Guvernul de sacrificiu Orban 2, boicotat in Parlament

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul de sacrificiu Orban 2, boicotat in Parlament
Guvernul de sacrificiu Orban 2, boicotat in Parlament
de Magda Florea la 23 Feb. 2020
Urmareste-ne pe Google News
alegeri anticipatealegeri parlamentarealegeri 2020calin popescu tariceanualdepsdpnlguvernul orban 2

Doar o zi ii mai desparte pe liberali de votul de incredere pe care vor merge, luni, sa il ceara in Parlament. Insa, situatia care s-a conturat in acest sfarsit de saptamana arata ca sansele ca sedinta sa fie boicotata sunt extrem de mari, dupa ce si PSD si ALDE au anuntat ca nu vor participa la vot. Astfel, ar putea sa nu fie cvorum!

Tariceanu: "ALDE a hotarit sa nu intre in jocul de-a anticipatele pe care l-a initiat PNL"


Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE, a declarat ca parlamentarii sai nu vor fi prezenti la votul de investire de luni, pentru ca nu vor "sa faca jocul PNL pentru declansarea alegerilor anticipate".
 
"ALDE a hotarit sa nu intre in jocul de-a anticipatele pe care l-a initiat PNL si, in consecinta, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constitutia spune la art. 103 alin. 2 urmatoarele: «Candidatul la functia de prim ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, Votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului». Ori luni, dl Orban nu ne cheama la un vot de incredere, ci la unul de neincredere”, a scris Calin Popescu Tariceanu, duminica, pe Facebook.
 
Tariceanu sustine ca ceea ce se intampla acum in politica romaneasca este fara precedent in cele trei decenii de democratie si ca interesul romanilor a trecut pe plan secund, in fata "obsesiei celor din conducerea PNL pentru alegeri anticipate".
 
"In cei 30 de ani de politica am crezut ca le-am vazut pe toate, dar ce se intampla in aceste zile imi depaseste orice imaginatie. Credeam ca, in principiu, toate partidele politice vor acelasi lucru: o societate libera, o viata mai buna pentru romani, o economie care sa asigure locuri de munca bine platite. Obsesia celor din conducerea PNL pentru alegeri anticipate, fara sa ia in calcul efectele negative asupra romanilor, ma face sa-mi pun serioase semne de intrebare cu privire la aceasta credinta”, a completat Calin Popescu Tariceanu.
 
Liderul ALDE numeste aceasta strategie a liberalilor de a ajunge la anticipate o "pacaleala odioasa" si spune ca nu intelege de ce Ludovic Orban "si cel care il dirijeaza crede ca Parlamentul poate fi partener in aceasta pacaleala odioasa. In conditiile in care guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu inteleg de ce s-ar astepta ca noi sa intram in acest joc?”.

Citeste si: Iohannis a devenit PRESEDINTE JUCATOR in Liga Anticipatelor si Liga Justitiei

Tariceanu: "Am decis sa ii lasam pe cei din PNL sa se afunde si mai mult in penibil"

 
In continuare liderul ALDE sustine ca PNL se va afunda si mai mult "in penibil".
 
"De aceea, am decis sa ii lasam pe cei din PNL sa se afunde si mai mult in penibil si sa voteze impotriva propriului guvern si sa nu conteze pe prezenta noastra! Nu vrem sa validam aceasta mascarada parlamentara. Mai mult, nu cred ca ar trebui sa discutam despre votul de investire al guvernului Orban II atata timp cat nu se rezolva problema OUG privind alegeri anticipate, care are cel putin 2 teme care contravin legii: legalizarea turismului electoral si grava discriminare la adresa unora dintre partidele parlamentare mai mici", a mai spus liderul ALDE.
 
In cele din urma, Tariceanu sustine ca s-a creat o criza politica artificiala, care, insa, va avea efecte negative asupra cetatenilor de rand.
 
"Nu o sa obosesc sa arat ca aceasta criza politica artificial creata va avea foarte curand efecte economice grave care ne vor afecta pe fiecare dintre noi in mod direct. Am expus motivele in mai multe randuri. Pe termen lung, cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare va omori temele locale importante (poluarea oraselor si satelor, trafic, curatenie, spitale, scoli) si se vor promova teme strict politice (stanga-dreapta, ciuma rosie vs ciuma galbena, etc), teme care nu intereseaza cu adevarat cetateanul. Oare asta vrem?", a concluzionat liderul ALDE.
 
