Autoritatile romane, in stand-by: Marti, Comisia Europeana va emite setul de masuri pe care il recomanda statelor, in contextul exploziei preturilor la facturi
compensare facturifacturi energiegaze naturaleenergie electricalegea consumatorului vulnerabil
Marti e o zi importanta pentru romanii de rand, dar si pentru autoritatile de la Bucuresti. E asteptata o pozitie oficiala a Comisiei Europene, in raport cu evolutiile nefavorabile de pret de pe pietele de gaze naturale si energie electrica. Comisia Europeana va transmite o serie de recomandari tarilor membre, astfel incat guvernele UE sa stie ce masuri pot adopta pentru a-si proteja cetatenii de explozia preturilor la facturi.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a anuntat ca Romania, la fel ca celelalte state membre UE, asteapta sa vada recomandarile Comisiei, pentru a putea intreprinde actiunile necesare care sa reduca
povara facturilor de pe umerii cetatenilor.
"Maine, Comisia Europeana va veni cu recomandarile ei. Ce intelegem noi din draft este ca ne vor recomanda sa nu afectam functionarea pietei. Recomandarea noastra ar fi sa gasim acele metode care nu descurajeaza economia la energie, pentru unii consumatori e recomandabil un anumit stimulent pentru a face economie si a cumpara echipamente cu consum mic", a spus oficialul de la Consiliul Concurentei.
OUG pentru compensarea facturilor la energie: cum va functiona
Conform ultimei forme a Ordonantei de Urgenta privind compensarea facturilor la energie, toti clientii casnici de energie electrica cu un consum total, in perioada 1 noiembrie – 31 martie, de 1.000 kWh primesc o compensatie de 21 de bani/kWh. De asemenea, consumatorii de gaze cu un consum total, in perioada 1 noiembrie – 31 martie, de pana la 1.000 de metri cubi de gaze, primesc o compensatie de 25% fin factura lunara.
"Prin proiectul de act normativ se reglementeaza o schema de acordare a unei compensari lunare consumatorilor casnici pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale in perioada noiembrie 2021 - martie 2022. Schema de compensare pentru energie electrica vizeaza acordarea unei compensari la plata facturilor de energie electrica in valoare de 0,21 lei kwh, care reprezinta media aritmetica a tarifelor reglementate (compus din tarif serviciului de de distributie, tarif mediu de transport si componentele tarifului de transport si tariful pentru servicii de sistem) a energiei electrice pentru cele 8 regiuni", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de Ordonanta a Guvernului privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
"Astazi, in sedinta de Guvern, vom aproba o compensare a facturilor pentru aceasta iarna, pentru consumatorul casnic. Din pacate, avem motiunea maine. (…) Nu vom mai avea timp sa avem o solutie si pentru consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri. Dar pentru consumatorul casnic avem o solutie pe care o vom aproba astazi", a precizat premierul Florin Citu, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL, care a avut loc luni.
Citeste si: Sefa Bancii Centrale Europene avertizeaza: Criza de pe pietele de energie ar putea fi una de durata
Legea consumatorului vulnerabil - o iluzie?
Aparent, Legea consumatorului vulnerabil ii apara pe acei consumatori de energie electrica si de gaze care, fara ajutor de la stat, nu si-ar putea plati facturile. Insa, o analiza realizata de Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energie Inteligenta (AEI), arata ca tocmai cei mai saraci din punct de vedere energetic vor primi mai putini bani decat cei cu venituri mai ridicate.
Potrivit lui Chisalita, cresterea pretului la gaze si energie electrica a fost prezentata ca fiind rezolvata odata cu Legea consumatorului vulnerabil.
"Aceasta este absolut necesara, doar ca se adreseaza, unei minoritati de consumatori care se gasesc intr-o avansata saracie energetica. Timid, in plina racire accentuata a vremii, a aparut un proiect de lege privind subventionarea unei parti din factura de energie electrica si gaze naturale", a explicat Chisalita, intr-un articol publicat pe asociatiaenergiainteligenta.ro.