Romania, din nou in strada, unita intr-un singur grai

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Romania, din nou in strada, unita intr-un singur grai
Romania, din nou in strada, unita intr-un singur grai
de Magda Florea la 10 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
10 augustmiting diasporadeficit bugetarrectificare bugetaramasuri austeritateviorica dancilaalegeri prezidentialejustitie

Pe 10 august 2018, Romania vibra sub tropotele pasilor a sute de mii de romani care ieseau in strada convinsi fiind ca Puterea de la Bucuresti incearca sa submineze Justitia. De la mic la mare, romanii s-au adunat in Piata Victoriei din Bucuresti, unde au fost "intampinati" cu gaze lacrimogene si violente din partea fortelor de ordine, evenimentul fiind urmat de sute de plangeri penale facute de oamenii care acuzau ca au fost batuti sau "gazati" de jandarmi, multi dintre ei avand echimoze si fracturi vizibile. Acum, la un an distanta, nu doar ca nimeni nu a incheiat o ancheta despre ceea ce s-a intamplat atunci, dar tragedia de la Caracal parca reuseste sa mute furia fix asupra celor pe care romanii ii aparau in strada pe 10 august 2018.

Mitingul Diasporei din 10 august 2018 a scos sute de mii de romani pe strazi, in toata tara. Cei mai multi protestatari au fost in Piata Victoriei din Capitala. Acolo s-a strigat, parca cu aceeasi sete si acelasi sictir "Vrem Justitie independenta", la fel ca in '89.
 
Pe 10 august 2018 s-a detonat tensiunea adunata de romani, dupa 6 ani de guvernare PSD si dupa 2 ani jumatate in care Dragnea a fost omul numarul unu in stat. La acea vreme, Romania aparea aproape zilnic in atentia presei internationale cu inca o isparava. Ori adoptau parlamentarii vreo lege favorabila infractorilor la miez de noapte, ori era decapitata sefa DNA, ori se infiinta Sectia Speciala de investigare a magistratilor, ori ne trageau Comisia Europeana si Parlamentul European de urechi spunadu-ne ca am deviat de la traiectoria democratica si ca incalcam principiile statului de drept, ori se incerca modificarea codurilor penale pe genunchi, ori asistam zilnic la circ declarativ intre politicieni, ori mai aflam de cate un talent nativ din Videle smuls din vatra satului si pus pe merite considerabile in fruntea tarii, proptit in functii care mai de care mai cu staif.
 
Romania a zis "stop" si nu Romania aceasta care a ramas acasa, pierzandu-si nadejdea si ajungand sa se resemneze cu inflatia, cu valurile de scumpiri, cu preturi mai mari la carburant decat in Italia sau Germania, cu 0 autostrazi noi, cu 0 spitale noi, cu 0 scoli noi, cu 0 investitii reale in economie, ci Romania aia plecata afara, in numar de vreo 5 milioane, care alcatuieste diaspora.
 
Ei au dat tonul, probabil, dupa un drum la Western Union sau Money Gram, dupa ce au trimis o bruma de bani parintilor, ca sa il imbrace pe cel mic de scoala. Apropo de scoala ... macar anul trecut stiau ca va incepe scoala in 3 saptamani, anul asta, premierul trebuie sa finalizeze negocierile cu patronatele din turism ca sa avem o idee despre cand va incepe noul an scolar. Cand va incepe vom vedea, ce stim cert acum e ca va incepe cu 2 miliarde pe minut pentru ca ... lucrurile stau mai rau decat acum un an.
 
Acum un an aveam promisiuni, pe langa cele enuntate de de-alde Radulescu si Dragnea ca vor adopta amnistia si gratierea, dar si ca vor face o strategie pe 20 de ani care impunea tuturor guvernelor ce s-ar fi succedat sa respecte coordonatele impuse de ei, nu, nu despre ele vorbim acum, ci despre promosiunile ca se vor face de toate. Si autostrazi, si spitale regionale, spre exemplu.
 
La un an distanta, nici macar promisiuni nu ni se mai fac. Bugetul tarii suna a gol dupa 7 ani de guvernare PSD si 3 ani si jumatate de dominatie Dragnea, Guvernul trebuie sa faca rost de vreo ... multe miliarde, ei spun 7, analistii spun 17, ca sa nu explodeze deficitul bugetar si sa nu inchida Banca Mondiala si FMI robinetul de bani si sa nu mai avem de unde plati pensii si salarii la cei peste 1.300.000 de bugetari care, apropo, formeaza unul dintre cele mai scumpe aparate bugetare din UE. Practic, cheltuielile cu bugetarii au ajuns la 10% din PIB, iar limita maxima in statele UE e de 6%, evident daca nu vorbim despre economii in deriva precum cea a Greciei, spre exemplu.
 
La un an distanta avem totusi puterea sa empatizam. Si Cazul de la Caracal a fost servit de perfidul univers romanilor care, cu griji, nevoi si umilinte din partea politicienilor, macar isi puteau strange seara, acasa, linistiti copiii la piept.

