INFOGRAFIC: Fumatul, interzis de azi. Care sunt locurile in care mai putem aprinde o tigara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INFOGRAFIC: Fumatul, interzis de azi. Care sunt locurile in care mai putem aprinde o tigara INFOGRAFIC: Fumatul, interzis de azi. Care sunt locurile in care mai putem aprinde o tigara
de Alexandra Stanescu la 17 Mar. 2016 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
interzicere fumatinterzicere fumat spatii inchiseghid guvern

Incepand de joi, fumatul in spatiile publice inchise a fost interzis prin lege, iar Guvernul a publicat un ghid in care a explicat locurile in care se mai poate fuma din acest moment in Romania, cine poate fi sanctionat pentru aprinderea unei tigari, care este amenda si cine o poate aplica.

Legea antifumat intra in vigoare de joi. Aceasta este ziua in care proprietarii de baruri, restaurante, cluburi, vor interzice clientilor sa isi aprinda o tigara. In caz contrar, risca amenzi cuprinse intre 5.000-15.000 de lei si chiar suspendarea activitatii. Nici clientii nu vor scapa prea usor daca vor fi prinsi fumand, ei putand fi sanctionati cu amenzi de pana la 500 de lei.

Fumatul este de asemenea interzis in toate institutiile publice si orice alt loc public inchis. Singurele exceptii sunt penintenciarele de maxima siguranta si zonele de tranzit din aeroporturi.

Potrivit Guvernului Romaniei, scopul principal al interzicerii fumatului in spatiile inchise de la locul de munca si in spatiile publice inchise este protejarea sanatatii angajatilor si a cetatenilor aflati in spatiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun.

Legea este benefica suplimentar pentru cei care fumeaza deoarece faciliteaza oprirea fumatului, precum si in cazul minorilor si tinerilor deoarece contribuie la prevenirea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale in care se fumeaza si in care debuteaza, de obicei, consumul de tutun.

In infograficul de mai jos putem observa unde se mai pot fuma si care sunt spatiile in care este interzis sa aprindem o tigara:

 
 
1. LOCURI UNDE ESTE INTERZIS FUMATUL
 
Se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii. Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.
 
SPATIUL PUBLIC INCHIS 
 
Spatiul public este considerat orice spatiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sanatate, invatamant, alimentatie publica, cluburi, baruri, cafenele etc.) sau destinat utilizarii colective (de ex. pentru activitati comerciale, sportive, targuri, expozitii etc.), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.
 
Spatiul public inchis reprezinta orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
 
Prin perete se intelege orice element de constructie asezat vertical (sau putin inclinat) care limiteaza, separa sau izoleaza:
- incaperile unei cladiri/ constructii intre ele (pereti interiori) sau de exterior (pereti exteriori) si care sustin planseele, etajele si acoperisul, respectiv;
- anumite spatii ale unui sistem tehnic intre ele (pereti interiori) sau sistemul tehnic de spatiul inconjurator. 
 
Avand in vedere faptul ca spatiile inchise pot face parte dintr-o constructie sau dintr-un sistem tehnic (cort, pavilion, chiosc etc), definirea peretelui trebuie sa tina cont de ambele situatii:
•  Cladiri sunt acele constructii pentru care Legea nr. 50/1991 prevede necesitatea obtinerii unei autorizatii de construire;
•  Sisteme tehnice sunt acele constructii sezoniere sau provizorii care nu necesita autorizatie de construire ci doar aviz/ acord de amplasare, in cazul in care se realizeaza activitati economice. 
 
In aprecierea caracterului de inchis/ deschis al unui spatiu, nu se va tine cont de:
•  natura materialului din care sunt confectionati peretii sau tavanul/ plafonul/ acoperisul. Oricare ar fi materialul folosit la constructia peretilor sau tavanului (zidarie, textil, lemn, folie plastic etc.) si oricare ar fi densitatea materialului (material perforat etc.), atat timp cat exista un tavan si cel putin 2 pereti, spatiul respectiv va fi considerat spatiu inchis;
•  caracterul temporar sau permanent al peretilor sau spatiului. 
 
Daca un element de constructie indeplineste functia de ”perete” (limiteaza, separa sau izoleaza) si este vizibil, spatiul din care face parte va fi considerat spatiu inchis chiar daca elementul respectiv se poate plia, ridica etc. adica este perete doar temporar. 
 
Spatiile care au inchideri laterale sau/ si acoperis retractabile adica structuri care se pot plia, ridica, deschide, deplasa, porni etc. astfel incat sa formeze temporar pereti/ acoperis, vor fi considerate:
•  spatii deschise atunci cand structura este complet pliata/ ridicata etc. astfel incat peretele/ acoperisul nu este deloc vizibil; 
•  spatii inchise atunci cand structura este deschisa/ coborata.
 
SPATIUL INCHIS DE LA LOCUL DE MUNCA
 
Locul de munca reprezinta locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.
 
In cazul in care intr-o zona a unui spatiu pentru locuit se desfasoara activitate economica, atunci respectiva zona devine loc de munca iar fumatul este interzis. 
 
 
NU SE VA MAI FUMA IN:
 
•  spatiile inchise din toate locurile de munca: 
- halele industriale, spatiile de depozitare, birourile si camerele, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele inchise etc.;
- institutiile publice centrale si locale;
- unitati comerciale: magazine, expozitii/ targuri in spatiu inchis, centre comerciale, piete inchise etc.;
- restaurante, baruri, cafenele, terase inchise, unitati de cazare, cluburi - inclusiv cele cu acces restrictionat, cazinouri, sali polivalente etc.;
- unitati cultural-artistice, sportive, recreative;
•  toate mijloacele de transport in comun (unde nu se va mai putea folosi nici tigareta electronica), autogari, gari, aeroporturi, peroane si refugii inchise, taxiuri, masina de serviciu, ambulanta, inclusiv in cabina soferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
•  toate spatiile din unitatile de invatamant, medico-sanitare si de protectie a copilului, inclusiv in curtea unitatilor;
•  locurile de joaca pentru copii, indiferent daca sunt amplasate in interior sau exterior;
•  spatiile comune din cladirile de locuinte: holuri, lift etc.
 
