Zece masuri pentru pentru a va asigura o vacanta linistita

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Zece masuri pentru pentru a va asigura o vacanta linistita
Zece masuri pentru pentru a va asigura o vacanta linistita
de Redactia Manager la 14 Iun. 2021
Urmareste-ne pe Google News
asigurare calatorieturism pandemieturism 2021

Toti abia am asteptat imbunatatirea situatiei epidemiologice si ridicare restrictiilor de calatorie pentru a ne implini visul de a ajunge in destinatiile preferate. Dar redeschiderea granitelor pentru turisti si relaxarea masurilor de calatorie presupun riscuri specifice la care pot fi expusi turistii, precum interventii medicale, anularea calatoriilor, pierderea bagajelor sau a documentelor si multe altele. 

Pentru a veni in sprijinul celor care au in plan o calatorie, UNSAR a lansat impreuna cu ANAT - Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania, un Ghid cu informatii utile despre cum iti poti asigura o vacanta linistita.

Citeste si: Cand vor primi romanii pasaportul de vaccinare si ce trebuie sa stie despre acest document
 
Indiferent de frecventa calatoriilor, o asigurare poate reduce riscul pierderilor financiare, daca lucrurile nu merg conform planului. 
 
In 2020, chiar si in contextul pandemiei, companiile de asigurare membre ale UNSAR au platit despagubiri de peste 24,5 milioane de  lei, din care 22,6 milioane pentru cheltuieli medicale, iar restul pentru acoperirea unor riscuri precum anularea calatoriei (storno), problemele cu bagajele, raspunderea civila, pierderea documentelor, intreruperea calatoriei etc.
 
Comparativ, in 2019 au fost achitate daune de aproximativ 32 milioane de lei, dintre care peste 29,7 milioane pentru cheltuieli medicale. 
 
Astfel, chiar si in conditiile in care numarul politelor incheiate de romani s-a redus in 2020 fata de 2019 (de la 485.210 polite, in 2019, la 370.428 in 2020), iar valoarea totala a primelor brute subscrise s-a injumatatit, impactul riscurilor asupra turistilor s-a mentinut aproape constant.
 
Aceste cifre arata importanta unei asigurari medicale de calatorie care sa poata absorbi anumite cheltuieli neplanificate. Fie ca este vorba de un zbor pierdut, de o problema medicala grava in strainatate sau pe teritoriul Romaniei sau despre o situatie imprevizibile care ne impiedica sa plecam in vacanta, asigurarea de calatorie poate reprezenta o plasa de siguranta. 
 
Exista mai multe tipuri de asigurari de calatorie disponibile, de la polite de baza care acopera cheltuielile medicale pentru asistenta medicala, consultatii si tratamente medicale, interventii in caz de urgenta, pana la polite mai complexe care pot acoperi asigurarea documentelor, bagajelor, sporturi de agrement, rambursarea contravalorii pachetelor turistice in cazul anularii calatoriei etc.
 
De asemenea, pot fi acoperite si cheltuielile medicale si de repatriere aferente imbolnavirii cu COVID-19, conform conditiilor speciale agreate la nivelul fiecarei societati de asigurare.
 
1. Cine poate incheia o asigurare de calatorie externa?
 
Orice persoana fizica cetatean sau rezident roman, in calitate de asigurat care calatoreste temporar in afara granitelor Romaniei. Aceasta asigurare poate fi incheiata atat de asigurat, cat si de alte persoane in calitate de contractanti, de exemplu, angajatorul sau parintele. Chiar si in cazul asiguratilor cu o varsta mai inaintata, acestia pot primi oferte personalizate,
 
2. Cand se poate incheia polita medicala de calatorie?
 
Polita de asigurare se incheie obligatoriu pe teritoriul Romaniei si anterior inceperii calatoriei. Exista tot mai multe variante de achizitie a politelor si in varianta online. Astfel, asiguratul isi poate achizitiona polita in format electronic chiar inainte de a se imbarca spre destinatie/parasi teritoriul Romaniei.
 
3. Ce tipuri de calatorii pot fi asigurate?
 
Asigurarea este valabila pentru deplasari in strainatate efectuate in scop turistic, business, de studiu sau de lucru (efectuarea de calatorii in strainatate in scopul desfasurarii unei activitati legale remunerate in baza unui contract de munca emis in Romania sau in alta tara si cu respectarea perioadei de sedere in strainatate).
 
4. Ce riscuri acopera o polita de asigurare pentru calatorie?
 
Asigurarea pentru calatorie poate cuprinde cheltuielile pentru asistenta medicala, consultatii si tratamente medicale, servicii de ambulanta, interventii in caz de urgenta, spitalizare in spitale acceptate si recomandate de societatea de asigurari, plata cheltuielilor efectuate pentru produse farmaceutice, interventii stomatologice (in cazul durerilor acute - pana in limitele de despagubire mentionate in polita de asigurare), serviciul de repatriere medicala (in cazul in care asiguratul nu poate beneficia de servicii medicale adecvate in zona in care se afla) sau chiar repatriere in caz de deces. Toate aceste cheltuieli se acopera numai pentru urgente medicale consecinta a survenirii unor boli si/sau accidente pe timpul calatoriei.
 
