Guvernul taie din privilegiile bugetarilor: masurile de reforma aduc echitate fiscala, dar scandalizeaza angajatii la stat
masuri austeritate bugetarigrila salarizare unicarestructurare functionari publicipachet masuri bolojaneficientizare administratie localaguvernul bolojan reforma administratiei
Din toamna, angajatii din administratiile locale, functionari publici si personal contractual, vor trebui sa se obisnuiasca cu reguli noi, care vor schimba modul in care sunt platiti si organizati. Pachetul de masuri anuntat de Guvernul Bolojan impune un plafon clar de angajati in functie de marimea localitatilor, o grila de salarizare unica pentru primariile care nu se pot sustine din venituri proprii si o reducere drastica a numarului de posturi. Totul vine pe fondul unei realitati ignorate ani la rand: administratiile locale s-au bazat prea mult pe bani de la bugetul de stat, in timp ce in sectorul privat, angajatii au fost mereu expusi limitarilor si restructurarilor.
In ciuda tonului dur al sindicatelor, Guvernul considera aceste schimbari drept un pas firesc spre un sistem mai echitabil si mai eficient, care sa taie din risipa bugetara si din dependenta localitatilor de subventii. Limitarea posturilor si impunerea unor grile salariale unice vor elimina diferentele mari dintre comunele bogate si cele care traiesc doar din transferuri de la stat.
Reduceri de posturi si grile impuse: mai putina risipa, mai multa presiune
Sindicalistii vorbesc despre „experiment periculos” si se tem ca noile reguli ar putea transforma salarizarea intr-un instrument politic. In primariile mici, cu bugete si asa subtiri, multi angajati ar putea ramane fara locuri de munca, mai ales daca norma lor va fi impartita intre mai multe localitati. Reducerea personalului contractual, fragmentarea normelor si plafonarea stricta a posturilor in functie de numarul de locuitori risca sa aduca haos in comunitatile care deja se descurca greu.
De partea cealalta, Guvernul vede lucrurile simplu: nu mai pot exista comune si orase care sa aiba mai multi functionari decat pot sustine din taxe si impozite locale. Practic, de acum inainte, cine nu produce venituri suficiente, va trebui sa se adapteze. Iar pentru contribuabilii din mediul privat, care au suportat intotdeauna presiunea fiscala fara astfel de privilegii, aceasta schimbare poate parea un act de dreptate fiscala.
Dialog tensionat: bugetarii cer consultare, Guvernul vrea reforma
Desi sindicalistii acuza lipsa unui dialog real si ameninta cu proteste, autoritatile sunt hotarate sa mearga mai departe cu reforma. Argumentul principal: e nevoie de bani pentru alte domenii vitale, iar administratiile locale trebuie sa devina eficiente si responsabile cu banii publici.
Ramane de vazut daca restructurarile vor fi aplicate cu masura si cu respectarea drepturilor angajatilor, asa cum cer sindicatele. Pana atunci, un lucru este cert: privilegii de care s-au bucurat ani la rand unii bugetari vor fi, in sfarsit, aliniate la realitatea fiscala pe care contribuabilii privati o cunosc de mult. Si asta va face ca povara fiscala sa nu mai cada doar pe umerii celor care, pana acum, plateau fara sa primeasca aceleasi „scutiri” de restructurare.
Sursa foto: gov.ro