Cei care au raspuns la intrebarile acestui studiu au avut de luat in calcul 75 de criterii pe baza carora au notat aceste state. Printre aceste criterii regasim calitatea vietii, puterea pe care o are un stat in lume, sistemul de educatie, sistemul de sanatate sau influenta economica. Publicatia isi doreste ca prin acest clasament intocmit anual sa ii ajute pe oamenii de afaceri sau pe oricine altcineva in luarea unui decizii importante cu privire la afaceri sau la viata, per ansamblu.
Tara noastra ocupa un loc deloc onorant 62 in Topul celor mai bune tari in care sa traiesti, clasamentul final cuprinzand doar 80 de tari din intreaga lume. Romania s-a pozitionat in acest top intre Myanmar si Oman. Este interesant de remarcat ca printre tarile care s-au clasat mai bine decat Romania se numara tari precum Tanzania, Letonia, Filipine, Republica Dominicana, Ungaria, Sri Lanka, Maroc, Egipt, Grecia, India, Thailanda sau chiar si Rusia.
Publicatia U.S. News & World Report remarca investitiile si consumul ridicat inregistrat in tara noastra, doua capitole care transforma statul roman intr-unul dintre statele cu cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana. De asemenea, publicatia mai identifica si alte doua mari avantaje ale tarii noastre, si anume industria si exporturile. Totodata, cei care au intocmit acest studiu au mentionat si punctele negative pe care le-au gasit in Romania: riscul foarte ridicat de saracie si de excluziune sociala.
Uitandu-ne si la niste cifre care definesc stilul de viata al oamenilor care traiesc in Romania, putem vorbi in primul rand de salariul minim din tara noastra. Acesta a fost majorat de la 1 ianuarie 2019 la 2.080 de lei pentru un program normal de lucru, ceea ce inseamna aproape 510 dolari. Pretul mediu al unui litru de benzina la pompele din tara noastra a ajuns la o valoare de aproape 1.25 de dolari.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica in anul 2018, cheltuielile medii ale populatiei au fost in primul trimestru al anului de 3.317 lei pe luna pe gospodarie, ceea ce inseamna 1.270 de lei pe persoana. Veniturile medii ale unei gospodarii au fost de 3.874 de lei, ceea ce inseamna un venit mediu de 1.483 de lei pe persoana.
Asa cum spuneam si mai devreme, Elvetia s-a clasat pentru al treilea an consecutiv pe prima pozitie a acestui top. Locul secund este ocupat in acest an de Japonia, in timp ce Canada ocupa ultima treapta a podiumului. In continuarea clasamentului regasim urmatoarele state: Germania, Marea Britanie, Suedia, Australia, Statele Unite, Norvegia si Franta.
In comparatie cu Romania, Elvetia este una dintre tarile cu cele mai mari salarii din lume. Desi nu exista un salariu minim garantat prin lege, muncitorii necalificati elvetieni castiga lunar sume cuprinse intre 2.300 si 4.500 de dolari. Specialistii in domeniile in care activeaza pot castiga si peste 6.000 de dolari in fiecare luna. De asemenea, salariul minim lunar incasat de japonezi se apropie de suma de 3.000 de dolari. In Canada, salariul minim variaza de la stat la stat, insa fiecare angajat necalificat castiga garantat intre 10 si 15 dolari pentru fiecare ora lucrata.
Referindu-ne la pretul unui litru de benzina, vom vedea ca preturile din Romania nu sunt departe de cele din cele mai bogate state ale lumii. In Elvetia, pretul unui litru de benzina este de aproximativ 1.51 dolari, in timp ce in Canada este de doar 89 de centi. Pretul unui litru de benzina in Japonia este similar cu cel din tara noastra, fiind de aproximativ 1.22 dolari.
Ultimele NOUTATI
Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Partenerii nostri
INS: Rata somajului in trimestrul III din 2024 a fost de 5,6%, in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Amortizare Mijloace Fixe: Ghid, Exemple
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine erori
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si