipa Oxford/ AstraZeneca s-a risipit insa in aceasta saptamana, cand cercetatorii au anuntat ca au interrupt testarea pe oameni a noului vaccin in urma efectelor secundare ale serului.
Producerea unui vaccin impotriva noului coronavirus este esentiala atat pentru populatia lumii cat si pentru relansarea economiilor afectate de criza generata de restrictiile impuse de autoritati in perioada pandemiei.
Medicul indian Soumya Swaminathan, director de programe in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a declarat ca oricat de mult ne-am dori sa avem la dispozitie cat mai repede un vaccin acesta trebuie obtinut fara niciun compromis si ca siguranta in administrare trebuie sa fie cuvantul-cheie atunci cand este vorba despre un medicament sau de un vaccin nou.
Vaccinul la care lucra o echipa mixta de la Universitatea Oxford si de la compania farmaceutica britanica AstraZeneca era unanim considerat ca fiind cel mai avansat dintre toate proiectele aflate in derulare, iar intreruperea testelor clinice a fost decisa dupa ce unul dintre subiectii caruia i-a fost administrat a dezvoltat "o bola inexplicabila".
In urma sistarii testelor pe subiecti umani a serului produs de Oxford/ AstraZeneca, mai multe companii si laboratoare de cercetare din intreaga lume angajate in aceeasi cursa s-au solidarizat cu echipa britanica si au declarat ca, in ceea ce le priveste, vor trece la producerea unui vaccin doar "dupa studii clinice de amploare si de inalta calitate".
La ora actuala, Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin initiativa ACT (Access to COVID-19 Tools), cauta solutii pentru a asigura, atunci cand vaccinul va fi disponibil, accesul egal si nediscriminatoriu al tuturor tarilor la acesta.
Prin initiativa ACT, Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a propus ca, pana la sfarsitul anului 2021, sa poata distribui 2 miliarde de doze de vaccin.
"Este pentru prima data in istorie cand omenirea va avea nevoie de miliarde de doze de vaccin" - a declarat dr. Soumya Swaminathan.
Acum, dupa sistarea testelor pe subiecti umani a serului fabricat de cercetatorii de la Oxford/ AstraZeneca, optimismul privind obtinerea unui vaccin impotriva noului coronavirus ar trebui sa fie temperat.
Sa nu uitam nici faptul ca primele cazuri de HIV au fost consemnate la inceputul anilor 1980 si, in pofida eforturilor cercetatorilor, un vaccin impotriva virusului care provoaca aceasta boala inca nu a fost descoperit.
Sursa foto: maxpixel.net