Rompetrol Rafinare: Productie la capacitate maxima a rafinariei Petromidia si imbunatatirea rezultatului net cu 40%, in S1 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rompetrol Rafinare: Productie la capacitate maxima a rafinariei Petromidia si imbunatatirea rezultatului net cu 40%, in S1 2013 Rompetrol Rafinare: Productie la capacitate maxima a rafinariei Petromidia si imbunatatirea rezultatului net cu 40%, in S1 2013
de Manager.ro la 12 Aug. 2013
Urmareste-ne pe Google News
rompetrolebitdacompaniipolipropilenapetrolifrs

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului Rompetrol, a continuat sa-si imbunatateasca rezultatul net consolidat in prima jumatate a anului 2013, inregistrand o diminuare a pierderii nete cu 40%. Acesta s-a situat la nivelul de 78,43 milioane USD, dupa primele sase luni ale anului 2013, fata de 131,83 milioane USD, in aceeasi perioada a anului 2012.

Imbunatatirea rezultatului net consolidat al companiei urmeaza trendul pozitiv inregistrat in primul trimestru al anului 2013, cand pierderea neta a scazut cu 60%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012 si s-a situat la valoarea negativa de 25,18 milioane USD, informeaza Rompetrol, intr-un comunicat de presa. 
 
Rafinaria Petromidia a atins capacitatea maxima de productie de 14.000 tone pe zi in lunile mai si iunie 2013, dupa finalizarea pachetului de investitii sustinut de Grupul Rompetrol, care a determinat operarea instalatiilor rafinariei la standarde ridicate de performanta, in conformitate cu angajamentele asumate privind respectarea normelor de protectie a mediului. Aceste investitii au determinat imbunatatirea indicatorului de eficienta energetica EII (Energy Intensity Index), care a atins nivelul minim record, de 93 puncte, nivel comparabil cu cel la care opereaza cele mai eficiente rafinarii din Europa. 
 
Pe fondul scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere si a volumelor comercializate de companie, Rompetrol Rafinare a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri bruta consolidata* de aproximativ 1,96 miliarde USD, in scadere cu 13% fata de nivelul raportat in aceeasi perioada a anului 2012**. 
 
Rezultatele financiare consolidate ale companiei au continuat sa fie influentate negativ de conditiile nefavorabile de piata, care au determinat valori scazute pentru diferentialul dintre titeiul Brent si Ural de la 1,33 USD/bbl, in primul semestru din 2012, la 0,74 USD/bbl, in primul semestru din 2013, precum si pentru principalele produse petroliere obtinute. 
 
De asemenea, rafinaria Petromidia s-a aflat in revizie planificata pe intreg parcursul lunii martie 2013. Rafinaria Petromidia poate produce la o capacitate maxima de 14.000 tone pe zi in urma amplului program de investitii in modernizare si cresterea capacitatii de procesare de la 3,8 milioane tone pe an la 5 milioane tone, sustinut de Grupul Rompetrol si de unicul sau actionar, KazMunayGas. In prima jumatate a anului 2013, Rompetrol Rafinare a finalizat, prin modernizarea instalatiei de cocsare si inlocuirea arzatoarelor cuptoarelor rafinariei Petromidia, programul de investitii in tehnologie si mediu, care s-a ridicat la 600 milioane USD, in ultimii 5 ani. 
 
In ceea ce priveste segmetul de distributie, acesta a continuat optimizarea canalelor de vanzare si programul de reducere a costurilor, obtinand un rezultat net pozitiv de peste 320.000 USD in primul semestru al anului 2013. Segmentul de distributie cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas. 
 
Rompetrol Rafinare S.A. a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, cu suma totala 542 milioane USD, in primul semestru din 2013.
 
Rompetrol Rafinare S.A. a inregistrat un rezultat net negativ in valoare de 71,20 milioane USD, dupa primele sase luni ale anului 2013, mai bun cu 37% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012. 
 
