80% dintre parintii romani se simt complet impliniti in calitate de parinti, arata noul Index de Parenting realizat la initiativa Nestlé (The Parenting Index)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
80% dintre parintii romani se simt complet impliniti in calitate de parinti, arata noul Index de Parenting realizat la initiativa Nestlé (The Parenting Index)
80% dintre parintii romani se simt complet impliniti in calitate de parinti, arata noul Index de Parenting realizat la initiativa Nestlé  (The Parenting Index)
de Redactia Manager la 25 Feb. 2021
Urmareste-ne pe Google News
indexul de parentingthe parenting index

Primul studiu care analizeaza experientele parintilor din intreaga lume in procesul de crestere a copiilor a fost lansat astazi, sub forma unei analize complexe, intitulata Indexul de Parenting (The Parenting Index), realizat de catre Kantar, cea mai mare companie de consultanta si analiza de date recunoscuta la nivel global, la initiativa companiei Nestlé. Studiul indica pentru Romania un scor de 49 in cadrul Indexului de Parenting, rezultat care arata un raport echilibrat optimism - pesimism in randul parintilor din tara noastra si scoruri medii pentru majoritatea factorilor analizati in studiu. In ceea ce priveste increderea parintilor in capacitatea lor de crestere a copilului, Romania se afla pe primul loc in randul tuturor tarilor analizate.
 

Indexul de Parenting (The Parenting Index) realizat la initiativa Nestlé, este un instrument unic, care masoara gradul de dificultate al experientelor parentale din intreaga lume. Studiul are la baza intelegerea faptului ca experienta de a fi parinte este in mod egal una frumoasa si deloc usoara, ce schimba perspectiva asupra vietii.
 
Studiul cumuleaza opiniile a peste 8.000 de mame si tati din 16 tari, patru continente, si are la baza experientele lor parentale. Indexul de Parenting a fost creat cu obiectivul de a oferi o intelegere completa asupra universului parintilor, de a aborda punctele sensibile pentru acestia in prezent, pentru a le oferi sprijin in cresterea copiilor, intr-un mediu sanatos si fericit. Rezultatele cercetarii au la baza un esantion reprezentativ la nivel national de familii de dimensiuni diferite si din medii culturale si socio-economice diferite, cu cel putin un copil in varsta de 0-12 luni.
 
Indexul de Parenting ierarhizeaza tarile dupa modul in care parintii percep gradul de dificultate al experientelor parentale in tara lor, descompunand factorii cheie care influenteaza aceste perceptii. In total, au fost identificati 11 factori universali care explica clasamentul Indexului prin corelatii puternice. Opt factori au rezultat din datele obtinute in urma sondajului si trei sunt determinati de date economice si sociale globale. Factorii care abordeaza dificultatile indicate de parinti variaza de la tara la tara, asadar nu exista niciun loc perfect pentru a fi parinte. Indexul de Parenting realizat la initiativa Nestlé a relevat faptul ca presiunea este o problema majora universala care afecteaza parintii in prezent, indiferent de zona geografica. 
 
Aceasta presiune este generata partial de factori interni - parintii tind catre mentinerea unor standarde ridicate si sustin adesea ca se simt nepregatiti pentru noua realitate. Acest lucru genereaza necesitatea de a extinde nivelul compromisurilor peste nivelul anticipat si previzionat. Insa presiunile generate de factori externi, factori asupra carora parintii au un control redus, sunt mult mai puternice si pot avea un urias impact negativ in dinamica familiei.
 
Parintii romani sunt preponderent multumiti de echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, precum si de concediul de maternitate/paternitate - Pe baza rezultatelor Indexului de Parenting, Sprijinirea vietii profesionale este cel mai important dintre toti factorii pentru parintii romani (12,4) – parintii romani considerand durata concediului de crestere a copilului ca fiind adecvata, avand la dispozitie solutii de ingrijire a copiilor accesibile si indicand un sentiment de satisfactie ridicat fata de capacitatea lor de a echilibra viata profesionala cu cea personala. Parintii din Romania au dreptul la pana la doi ani de concediu pentru cresterea copilului – in cea mai mare parte fiind luat de mame – plus un nivel minim de sprijin financiar oferit de autoritati pe durata concediului de crestere a copilului.
 