 
2. LOCURI UNDE SE MAI POATE FUMA
 
•  Spatiile publice in aer liber sau spatiile de la locul de munca:
- fara acoperis sau cu acoperis si cu mai putin de doi pereti: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioscuri deschise etc.;
- delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gardulete de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal; 
- care au inchideri laterale sau/ si acoperis retractabile ce formeaza temporar pereti ori acoperis, dar doar atunci cand structura de inchidere este complet inchisa/ stransa astfel incat peretele ori acoperisul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioscurile cand au jaluzelele, usile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ inchise in totalitate astfel incat spatiul devine deschis; 
•  Peroane, refugii, statii ale mijloacelor de transport in comun daca sunt deschise sau au acoperis si doar un perete; 
•  Parcuri, in afara locurilor de joaca pentru copii;
•  Locuinta, inclusiv orice spatiu inchis in care nu se desfasoara activitate economica (nu este loc de munca);
•  Alte spatii unde se desfasoara evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de munca (nu se desfasoara activitate economica).
 
 
3. OBLIGATII ALE ADMINISTRATORILOR DE SPATII PUBLICE INCHISE SI DE LOCURI DE MUNCA
 
Administratorii au obligatia de a elabora si de a pune in aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul in spatiile inchise din respectivele spatii. Totodata, trebuie sa marcheze spatiile mentionate cu indicatoare cu mesajul „Fumatul interzis” si cu simbolul international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.
 
Regulamentele interne trebuie sa contina prevederi prin care se interzice fumatul in spatiile inchise de la locul de munca si sanctiuni pentru incalcarea interdictiei de a fuma. Stabilirea sanctiunilor este atributul angajatorului care trebuie sa se asigure ca sanctiunile sunt proportionale in raport cu fapta savarsita. 
 
Deoarece Legea nr. 15/2016 stabileste ca incalcarea interdictiei de a fuma este o abatere disciplinara grava, angajatorii vor putea sa recurga la sanctiuni precum desfacerea contractului individual de munca sau chiar plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciul cauzat prin incalcarea regulilor privind fumatul (de exemplu in situatia in care nerespectarea interdictiei fumatului a cauzat prejudicii angajatorului - de imagine ori materiale). 
 
Pentru o buna implementare a legii, se recomanda ca administratorii de spatii publice inchise si locuri de munca sa afiseze langa indicatorul cu "Fumatul interzis" numarul de telefon al celei mai apropiate unitati de politie locala sau structuri de politie in localitatile in care unde nu exista politie locala. 
 
4. SANCTIUNI 
 
Un angajat poate fi sanctionat pentru ca fumeaza intr-un spatiu inchis de la locul de munca de catre:
•  angajator, prin regulamentul intern in care sunt prevazute sanctiuni interne (in conformitate cu Codul Muncii) pentru nerespectarea interdictiei de a fuma la locul de munca;
•  reprezentant al Politiei Locale sau MAI atunci cand acesta constata, in cadrul unei actiuni de control, ca angajatul fumeaza intr-o zona in care fumatul este interzis. 
 
Sanctiunile ce pot fi stabilite de angajator sunt sanctiunile disciplinare prevazute in Codul muncii:
•    avertismentul scris;
•    retrogradarea din functie (cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea) pentru o durata de cel mult 60 de zile;
•    reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
•    reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
•    desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Cu exceptia avertismentului scris, toate celelalte masuri disciplinare necesita efectuarea unei cercetari disciplinare inainte de a fi aplicate. 
O persoana juridica poate fi sanctionata:
•    de catre un reprezentant al Politiei Locale sau MAI atunci cand acesta constata, in cadrul unei actiuni de control, ca angajatii sau/ si cetatenii fumeaza intr-un spatiu in care fumatul este interzis;
•    de catre inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca atunci cand acestia constata ca sunt incalcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Totodata, acestia sunt abilitati sa verifice daca regulamentul intern cuprinde prevederi referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.
 
Legea prevede sanctiuni pentru:
•  Persoanele fizice care fumeaza in spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei;
•  Persoanele juridice care administreaza spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de 5000 lei (prima abatere), amenda contraventionala de 10.000 lei si suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei (a doua abatere), amenda contraventionala de 15.000 si inchiderea unitatii la urmatoarea abatere.
 
Sanctiunile vor fi aplicate:
•  de catre reprezentantii Politiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Politia Romana, Jandarmeria, IGSU, Politia de Frontiera), atunci cand angajatii sau/si cetatenii fumeaza intr-un spatiu in care fumatul este interzis;
•  de catre inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca in cazul in care acestia constata ca sunt incalcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau daca in regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016. 
 
Sesizarea incalcarii legii se poate face de catre angajati sau/ si cetateni prin:
•  apelarea numarului de telefon al politiei locale sau al reprezentantilor locali ai MAI in localitatile in care nu exista politie locala;
•  apelarea inspectoratului teritorial de munca, in cazul in care angajatorul nu are elaborate/completate regulamentele interne conform art. 5 din Legea nr. 15/2016.

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024
Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!
Life Style

Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!

today27 Mar. 2024
7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte
Life Style

7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x