Monitorul Social lanseaza un nou infografic: date sociale de ultima ora in Romania si Europa
infografic socialmonitorul socialvenit minim garantatajutor somaj
Un nou infografic, care prezinta evolutia ajutoarelor de somaj si ajutoarelor sociale in Romania, a fost lansat astazi de catre Monitorul Social.
Monitorul Social este un proiect Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, care pune la dispozitia tutror cetatenilor cifre si date cu privire la sectorul socio-economic, cu obiectivul de a incuraja informarea si dezbaterea publica.
Pornind de la premisa ca datele si cifrele nu trebuie sa fie doar apanajul statisticienilor, Monitorul Social isi propune sa le prezinta intr-o maniera accesbila publicului larg, pentru a intelege mai bine realitatea din Romania si problemele care trebuie adresate.
Astfel, cel mai recent infografic lansat prin intermediul acestui proiect ofera date edificatoare cu privire la ajutorul social si ajutorul de somaj din Romania.
Potrivit acestor date, numarul beneficiarilor de venit minim garantat este mai mic decat decat se credea neoficial. Numarul beneficiarilor era usor sub
250.000 in 2015, in crestere fata de
2012 cu aproximativ 50.000.
In ceea ce priveste media venitului minim garantat, a crescut de la
169 de RON in
2012, la
264 de RON in
2015.
Ca urmare a cresterii numarului de beneficiari, dar si a majorarii venitului minim garantat in 2014, suma totala platita de stat sub forma venitului minim garantat s-a dublat in 2015 fata de
2012.
Cu toate acestea, in 2016 venitul minim garantat de care beneficiaza o persoana este de doar
141 de RON, iar suma care revine unei familii alcatuite din 5 membri ajunge la doar
527 de RON.
Mai mult, aproape
4 milioane de romani (19% din populatie) nu isi permit o masa cu proteine o data la doua zile.
Statisticile cu privire la somajul din Romania indica o scadere a numarului total al somerilor.
Dintre acestia, somerii neindemnizati reprezinta categoria cea mai numeroasa: numarul acestora a crescut cu
10% in intervalul
2012-2015.
In conditiile in care indemnizatia de somaj se poate acorda pentru cel mult 12 luni (pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani), multi dintre acestia nu reusesc sa isi gaseasca de munca la la finalul acestei perioade si trec in categoria somerilor neindemnizati. De aceea, riscul cresterii numarului de someri de lunga durata in Romania este mai mare anul acesta.
Alte infografice utile lansate de Monitorul Social trateaza urmatoarele subiecte: gradul de ocupare in agricultura, fumatul, criza refugiatilor, infrastructura rutiera, riscul de saracie, educatia si abandonul scolar.
Sursa: Monitorul Social
Foto: pixabay.com