Cum sa Cumperi un Diamant: Ghid Practic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa Cumperi un Diamant: Ghid Practic Cum sa Cumperi un Diamant: Ghid Practic
de Redactia Manager la 10 Dec. 2018
Urmareste-ne pe Google News
diamantdiamantediamant natural

Un diamant este o piatra pretioasa, care se afla pe prima treapta a piedestalului primelor cinci pietre pretioase. In spatele lui se afla safirul, smaraldul, rubinul si alexandritul. Un diamant netaiat, este cea mai grea piatra. In cea mai mare parte acesta este incolor, insa exista si diamante cu nuante de galben, maro, liliac, mai putin frecvent - albastru si verde.

In Evul Mediu, diamantului ii erau atribuite proprietati mistice. Se credea ca ii confera proprietarului puterea si curajul si ca poate, sa-l fereasca de fortele intunericului si, de asemenea sa intareasca dragostea sotilor unul pentru altul. 

Caracteristicile diamantului

Interesant, o piatra mica poate costa chiar mai mult decat o piatra mai mare, daca aceasta este de calitate inferioara. Diamantele au caracteristici, cum ar fi puritatea si imperfectiunea, acestea fiind indicate pe eticheta produsului. De aceea, la cumpararea unui diamant, trebuie mai intai sa fii atent la aceste doua caracteristici care sunt indicate prin numere. Pe eticheta produsului poate fi, de exemplu, urmatoarea formula: 2 Cr 57 - 0.10 4/2. Numarul "2" inseamna ca exista doua tipuri de diamante in produs; "Cr" - forma lor clasica rotunda; "57" este numarul de fatete taiate pe un singur diamant, aceasta fiind o taiere standard stralucitoare si, uneori, poate fi simplificata, cum ar fi, in 17 fatete; "0.10" este greutatea ambelor diamante in carate. Apoi vine fractiunea: "4/2", in care "4" este cifra de culoare a pietrei, iar "2" este numarul de defecte. 

Cromatica diamantului

Cromatica culorilor este urmatoare: 7 este un cristal maroniu, 5 este galben, 4 este usor galben. Cea mai inalta calitate a unui diamant scump, este desemnata ca fiind 1/1. Acestea reprezinta defectele si culoare diamantului. Astfel de diamante sunt foarte rare si foarte scumpe. Ele mai sunt numite diamante "de apa pura". Expresie vine din antichitate, atunci cand pentru a verifica  un diamant daca este pur, acesta se arunca in apa limpede. Indiciile de reflectie aratau daca diamantul este unul adevarat sau unul fals, adica daca cristalul in sine nu era tulbure, atunci acesta nu era vizibil in apa. 

Oricare alta piatra transparenta are indicii de reflexie diferite si este vizibila in apa. Un diamant poate avea toate culorile spectrului, dar cele mai pretioase sunt cele albe. Diamantele incolore, de culoare alba ca zapada,  sunt cele mai rare si, prin urmare, cele mai scumpe. Exista o scara speciala de culoare, dupa care se face clasificarea pietrelor. Pietrele incolore au gradul D. Fiecare litera urmatoare alfabetului, caracterizeaza pietrele cu o nuanta mai galbena. Cea mai buna modalitate de a vedea culoarea adevarata a unui diamant, este sa il  vizualizezi pe un fundal alb. Pietrele cu mai multe culori sunt evaluate pentru densitatea lor de culoare, desi, la randul lor, cele incolore sunt evaluate pentru lipsa de culoare.

In timpurile noastre, exista institutii implicate in certificarea diamantelor. Cea mai autoritara organizatie internationala, este Institutul Gemologic American (JIA). Desigur ca si in Romania si in multe alte tari, exista Centre de Certificare Gemologica care evalueaza calitatea pietrei in conformitate cu un anumit sistem.