Citeste si: Alianta PSD-PRO ROMANIA pentru anticipate: Mai bine castigam impreuna, decat sa riscam sa pierdem separat

PSD: "PSD nu poate fi partas la mascarada politica declansata de PNL si Iohannis"


In Comitetul Executiv de saptamana trecuta, conducerea PSD a decis ca parlamentarii social-democrati sa nu participe la votul de incredere pentru Guvernul Orban 2, din 24 februarie.
 
"Vor fi prezenti la serviciu, la grupurile parlamentare, dar nu vor asigura cvorumul pentru validarea ori invalidarea de catre plenul Parlamentului a Guvernului PNL. PSD a actionat in mod responsabil in criza provocata de Orban si Iohannis, prezentandu-i presedintelui o varianta de premier pe care acesta din urma a laudat-o, avand totodata in spate o majoritate parlamentara formata in mod democratic.

Seful statului a ales sa respinga fara nicio motivatie propunerea PSD si sa ignore, incalcand din nou Constitutia, majoritatea din Parlamentul Romaniei.
 
Acum, este responsabilitatea lui Ludovic Orban sa isi creeze o majoritate pentru a trece guvernul pentru care inca negociaza ca la piata sa NU fie votat.", a scris Mihai Fifor pe Facebook. 

"PSD nu poate fi partas la mascarada politica declansata de PNL si Iohannis, astfel ca nu va participa la vot, iar daca nu exista un vot legal de respingere a guvernului propus, nu se poate trece in a doua etapa.", a mai spus Fifor.

Citeste si: Analistul financiar Marcin Lipka: "Leul isi va continua deprecierea. Euro va ajunge la 5 lei in aprilie 2020
 

Ce se intampla daca nu va fi cvorum?

 
Daca nu va fi cvorum pe 24 februarie, procedura de declansare a anticipatelor este blocata, practic, suspendata. Constitutia prevede ca, alegerile anticipate pot fi declansate de presedintele in functie, dupa ce doua propuneri de Guvern au cazut la votul de incredere din Parlament, in termen de maximum 60 de zile.
 
Prin boicotarea sedintei parlamentare de luni, se va prelungi procedura si, poate, termenul va fi depasit, astfel ca, si daca va pica Guvernul Orban 2 si inca unul dupa el, e posibil ca Iohannis sa nu mai poata declansa anticipatele, daca nu se incadreaza in cele 60 de zile. Aceasta ar putea fi strategia PSD de a bloca anticipatele, tergiversand calendarul investirii.
 
De aceasta tergiversare au fost acuzati social-democratii inca de cand a fost stabilit calendarul pentru investirea noului Cabinet PNL. Ludovic Orban se declara nemultumit de cum arata calendarul investirii Guvernului sau si spune ca acesta pare a fi unul programat sa tergiverseze procedura.
 
"Respecta termenul maxim de 15 zile, dar este un calendar lent, care arata o tendinta de tergiversare din partea Parlamentului, din partea Birourilor reunite dominate de PSD. In ceea ce ne priveste, ministrii vor fi pregatiti, se vor prezenta la audieri", a declarat Ludovic Orban, la Parlament. 

PSD, in asteptarea deciziei CCR

 
Pe de alta parte, PSD asteapta luni si decizia CCR care va stabili daca Iohannis a incalcat sau nu Constitutia cand l-a propus pe Orban ca premier, desi acesta fusese demis prin motiune de cenzura. Din acest motiv, e posibil ca decizia de a boicota sau nu votul din Parlament sa depinda si de ceea ce vor decide judecatorii Curtii Constitutionale.

Marcel Ciolacu, presedintele interimar al PSD, a anuntat ca a sesizat judecatorii CCR cu privire la propunerea in functie a unui premier demis.
 
”Am sesizat CCR! Nu este pentru prima oara cand guvernul Orban vine cu anumite inventii. Am studiat programul de guvernare, ne asteptam sa fie anumite remedieri. Au venit cu copy-paste din programul de guvernare al PSD. Miercuri, pe 19, vom avea un CEX si vom stabili strategia din ziua votului. Maine va fi convocat BPN si va fi stabilit programul de audieri si al votului. Vom respecta legea si regulamentul. Chiar daca e o mascarada, ne mentinem consecventi ”, a declarat Marcel Ciolacu, saptamana trecuta.
 
 
 


 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024
Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!
Life Style

Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!

today27 Mar. 2024
7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte
Life Style

7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x