Conceptul de „harm reduction” a aparut in urma cu mai bine de 40 de ani, in 1976 cand profesorul Michael Russel a scris ca exista mai multe substante toxice in gudron decat in nicotina si a recomandat reducerea raportului dintre gudron si nicotina.
De atunci, studiile au aratat ca bolile asociate fumatului sunt cauzate aproape exclusiv de toxinele eliberate prin arderea tutunului. In contrast, produsele care incalzesc tutunul au efecte mai putin daunatoare deoarece nu ard tutunul, ci il incalzesc, dupa cum spune si numele lor.
In ceea ce priveste harm reduction sau reducerea riscurilor asociate unui obicei, Asociatia Americana a Medicilor pentru Sanatate Publica a fost prima organizatie americana care a sustinut harm reduction drept o modalitate viabila pentru a reduce efectele fumatului. Mai jos sunt cateva dintre principiile de baza ale harm reduction.
Orice mica schimbare este un plus spre bine
Tu alegi cum sa iti schimbi viata si cum sa faci acest lucru. Acest principiu porneste de la ideea de a renunta treptat la fumat. De exemplu, in loc sa fumezi 10 tigari pe zi, reduci numarul la opt. Sau poate ca folosirea unor dispozitive cu tutun incalzit reprezinta o optiune mai buna pentru tine. Alegerea este a ta.
Ideea nu este renuntarea totala, acest lucru este nerealist mai ales in cazul persoanelor care fumeaza de mult timp, ci reducerea treptata sau inlocuirea tigarilor cu alternative mai putin nocive.
Relatia oamenilor cu dependenta est?e complicata si personala
Doar pentru ca fumezi zilnic sau la cateva zile nu inseamna ca esti dependent. Multe lucruri influenteaza modul in care vezi fumatul.
Cand, cat de des si in ce contexte fumezi? Cum iti afecteaza viata fumatul? Ai fi dispus sa faci o schimbare daca te-ai confrunta cu probleme respiratorii?
Aceste lucruri si multe altele influenteaza modul in care vezi relatia cu fumatul.
Respectarea drepturilor celor care fumeaza
Conceptul de harm reduction are drept obiectiv protejarea drepturilor omului si imbunatatirea sanatatii publice.
Tratarea persoanelor fumatoare, a familiilor si a comunitatii cu demnitate si compasiune reprezinta elemente de baza in harm reduction.
Doar pentru ca o persoana este dependenta de tutun nu inseamna ca isi pierde drepturile. Are in continuare dreptul a viata, la acces la cele mai bune servicii medicale, la servicii de asistenta sociala, la intimitate, la libertatea de a alege, precum si la un tratament uman si decent.
De asemenea, acceptarea existentei persoanelor fumatoare este o modalitate mai eficienta de a minimiza efectele negative decat ignorarea sau judecarea acestora.
Aplicarea rezultatelor studiilor stiintifice
Politicile harm reduction se bazeaza pe studii stiintifice care arata ca interventiile focusate pe nevoile persoanei sunt practice, eficiente, fezabile, sigure si economisesc bani indiferent de mediul social, cultural si economic.
Majoritatea practicilor harm reduction sunt usor de implementat, accesibile si au un impact pozitiv asupra individului si a comunitatii.
Evitarea stigmatizarii
Conceptul de harm reduction nu presupune conditionari in ceea ce priveste persoanele care merita sa fie sanatoase, ci ofera un mediu in care nu esti judecat /a indiferent daca fumezi de 5 sau de 20 de ani.
Termenii folositi sunt unii care indica respectul si intelegerea, fara a stigmatiza. Nu exista opozitii de tip bun/rau.
Angajamentul fata de schimbari la nivelul comunitatii
Harm reduction se bazeaza pe un angajament pentru a elimina discriminarea si a se asigura ca toata lumea are acces la servicii medicale si sociale de calitate indiferent de sex, rasa, varsta, statut economic, loc de munca sau orientare sexuala.
Oricine ar trebui sa aiba acces la servicii de calitate fara a trebui sa depaseasca bariere inutile si marginalizarea. In plus, persoanele fumatoare sunt implicate activ in fiecare pas pentru ca procesul sa fie unul realist, obiectiv si eficient.
Incurajarea consumatorilor
Politicile de tip harm reduction pun fumatorul in centru ca agent al schimbarii. Atunci cand persoana in cauza ia masuri pentru a diminua consumul de tigari, are mai mult de castigat decat atunci cand i se impune schimbarea.
Astfel, se simte motivata sa continue pe acest drum si chiar sa ii ajute pe altii, sa ofere informatii si sa ii sustina.
Conceptul de harm reduction a pornit ca o miscare activista de informare, educare si oferirea fumatorilor de resurse pentru a face cele mai bune alegeri pentru corpul si viata lor. Principiile care stau la baza harm reduction vad fumatorul ca pe o persoana reala cu nevoi, dorinte, temeri si dureri. Prin harm reduction se pune accent pe intelegere si acceptare precum si pe renuntarea la discriminare, stigmatizare. Doar impreuna putem lupta pentru un maine mai bun.
Sursa foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului
Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?