Fix cu o saptamana inainte de 10 august, aflam ca nici asta s-ar putea sa nu mai putem face, oricare dintre noi, intr-o zi nenorocita in care cel mic, neavand microbuz sa se duca la meditatii, se va urca in masina te miri cui. Si asta ni s-a furat si ultimul refugiu sufletesc...
 
Romania e cutremurata. Aflam de la stiri detalii care ne taie apetitul de mancare si ne fac sa ne punem serios intrebarea daca ne meritam statutul de "fiinte superioare" - oameni ...
 
Cert e ca, dincolo de aceasta tragedie regretabila, acei politisti si procurori aparati in strada pe 10 august 2018 au reusit sa isi atraga o antipatie direct proportionala cu simpatia pe care le-o purtau romanii in urma cu un an.
 
Si, pe buna dreptate. Insa aici intervine ratiunea la care ar trebui sa apelam cu totii, luptandu-ne de instinctul uman si firesc de a generaliza.
 

Generalizarea ideii de "incompetenta" pentru intreg sistemul judiciar este gresita

Procurorii si politistii direct implicati in Cazul Caracal, trebuie sa fie supusi unor anchete si in functie de gradul lor de vinovatie, incompetenta sau lipsa de interes sa plateasca conform justitiei, dar nu asa, numai cu functia si prin pensionare. Sa isi asume erorile care au dus la pierderi irecuperabile pentru tot neamul romanesc.
 
Insa procurorii si politistii din Romania capabili, care au instrumentat dosare grele, care au zeci de ani de experienta si integritatea nepatata de afilieri politice, scandaluri de coruptie si prietenii dubioase, dar care au fost dati in spate ca sa vina unu' sau altu' de la partid in fata lui, sau asupra carora s-au facut presiuni prin Sectia Speciala sau prin alte mijloace ale puterii de a se implica in sistemul judiciar, acestia merita un nou 10 august.
 
Romanul din mine, jurnalistul si femeia care vrea sa aduca pe lume copii in aceasta tara refuza sa creada ca toate fortele de ordine din Romania, ca toate institutiile din Romania au ca emblema modul de abordare a cazului din Caracal.
 
Poate nu avem protocoale, poate nu avem fonduri pentru nu stiu ce aparaturi, poate nu avem multe, dar mai refuz sa cred ceva si anume ca nu mai avem omenie.
 
Refuz sa cred ca ar fi stat la poarta sa isi bea cafeaua timp de 2-3-4 ore TOTI procurorii din Romania in situatia de la Caracal, refuz sa cred ca toti operatorii 112 trateaza in halul ala victimele care poate apeleaza cu ultimul grai si ultima speranta, refuz sa cred ca nu avem criminalisti care miros, intuiesc, care doar privesc un criminal in ochi si stiu ce au de facut. 

Mai merita sa iesim in strada, pentru Justitie, pe 10 august?

 
Probabil ca da. Cred ca Justitia merita un nou miting in 10 august pentru ca Puterea din Romania a reusit sa tina dosarul evenimentului din 2018 sub pres, timp de un an, fara sa solutioneze plangerile celor ce, cu copiii in brate, au primit gaze lacrimogene in nas.

Cred, de asemenea, ca Justitia merita un nou miting in 10 august, pentru ca fostul procuror-sef al DNA continua sa aiba piedici puse de Guvern, desi toata Europa o considera pe Kovesi omul care poate pune coruptia la zid, insa, opozitia facuta de Guvernul de la Bucuresti a blocat candidatura sa la sefia Parchetului European.

Totodata, Justitia merita un nou miting in 10 august deoarece institutiile europene ne-au incheiat rapoarte negative in domeniu, spunand ca independenta sistemului judiciar este in pericol in acest moment, in Romania, iar Sectia Speciala, desi UE a cerut desfiintarea ei, inca exista.

Si, in cele din urma, Justitia merita un nou miting in 10 august, pentru ea trebuie sa fie "epurata" de cei care sunt politisti, jandarmi, procurori, angajati la Servicii, dar nu imbina umanitatea cu profesionalismul...
 

Stiti de ce mai merita Justitia un nou miting in 10 august? Pentru ca inca ne conduc oameni care afirmau despre acest miting urmatoarele:

 
 Cristian Prescornitoiu, seful Inspectoratului pentru Constructii Vrancea: "10 august, cea mai mare sarbatoare europeana. Se goleste Europa de Cersetori, Hoti si Curve din Romania”, spune acesta anul trecut, adaugand ca in Romania s-a investit prea putin in tunuri cu apa si pistoale cu socuri electrice.
 
Viorica Dancila: "Seamana cu o lovitura de stat", a spus premierul in 2018, copiind litera cu litera afirmatia lui Liviu Dragnea care a spus ca "Am asistat la o tentativa esuata de lovitura de stat". In 2019, premierul si noul presedinte PSD nu renunta la idee.
 
Intrebata de Jandamii care au actionat in unele cazuri cu exces de zel, premierul a spus ca "cei care au facut acest lucru trebuie sa plateasca, la fel si cei care au batut-o pe jandarmerita”. 
 