Parintii romani sustin ca isi hranesc cu usurinta bebelusii, dar somnul si sanatatea bebelusilor lor sunt zone care pot fi imbunatatite - Al doilea cel mai ridicat scor inregistrat in Romania se refera la factorul Usurinta de a fi parinte.  Parintii din Romania au un scor mai mare decat media in ceea ce priveste usurinta cu care isi pot hrani copiii (84% spun ca este usor) si sunt in concordanta cu rezultatele globale, 74% declara ca bebelusul lor doarme bine si 79% raporteaza o stare buna de sanatate a copilului.
 
Romania inregistreaza un scor bun privind alaptarea exclusiva la san, insa mamele care nu alapteaza / nu au alaptat se simt judecate - Analiza factorului Absenta presiunii (al treilea cel mai important factor in clasamentul pentru Romania - 6,5) din cadrul Indexului de Parenting releva scoruri care plaseaza Romania in mijlocul clasamentului tarilor din zona. Cu toate acestea, un factor extern de presiune care indica loc de imbunatatire este legat de modul in care parintii romani se raporteaza unii la ceilalti. Studiul arata ca mamele simt multa presiune si se simt judecate daca nu alapteaza / nu au alaptat (scor de 32%). Totusi, 53% dintre mamele din Romania au spus ca au alaptat conform planului (mai mult decat la nivel global) si 20% mai mult decat era planificat. In acelasi timp, Romania inregistreaza un scor peste medie in ceea ce priveste alaptarea exclusiva la san pana la varsta de 6 luni (74% din mamele din Romania alapteaza pana la 6 luni) si s-a clasat pe locul 4 in cercetarea globala.  
 
Nivelul de incredere al parintilor in fortele proprii plaseaza Romania pe primul loc in clasament - Chiar daca are o contributie mai mica la scorul Indexului de Parenting, Increderea parintilor in fortele proprii este un factor important al analizei si este determinat de accesul la informatii, educatie, solutii de ingrijire a copiilor, precum si de deschiderea societatii fata de noi metode de parenting. De asemenea, scaderea numarului de copii per familie si imbunatatirea generala a calitatii vietii (stabilitatea financiara, disponibilitatea produselor si serviciilor, accesul la informatii) sunt, de asemenea, aspecte importante legate de cresterea nivelului de incredere a parintilor romani.
 
Implicarea in mod egal a parintilor (co-parenting) in cresterea copiilor devine tot mai importanta pentru parintii romani, fiind un capitol deficitar semnalat de acestia - Respondentii romani nu vad o imbunatatire fata de generatiile anterioare in ceea ce priveste implicarea in mod egal a ambilor parinti in cresterea copiilor. 1 din 2 respondenti considera ca partenerul lor este mai putin implicat in responsabilitatile de crestere a copiilor si de ingrijire a gospodariei.
 

Principalele rezultate la nivel international:
 

•       Suedia se claseaza pe primul loc ca tara in care parintii experimenteaza cea mai mare usurinta in cresterea copiilor, cu un scor de 75/100. Parintii din Suedia (89%) sunt cei mai increzatori, in timp ce parintii din Mexic (60%) si Filipine (65%) sunt cel mai putin optimisti.
•      Chile (58/100) si Germania (56/100) completeaza clasamentul primelor trei tari cu cel mai inalt grad de usurinta privind cresterea copiilor, unde parintii se confrunta cu cele mai mici provocari in cresterea copiilor lor.
•      Parintii din China se confrunta cu cele mai multe provocari (39/100), cu scorurile cele mai mici in clasament, fiind urmata de Brazilia (40/100) si Filipine (43/100). Aceste rezultate nu indica un mediu cu dificultati pentru toti factorii analizati. Spre exemplu, in randul parintilor din China este inregistrat cel mai ridicat nivel de satisfactie privind implicarea in comun a partenerilor in cresterea copiilor.
•       Cele 16 tari din intreaga lume ce au luat parte la realizarea primei editii a Indexului de Parenting cuprind o diversitate de culturi, norme sociale, situatii politice si economice si locatii geografice. Indexul de Parenting reprezinta o analiza a factorilor care determina parintii sa intampine provocari mai mari sau, dimpotriva, sa capete o mai mare dezinvoltura in procesul de crestere a copiilor. 
•        Primii trei factori explica peste 55% din rezultatele Indexului de Parenting. Indiferent de tara din care fac parte parintii participanti la studiu, presiunea (provenita din factori interni si externi) are cel mai mare impact universal, avand o pondere de 22,6% din scorul Indexului. Acest lucru face ca presiunea resimtita sa devina,  poate, cea mai mare problema cu care parintii se confrunta in prezent si vizeaza doua tipuri diferite de presiune: presiunea generata de factori interni, cea pe care parintii insisi o preiau asupra lor si presiunea generata de factori externi. Acest factor reflecta cat de stresant poate fi atunci cand toata lumea din jurul unui nou parinte isi da cu parerea cu privire la modul in care un parinte alege sa isi creasca copilul – indiferent daca aceasta opinie este ceruta sau nu. Chiar daca un punct de vedere exprimat este bine intentionat, parintii se pot simti judecati, nesustinuti si coplesiti. Acest sentiment este intensificat de canalele Social Media, de vreme ce judecarea deciziilor de crestere a copiilor ale parintilor a devenit o problema serioasa in mediul online. 
 
