Proiectul cu buline a primit aprobarea Senatului. Alimentele ar putea fi etichetate in functie de aditivii pe care ii contin
proiect de legebulineeticheteprodusealimenteaditivi
Produsele alimentare ar putea fi marcate cu buline colorate in functie de riscul pe care il au asupra sanatatii consumatorului. Proiectul care prevede noile reglementari privind etichetarea alimentelor a trecut cu brio de votul senatorilor.
Actul normativ propus de catre deputatul PDL, Florin Staicu, a primit 54 voturi "pentru", 42 "impotriva" si trei abtineri.
Propunerea legislativa prevede ca alimentele sa fie etichetate in functie de continutul de atitivi pe care il au. Astfel, fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie.
"Verde" inseamna bun si sanatos. Cu aceasta culoare vor fi marcate produsele alimentare care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, in vreme ce bulina portocalie se va aplica produselor alimentare care trebuie consumate cu moderatie. Ce-i rosu, mai bine sa ramana pe raft, pentru ca produsele etichetate astfel contin substante sau aditivi care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.
Criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, lunadu-se in considerare factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.
Daca proiectul va trece si de Camera Deputatilor, etichetarea produselor cu buline colorate va deveni obligatorie.