Ce aditivi alimentari a mai autorizat Comisia Europeana
comisia europeanaaditivi alimentarisnacks-uriiaurturi
Astazi, Comisia Europeana a autorizat doua liste noi cu aditivi: una privind aditivii din produsele alimentare si una legata de ingredientele alimentare.
Noile liste le vor permite consumatorilor sa identifice aditivii cu mai mare usurinta. Prima lista va intra in vigoare in iunie 2013. Nu este vorba despre o data mai apropiata, intrucat este nevoie de o perioada de gratie menita sa permita industriei alimentare sa se adapteze la noile norme.
In schimb, cea de-a doua lista, referitoare la enzime, arome si substante nutritive, se va aplica dupa 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.
Utilizarile autorizate ale aditivilor sunt enumerate in functie de categoria de produse in care pot intra. Comisia considera ca aceasta este o imbunatatire importanta in comparatie cu vechile liste care erau dispersate in mai multe anexe la trei directive diferite.
Noile prevederi spun foarte clar care categorie de alimente poate fi aditivata si care nu. Din aceasta a doua categorie, fac parte iaurtul nearomatizat, untul, compoturile, pastele fainoase, painea simpla, mierea, apa si sucurile de fructe.
In alte produse, cum ar fi dulciurile, snacks-urile, sosurile si bauturile aromatizate, se autorizeaza un numar mare de aditivi.
In luna martie a acestui an, Comisia a adoptat o masura prin care utilizatorii aditivilor trebuie sa demonstreze ca utilizarea aditivului este justificata din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator si nu-l induce in eroare.