Specialistii MADR si ANSVA au luat produse din Belgia, Olanda si Germania pentru a le compara cu cele vandute in Romania
produse romaniaproduse germaniacomparatie produsedublu standard
O echipa formata din specialisti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVA) si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat la Maastricht, Aachen si Bruxelles.
In perioada 19 - 26 iunie 2017, echipa a avut ca obiectiv realizarea studiului comparativ in ce priveste produsele alimentare susceptibile de dublu standard.
Deplasarea s-a realizat ca urmare a scrisorilor transmise de ministrul Agriculturii, Petre Daea, omologilor sai din Olanda, Germania si Belgia.
In Romania, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in privinta calitatii alimentelor produse in vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie 2017, un grup de lucru format din reprezentanti ai institutiilor mentionate.
Grupul a realizat, intr-o prima etapa, analize de laborator pentru 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere, legume si fructe), avand ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori.
Pe perioada deplasarii, au avut loc intalniri cu oficiali ai ambasadelor din tarile respective si cu experti/reprezentanti ai autoritatilor de control din Belgia.
Delegatia Romaniei a prelevat produse alimentare din magazinele selectate in functie prezenta lor in statele sus mentionate si in Romania, precum si de produsele identice care se regasesc pe rafturile magazinelor din tarile vizate: Lidl- Germania si Olanda; Kaufland - Germania; Belgia - Delhaize (Mega Image - Romania).
Produsele au fost selectate tinand cont de ingredientele si de declaratiile nutritionale ale acestora si, mai ales, tinand cont ca aceleasi produse din tarile vizate sa aiba acelasi producator cu cele comercializate in Romania.
In Germania, Olanda si Belgia au fost identificate si prelevate 29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de peste, ciocolata), acelasi numar de probe fiind prelevat si din Romania.
Deplasarea s-a incheiat in seara zilei de 26 iunie 2017, cand probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime (refrigerator cu temperatura controlata) catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, ce apartine de ANSVSA.
Dupa revenirea in tara, in perioada 28-29 iunie 2017, aceeasi echipa a efectuat actiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda si Germania, comercializate in Romania.
Dupa finalizarea analizelor de laborator si emiterea buletinelor de analiza, se va intocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ.