Masuri pentru intarirea capacitatii administrative a sistemului sanitar. Ce contine noua OUG

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Masuri pentru intarirea capacitatii administrative a sistemului sanitar. Ce contine noua OUG
Masuri pentru intarirea capacitatii administrative a sistemului sanitar. Ce contine noua OUG
de Magda Florea la 04 Apr. 2020
Urmareste-ne pe Google News
ougministerul sanatatiispitalecoronaviruscovid 19

In data de 3 aprilie, a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 40/2020 privind intarirea capacitatii administrative a sistemului sanitar. Ordonanta prevede, printre altele, faptul ca "Ministerul Sanatatii coordoneaza organizarea si functionarea tuturor unitatilor sanitare din subordinea autoritatilor administratiei publice locale si exercita inclusiv atributia de numire, suspendare si eliberare din functie a persoanelor care ocupa functii de conducere in cadrul acestor unitati".

In sedinta de guvern din 2 aprilie, a fost adoptata o Ordonanta de urgenta privind intarirea capacitatii administrative a sistemului sanitar.
 
Una dintre masurile OUG prevede ca "Ministerul Sanatatii coordoneaza organizarea si functionarea tuturor unitatilor sanitare din subordinea autoritatilor administratiei publice locale si exercita inclusiv atributia de numire, suspendare si eliberare din functie a persoanelor care ocupa functii de conducere in cadrul acestor unitati". 
 
De asemenea, au fost luate masuri privind situatia medicilor rezidenti, contractele individuale de munca ale acestora si salarizarea pe perioada starii de urgenta. Spre exemplu, pentru rezidentii aflati in ultimul an de pregatire care urmeaza sa finalizeze stagiul de rezidentiat pe perioada starii de urgenta, contractele individuale de munca pe perioada determinata se prelungesc, in conditiile legii, pana la data de 31 octombrie 2020
 
Nu in ultimul rand, o alta prevedere indica faptul ca "posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sanatatii si unitatilor aflate in subordinea, coordonarea si sub autoritatea Ministerului Sanatatii, inclusiv functiile publice de executie si conducere, pot fi ocupate si de catre personal contractual, fara organizarea concursului, in mod direct".

In nota de fundamentare a proiectului OUG, se precizeaza ca: "Provocarile extraordinare manageriale si financiare aparute ca urmare a situatiei de pandemie, trebuie rezolvate coerent la scara nationala, pentru indeplinirea obligatiei statului de garantare a dreptului constitutional al cetatenilor la ocrotirea sanatatii prin certificarea calitatii serviciilor de sanatate. Intrucat se estimeaza in perioada imediat urmatoare o crestere semnificativa a numarului de persoane cu infectie COVID-19, se impune luarea unor masuri necesar a fi aplicabile de catre toate unitatile sanitare, indiferent de modul de subordonare. In acest context, pentru a exista la nivel national o singura entitate se impun a fi intreprinse pe termen scurt si mediu, masuri, menite a constitui la nivelul Ministerului Sanatatii structuri flexibile capabile sa surprinda indeaproape si cu promptitudine nevoile reale de sanatate ale populatiei din comunitati. In considererea acestui fapt luarea unor masuri de management sanitar si a unor decizii economico-financiare la nivelul spitalelor, indiferent de modul de subordonare au ca drept scop crearea unor masuri de natura a diminua efectelele contextului epidemiologic".

Guvernul sustine ca se impun masuri coordonate la nivel national, avand in vedere caracterul inalt contagios al COVID-19


"Avand in vedere caracterul inalt contagios al COVID-19, numeroasele cazuri de infectare in state din Uniunea Europeana, inclusiv in Romania, precum si necesitatea prevenirii raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de acest context, in considerarea faptului ca pentru combaterea raspandirii infectiilor cu COVID-19 se impun a fi intreprinse, pe termen scurt si mediu, masuri menite a constitui structuri flexibile capabile sa surprinda indeaproape si cu promptitudine nevoile reale de sanatate ale populatiei din comunitati,

tinand cont de urgenta stabilirii unor masuri de management sanitar si a unor decizii economico-financiare la nivelul spitalelor, indiferent de modul de subordonare, deoarece provocarile extraordinare manageriale si financiare aparute ca urmare a situatiei de pandemie trebuie rezolvate coerent la scara nationala pentru indeplinirea obligatiei statului de garantare a dreptului constitutional al cetatenilor la ocrotirea sanatatii, prin certificarea calitatii serviciilor de sanatate,

intrucat neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste o functionare optima a intregii activitati de conducere a spitalelor, indiferent de modul de subordonare, precum si in asigurarea efectiva a accesului egal al cetatenilor la ingrijirile sanitare de baza si cresterea calitatii vietii,

avand in vedere ca neluarea unor masuri urgente, cu caracter exceptional, pentru limitarea infectarii cu COVID-19 in randul populatiei ar avea un impact deosebit de grav, in principal asupra dreptului la viata si, in subsidiar, asupra dreptului la sanatate al persoanelor,

in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Ordonanta de urgenta nr. 40/2020 privind intarirea capacitatii administrative a sistemului sanitar

 
"Art. 1. - Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pe perioada situatiei de urgenta instituite in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 453/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Sanatatii coordoneaza organizarea si functionarea tuturor unitatilor sanitare din subordinea autoritatilor administratiei publice locale si exercita inclusiv atributia de numire, suspendare si eliberare din functie a persoanelor care ocupa functii de conducere in cadrul acestor unitati.
 
Art. 2. - (1) Rezidentii aflati in ultimul an de pregatire care au finalizat stagiul de rezidentiat pe perioada starii de urgenta se reincadreaza pe perioada determinata, in conditiile legii, pana la data de 31 octombrie 2020.
 
(2) Pentru rezidentii aflati in ultimul an de pregatire care urmeaza sa finalizeze stagiul de rezidentiat pe perioada starii de urgenta, contractele individuale de munca pe perioada determinata se prelungesc, in conditiile legii, pana la data de 31 octombrie 2020.
 
(3) De prevederile alin. (1) si (2) beneficiaza si rezidentii pe post, cu salarizarea aferenta ultimului an de pregatire.
 
(4) De prevederile alin. (1) - (3) beneficiaza si rezidentii care finalizeaza stagiul de rezidentiat dupa incetarea starii de urgenta, dar nu mai tarziu de data de 31 octombrie 2020.
 
Art. 3. - (1) Pe perioada situatiei de urgenta, prin derogare de la prevederile legale in vigoare, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sanatatii si unitatilor aflate in subordinea, coordonarea si sub autoritatea Ministerului Sanatatii, inclusiv functiile publice de executie si conducere, pot fi ocupate si de catre personal contractual, fara organizarea concursului, in mod direct, prin numirea de catre ordonatorul de credite, cu stabilirea drepturilor salariale pentru functia ocupata, conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Raporturile juridice incheiate potrivit prevederilor alin. (1) inceteaza de drept la 45 de zile de la incetarea situatiei de urgenta", prevede textul OUG.

Citeste si: Epopeea unei pandemii: De la 11 martie, pana in prezent. Cum a evoluat pandemia si ce masuri s-au luat in Romania in aceasta perioada



 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x