Cat priveste documentele secretizate de ministrul de Interne, referitoare la 10 august si la care procurorii nu ar avea acces, Dancila a spus ca acest lucru i se pare „ilogic”. 
 
"Nu cred ca procurorii sa nu aiba acces la aceste documente, mi se pare ilogic. Sunt convinsa ca Ministrul de Interne trebuie sa faca tot posibilul sa se afle adevarul”, a precizat Dancila, luna trecuta.
 
Maiorul Laurentiu Cazan, coordonatorul actiunilor intreprinse de Jandarmerie in seara de 10 august in Piata Victoriei: "Nu imi reprosez nimic din punct de vedere organizatoric"

Grapini: Pentru a participa la acest miting ai nevoie de "certificat de prost"

Scrisoarea Vioricai Dancila

 
Daca in urma cu un Dancila era doar ... un accesoriu cu o coafura demodata, pe langa Liviu Dragnea, la un an distanta vorbim deja (despre alta coafura, si cam atat). Ma rog, oficial, vorbim despre premierul si presedintele PSD. Cu noul statut, dar si cu candidatura sa la functia de presedinte, merita sa ii acordam o atentie speciala si sa analizam cum explica domnia sa evenimentele din 10 august, intr-o scrisoare trimisa la Bruxelles.
 
Dupa protest, Viorica Dancila i-a trimis o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Frans Timmermans, in care lauda guvernarea propriului Executiv si se plange de protestele din 10 august, pe care le considera o tentativa violenta de inlaturare de la Putere a Partidului Social Democrat.
 
In scrisoarea trimisa la Bruxelles, Dancila nu se plangea doar de protestele celor 200.000 de persoane care au scandat la unison "Demisia PSD", ci si de atitudinea presedintelui Romaniei, despre care spune ca nu si-ar fi indeplinit atributiile constitutionale de mediator, ba din contra, ar fi incurajat oamenii sa protesteze.
 
Mai mult decat atat, premierul prezenta performantele Guvernului sau, specificand faptul ca bugetul de stat este mai bogat, investitiile straine au crescut, la fel si sumele obtinute de la Uniunea Europeana.
 
 
Daca acum un an bugetul era pe roze, acum Guvernul trebuie sa scoata bani si din piatra seaca, motiv pentru care taie fonduri masive de la Educatie, Sanatate si Transporturi, prin rectificarea bugetara negativa care va fi adoptata luni, 5 august. Tot luni, vor fi adoptate si mai multe masuri de austeritate.
 

10 august in presa internationala

 
Daca am putea fi acuzati de subiectivitate asupra a ceea ce s-a intamplat pe 10 august, sa ne aminim ce titrau marile publicatii ale lumii despre evenimetul de anul trecut:
 
 Daily Express: "Revolta in Romania: Haos pe strazile din Bucuresti unde politia a folosit gaze lacrimogene si un tun cu apa. 
 
 
Washington Post: "Guvernul corupt din Romania a recurs la forta bruta impotriva protestatarilor"
 
The Economist: "Romania, unul dintre cele mai corupte state din Europa"
 
Le Figaro: "Romania este bolnavul Europei"
 
Der Spiegel: "Romania trebuie pedepsita pentru incalcarea principiilor UE"
 
The Guardian: "Sute de raniti in protestele din Romania dupa ce emigrantii s-au intors pentru a lupta impotriva coruptiei". Jurnalistii spun ca unii protestatari au incercat sa treaca cu forta prin liniile de securitate din jurul cladirilor Guvernului", dar si ca "inregistrari video postate pe retelele de socializare arata politia batand protestatari non-violenti care tineau mainile sus
 
 The New York Times: "Violente au izbucnit in timp ce zeci de mii protesteaza fata de coruptia din Romania.
 
 Politia a folosit vineri un tun cu apa pentru a imprastia protestul din capitala Romaniei, Bucuresti, care a fost organizat pentru a se opune actiunilor guvernamentale despre care multi spun ca vor slabi statul de drept", mai afirma jurnalistii cotidianului american, care mentioneaza si protestele antiguvernamentale masive din urma cu 18 luni".
 
BBC News: "Politia romana s-a ciocnit cu protestatarii antiguvernamentali. 
 
Protestatarii au cerut demisia guvernului, obiectand fata de eforturile percepute ca ar conduce la slabirea sistemului judiciar de catre social-democratii(PSD) aflati la guvernare, precum si fata de salariile scazute si coruptia endemica din tara".
 
Financial Times: "Protestul antiguvernamental roman se incheie cu violente"
 
Cotidianul francez Libération: "Romania: gaze lacrimogene si tun cu apa pentru dispersarea demonstratiei expatriatilor". Jurnalistii francezi mentioneaza si cateva dintre mesajele protestatarilor: "hotii", "demisia", "jos coruptia".
 
La Repubblica: "Mii pe strazile Bucurestiului, diaspora romana impotriva coruptiei".
 
Presa australiana, postul SBS: "Protest in Romania: Gaze lacrimogene folosite pentru a dispersa un miting anticoruptie".
 
Bilant 10 august 2018: 440 de raniti si 29 de spitalizati. Asa arata, in cifre, protestul unei Romanii europene.
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x