Novacul afumat din Tara Barsei, al 4-lea produs romanesc care dobandeste denumirea de Indicatie Geografica Protejata
novac afumat din tara barseiregistru denumiri origine protejatacomisia europeanaproduse traditionale
Novacul afumat din Tara Barsei devine al patrulea produs romanesc care dobandeste denumirea de Indicatie Geografica Protejata, a anuntat, joi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa ce in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a s-a publicat joi, 6 aprilie 2017, decizia de inregistrare a denumirii in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul "Salam de Sibiu" (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Romania are la aceasta data patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obtinut in anul 2011, Telemeaua de Ibanesti, cu Denumire de origine Protejata (DOP) obtinuta in anul 2016 si Salamul de Sibiu, tot cu IGP obtinut anul trecut.
Novacul afumat din Tara Barsei (IGP) va deveni oficial al patrulea produs romanesc protejat in 20 de zile de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Carnatii de Plescoi si Scrumbia de Dunare afumata sunt alte doua produse care se afla pe circuit la Comisia Europeana in vederea obtinerii protectiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata.
Tot mai multe tari iși inscriu produsele alimentare pentru a le atesta unicitatea. Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale, din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).
La nivel european, produsele traditionale sunt impartite in trei categorii: produse cu denumire de origine protejata, cu indicatie geografica protejata si specialitati traditionale garantate.