Bursele americane se prabusesc, pe masura ce ratele dobanzilor cresc si criza energetica persista
bursabursa americanacriza energetica
Criza energetica pe care o traversam si noi, romanii, este un fenomen global care pune in dificultate atat bugetele familiilor, cat si pietele financiare mondiale. Bursele americane resimt si ele unda de soc.
Actiunile americane s-au tranzactionat in scadere miercuri, pierzand o mare parte din castigurile de marti, deoarece ratele dobanzilor au crescut, accelerate de criza de pe pietele de energie.
Iata unde s-au situat indicii bursieri ai SUA, la scurt timp dupa deschiderea sesiunii de miercuri, la ora 9:30 AM:
-
S&P 500 : 4.309,58, in scadere cu 0,83%
-
Media industriala Dow Jones : 34.030,28, in scadere cu 0,83% (284,39 puncte)
-
Nasdaq Composite : 14.294,11, in scadere cu 0,95%.
Titeiul intermediar din West Texas a scazut cu pana la 1,03%, pana la 78,12 dolari pe baril. Titei brent , reperul international al petrolului, a scazut cu 0,99%, pana la 81,74 dolari pe baril.
Aurul a scazut cu pana la 0,15%, la 1.758,20 dolari pe uncie.
Randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani a atins marti dimineata nivelul maxim al ultimelor patru luni - de 1,57%, dupa care a scazut la aproximativ 1,52%. Aceasta miscare vine pe fondul incertitudinii continue a unei majorari a plafonului datoriei pe care Congresul SUA trebuie sa o adopte pana pe 18 octombrie, inainte ca Departamentul Trezoreriei sa ramana fara bani.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat ca esecul de a ridica plafonul datoriei la timp va duce probabil la o crestere a ratelor dobanzii, care ar creste costurile imprumuturilor si ar afecta economia.
Intre timp, preturile la energie continua sa creasca, atat pentru petrol, cat si pentru gaze naturale, relateaza markets.ro. De vina pentru cresterile explozive de preturi sunt lipsa de aprovizionare de pe pietele din Europa si cererea extrem de mare de pe piata.
Cristine Lagarde, sefa Bancii Centrale Europene, avertizeaza cu privire la evolutia pietelor energiei, in viitorul apropiat. Sefa BCE spune ca volatilitatea preturilor energiei ar putea dura si dupa solutionarea problemelor de aprovizionare generate de pandemie la nivel mondial.
In acest moment, pe langa problemele legate de lanturile de aprovizionare, avem si "tranzitia" de la combustibilii fosili la resursele regenerabile, care reprezinta un proces de durata.
"Lucrurile se vor aseza odata cu identificarea de noi surse de energie", a punctat sefa BCE. "Energia va fi probabil o problema mai de durata pe fondul reorientarii catre alte surse de energie".