Parlamentul European se straduieste sa reduca risipa alimentara de 88 de milioane de tone din UE
risipa alimentararisipa alimente
Europarlamentarii au adoptat, marti, o rezolutie pentru reducerea risipei alimentare. Rezolutia fost adoptata cu 623 de voturi pentru, 33 impotriva si 20 de abtineri.
Deputatii europeni sustin eforturile de a reduce la jumatate, pana in 2030, risipa alimentara din UE, eliminand restrictiile actuale asupra donatiilor de alimente si eliminand confuzia intre etichetele data expirarii (best before) si data limita de consum (use by).
Deputatii cer statelor membre sa reduca risipa alimentara cu 30%, pana in 2025, si cu 50%, pana in 2030 (fata de nivelul din 2014), obiectiv pe care Parlamentul European l-a introdus in legislatia privind deseurile, adoptata in martie.
Potrivit eurodeputatilor, autoritatile nationale si partenerii implicati ar trebui sa faca mai mult sa ii ajute pe consumatori sa inteleaga etichetele data expirarii si data limita de consum.
Totodata, Comisia Europeana va trebui sa evalueze beneficiile posibile pe care le-ar crea eliminarea unor date de pe produse fara a crea riscuri pentru mediu si sanatatea publica.
De asemenea, Comisia ar trebui sa propuna o modificare la directiva TVA care sa autorizeze explicit exceptarea de la taxare a donatiilor alimentare.
Totodata, fondul european destinat ajutorarii celor mai defavorizati (FEAD) ar trebui utilizat pentru a finanta costul colectarii, transportului, depozitarii si distribuirii donatiilor alimentare.
In Uniunea Europeana, risipa alimentara a fost estimata la 88 milioane de tone, adica 173 de kilograme pe cap de locuitor, anual.
Productia si eliminarea acestei risipe alimentare genereaza 170 de milioane de tone de dioxid de carbon si consuma 26 de milioane de tone de resurse.