De asemenea, ar putea fi acoperite si cheltuielile medicale si de repatriere aferente imbolnavirii de COVID-19, conform conditiilor speciale agreate la nivelul fiecarei societati de asigurare. Pot fi incluse si acoperiri suplimentare (clauze), cum ar fi: anularea calatoriei din motive neimputabile persoanei asigurate (asigurare sau clauza storno), intreruperea/extinderea calatoriei, servicii de asistenta rutiera, asigurarea de accidente persoane, raspundere civila legala, asigurarea documentelor, asigurarea bagajelor, sporturi de agrement etc.
 
5. Cand nu veti beneficia de despagubiri?
 
Printre excluderile care se mentioneaza in aceste polite de asigurari se regasesc si acele evenimente rezultate in urma desfasurarii unor activitati care nu corespund scopului declarat al calatoriei, cele produse intentionat de asigurat ori au rezultat in urma comiterii unor infractiuni de catre acesta. De asemenea, exista restrictii de acoperire in ceea ce priveste bolile cronice/afectiuni preexistente si consecintele lor, boli cu transmitere sexuala, vaccinari de orice fel, operatii estetice, tratamente stomatologice etc.
 
6. Sunt disponibile si asigurari pentru vacante in Romania?
 
Da. Ca urmare a contextului pandemic, asiguratorii au venit in intampinarea noilor nevoi ale asiguratilor si au pus la dispozitia acestora noi produse de asigurare pentru calatoriile efectuate pe teritoriul Romaniei. Aceste noi asigurari se pot emite pentru persoanele fizice care calatoresc in scop turistic, pe teritoriul Romaniei. Riscurile acoperite sunt preluate din polita standard - valabila pentru calatoriile in strainatate - si pot acoperi cheltuielile medicale de urgenta sau alte cheltuieli suplimentare referitoare la transportul medical, funerar, dentar de urgenta etc.
 
7. Cat timp este valabila asigurarea pentru calatorie?
 
In general, polita se emite pentru perioada calatoriei si intra in vigoare la data si ora indicata in polita, dar nu inainte de plata primei de asigurare si a inceperii calatoriei. Se poate opta si pentru o asigurare anuala, cu posibilitatea de efectuare de calatorii multiple pe intreaga durata de asigurare achizitionata, dar fiecare cu o anumita perioada limitata.
 
8. Cum se stabileste suma asigurata?
 
Asiguratorii ofera pachete de servicii care pot fi personalizate in functie de cerintele si necesitatile asiguratilor, fiind oferite mai multe variante de valori maxime ale sumelor asigurate (limita maxima a despagubirilor in caz de incident) avand si alte sublimite pe acoperiri/clauze suplimentare. Acestea pot diferi in functie de statele de destinatie a calatoriei pentru care sunt emise si de regiunea in care aceste state sunt situate (Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu etc.).
 
9. Se poate emite o singura asigurare pentru toti membrii unei familii?
 
Da, exista si astfel de solutii de a emite o singura polita pentru un grup de persoane, in functie de conditiile agreate de fiecare societate de asigurari in parte.
 
10. Posesorii cardurilor europene de asigurari sociale de sanatate pot beneficia de acoperirile unei polite de asigurare de calatorie?
 
Asigurarea de calatorie reprezinta o forma extinsa de protectie fata de protectia oferita de cardul european de asigurari sociale de sanatate. Se poate achizitiona de la orice societate de asigurare autorizata si este valabila in toate tarile mentionate in pachetul ales si care corespunde unei categorii de teritorialitate. Detinerea unui card european de asigurari sociale de sanatate nu limiteaza accesul catre alte acoperiri oferite de asigurarea de calatorie.

Citeste si: Sase sfaturi pentru a va alege ochelari de soare care sa va protejeze cu adevarat

Acest tip de asigurare poate reduce considerabil cheltuielile produse de riscuri precum: accidente, imbolnavire, pierderea zborului, anularea calatoriei, pierderea bagajului sau a actelor (acte de identitate, carduri bancare etc.), furt, evacuarea de urgenta, repatrierea etc.

Sursa foto: pexels.com

Ultimele NOUTATI

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Business

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor

today04 Oct. 2024
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere

today04 Oct. 2024
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024
Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi
Companii

Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi

today04 Oct. 2024
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program

today04 Oct. 2024
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
Banii tai - sectiune de educatie financiara

7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa

today04 Oct. 2024
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?

today04 Oct. 2024
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Companii

OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari

today03 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024
Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi
Companii

Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi

today04 Oct. 2024
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
Banii tai - sectiune de educatie...

Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program

today04 Oct. 2024
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
Banii tai - sectiune de educatie...

7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa

today04 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x