Cifra de afaceri bruta a Rompetrol Rafinare a atins 1,717 miliarde USD in primul semestru din 2013, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului 2012, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere dar si opririi planificate a activitatii de productie a rafinariei Petromidia, din lunile martie-aprilie 2013. 
 
Din punct de vedere operational, Rompetrol Rafinare si-a imbunatatit randamentele pentru motorina, acestea crescand la 43,5% in primul semestru din 2013, de la 37,6% in primele sase luni ale anului 2012. De asemenea, cheltuielile de procesare au fost diminuate cu 8 milioane USD in prima jumatate a anului 2013, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in urma derularii programului de optimizare a costurilor sustinut de companie. 
 
Gradul de utilizare a capacitatii de rafinare a fost 81,98% in trimestrul II din 2013, in crestere cu 0,62% fata de aceeasi perioada a anului 2012. 
 
Cu toate ca marja de rafinare s-a imbunatatit fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultatele financiare ale companiei au continuat sa fie influentate negativ de conditiile nefavorabile de piata, care au determinat valori scazute pentru diferentialul dintre titeiul Brent si Ural si pentru cotatiile principalelor produse petroliere obtinute. Vanzarile de carburanti de pe piata interna si cea externa au totalizat 1,2 milioane tone, dintr-un total de 1,6 milioane tone procesate. 
 
Petromidia reprezinta peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei iar investitiile totale realizate de Grupul Rompetrol si de unicul sau actionar, KazMunayGas, in perioada 2007 – 2012 se ridica la 1,3 miliarde USD. 
 
Cifra de afaceri bruta a inregistrat 1,170 miliarde USD, in primul semestru din 2013, in scadere cu 5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2012, fiind influentata negativ de scaderea cotatiilor internationale ale produselor petroliere.
 
In prima jumatate a anului 2013, comparativ cu primul semestru din 2012, cotatiile Platts (Platts Fob Med Italy) au scazut in medie cu 4% pentru benzina si 5% pentru motorina, pe fondul unui curs de schimb RON/USD in scadere cu 1%.
 
Insa optimizarea canalelor de vanzare si programul de reducere a costurilor derulat pentru cresterea profitabilitatii acestui segment au determinat o imbunatatire a rezultatului financiar net. Acesta s-a ridicat la 324.136 USD, in primul semestru al anului 2013. Rezultatul net negativ din perioada similara a anului 2012 a fost de 22,89 milioane USD. 
 
La sfarsitul lunii iunie 2013, segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea 753 puncte de comercializare, incluzand reteaua de statii proprii, statii partener si statiile mobile expres, baze interne de 9 si 20 mc. 
 
Oprirea rafinariei Petromidia pentru revizia tehnologica programata a influentat si rezultatele financiare ale companiei Rompetrol Petrochemicals. Cifra de afaceri bruta a atins nivelul de 103 milioane USD in primul semestru din 2013, in scadere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 
Cantitatea de materie prima procesata in primele sase luni ale acestui an a fost cu 31% mai mica decat in perioada similara a anului 2012. 
 
Potrivit comunicatului de presa remis de Rompetrol, "comparativ cu anul 2012, rezultatele financiare au fost influentate pozitiv de marjele bune pentru produsele petrochimice, in special in luna ianuarie si iunie, cand indicatorul EBITDA, influentat de aceste cotatii, a atins o valoare pozitiva de 1,5 milioane USD (ianuarie) si de 0,9 milioane USD (iunie)."
 
Rompetrol Petrochemicals este unicul producator de polipropilena din Romania, din 2010 fiind si unic producator de polietilene, reusind astfel, constant, sa-si majoreze cota de piata. Compania are o capacitate anuala de productie de peste 200.000 de tone de polimeri (polipropilena, polietilena de joasa si inalta densitate). 
 
* Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Quality Control S.R.L. si Rompetrol Logistics S.R.L. (impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.).
 
** Rezultatele prezentate sunt neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x