Pe langa toti factorii identificati in urma studiului global - factori universali, deoarece parintii se confrunta constant cu acestia pe intregul proces de crestere a copiilor, indiferent de tara in care locuiesc – in cadrul studiului a fost analizat (in cateva dintre tarile participante la studiu) si impactul pandemiei COVID-19 resimtit de parinti asupra procesului de crestere a copilului. Pandemia COVID-19 a avut un impact scazut - si in acelasi timp pozitiv – asupra experientelor parintilor in ceea ce priveste cresterea copilului. In tarile in care acest subiect a fost abordat, parintii au raportat ca au simtit mai mult sprijin reciproc in timpul pandemiei – inclusiv cresterea coeziunii sociale si a sentimentului de apartenenta. Parintii au indicat, de asemenea, senzatia unei scaderi a presiunii venite din societate cu privire la modul in care isi cresc copiii, in timpul pandemiei COVID-19. Parintii din SUA, Spania si China au raportat un grad ridicat de stabilitate financiara si costuri mai mici de ingrijire a copilului, legate in mod intuitiv de o reducere a cheltuielilor in timpul carantinei. Aceasta poate reflecta, de asemenea, faptul ca familiile au identificat mai putine oportunitati de cheltuire a banilor si au reorganizat finantele familiei in timpul carantinei.
 
 
In calitate de lider in nutritia sugarilor, cu o experienta de peste 150 de ani, compania Nestlé, prin expertiza si pasiunea dobandite, isi propune sa genereze impact pozitiv in randul familiilor din intreaga lume, ce depaseste sfera solutiilor nutritionale si sfaturilor de hranire. Ascultand si intelegand experientele parintilor, Nestlé isi propune sa le dea o voce acestora si sa ii sprijine in reducerea dificultatilor cu care se confrunta in fiecare zi, deoarece toate mamele si tatii ar trebui sa se simta informati corect, respectati si sustinuti pentru alegerile pe care le fac atat pentru ei, cat si pentru copiii lor. Pentru a genera o schimbare reala pentru parinti este nevoie de un efort de colaborare. Nestlé ii invita pe toti cei care impartasesc aceleasi convingeri sa se alature demersului ce isi propune sa dea nastere unui cadru optim de dialog, pentru a oferi parintilor acele informatii verificate si utile, care sa ii ajute pe acestia sa  treaca mai usor peste provocarile din prezent intampinate in procesul de crestere a copiilor.
 
RAPORTUL COMPLET poate fi descarcat AICI.
 
Mai multe detalii despre rezultatele obtinute de Romaniei in Indexul de Parenting AICI.
 
Despre Indexul de Parenting:
 
Indexul de Parenting (The Parenting Index) ofera un nou cadru pentru intelegerea experientei din prezent a parintilor din intreaga lume. Lansarea si publicarea acestuia in 2021 a avut loc la initiativa Nestlé, ca parte a angajamentului continuu al companiei de a sprijini familiile in primele 1.000 de zile de viata ale copiilor. Indexul de Parenting (The Parenting Index) se bazeaza pe datele din raportul The Parenting Index Survey realizat de Kantar in perioada 14 ianuarie - 27 februarie 2020. Un esantion reprezentativ la nivel national de mame si tati cu copii de 0-12 luni a fost studiat in 16 tari. In prima etapa a studiului au fost realizate 8.045 de interviuri (500 pe tara in 16 tari). In cea de-a doua etapa au fost realizate 900 de interviuri (300 in China, Spania si SUA) pentru a evalua indicatiile timpurii ale impactului pandemiei globale Covid-19 asupra Indexului.

Citeste si: Bursa de Valori Bucuresti a premiat performerii anului bursier 2020. Cine sunt castigatorii




 
 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x