Costul diamantului

Costul pietrei este compus dupa greutate, forma, culoare si calitate. Greutatea este masurata in toate caratele bine-cunoscute, iar forma este tipul de taiere: rotund, oval, in forma de para, princess, smarald si asa mai departe. In ceea ce priveste culoarea, atunci cand este vorba de diamante obisnuite si necolorate, cele mai scumpe pietre sunt cele mai albe decat albul sau cu o nuanta usor albastrie, pietrele cu nuanta galbena si maronie fiind mai putin apreciate. Se disting noua culori de la cel incolor, pana la diamantul maroniu. Dar, aceasta clasificare functioneaza numai intr-un anumit grad de concentrare a impuritatilor de culoare. De asemenea, exista diamante semnificativ mai putin colorate si sunt foarte apreciate. 

Evaluarea diamantului

Calitatea diamantului este determinata dupa o scara proprie, in functie de greutatea pietrei. Pentru pietrele care cantaresc de la una pana la mai multe carate, exista treizeci de grade de calitate, iar pentru pietre mai mari fiind mult mai multe.

Alti  factori care influenteaza evaluarea pietrei sunt parametrii de taiere: simetria, proportiile, calitatea suprafetei. In certificatele JIA, ele sunt evaluate prin adjective: excelente, foarte bune, bune si asa mai departe, iar in tara noastra evaluarile se fac prin litere. De asemenea este evaluata puritatea pietrei. Aceasta evaluare se face pe baza incluziunilor, fisurilor, punctelor luminoase sau intunecate. Pe baza tuturor celor de mai sus, un diamant de un carat poate costa intre 600 si 17,5 mii de dolari. Diamantul perfect este absolut transparent. De regula, bijutierii insereaza astfel de diamante in bijuterii din platina sau din aur alb, astfel incat nuantele metalului sa nu se suprapuna peste nuanta diamantului.

Pentru a alege un diamant, trebuie sa fii atent la puritatea sa. Puritatea unui diamant este afectata de defectele interne si de neregularitatile externe, care au fost introduse de insasi natura. Defectele, cum ar fi pete, bule sau linii, se numesc incluziuni. Desi aceste defecte fac un diamant sa fie unic, cu cat sunt mai mici, cu atat mai scumpa este piatra. Incluziunile pot fi un obstacol in calea trecerii luminii prin piatra, reducand stralucirea si, prin urmare, valoarea produsului. Conform scalei de puritate americane, pietrele perfecte sunt caracterizate “FL” sau “IF” si imperfecte “I”. 

Taierea diamantului

Taierea fiecarui diamant se efectueaza in conformitate cu o formula matematica specifica.Cel mai comun tip de taiere, este forma rotunda, formata din 58 de fatete - suprafete mici, plane, lustruite etc. Fateta reflecta lumina, iar aceasta reflectie este cunoscuta sub numele de scanteie, un factor extrem de important in evaluarea unei pietre. Cea mai larga circumferinta a unui diamant este numita brau. Partea superioara a diamantului, situata deasupra centurii, este cunoscuta sub numele de platforma si este reprezentata de 32 de fatete. Partea inferioara a pietrei este un pavilion format din 24 de fatete. Alte tipuri populare de taiere, sunt oval, marquis, smarald, drop.

Cum sa distingi un diamant natural de unul artificial 

Diamantele naturale si artificiale au proprietati aproape identice (duritate, stralucire, reflexie etc.). Din fericire, diamantele artificiale de inalta calitate pot fi distinse vizual prin prezenta incluziunilor metalice si a nuantelor galbene, iar din punct de vedere al costurilor, acestea sunt aproape de cele naturale. Diamantele artificiale sunt folosite mai putin de bijutierii de renume. Principalul inlocuitor al diamantului este zirconiul cubic. Acesta este un material sintetic, mult mai ieftin, dar putin diferit in culoare si stralucire, avand o duritate mai mica. Instrumentele de verificare sunt utilizate pentru a identifica rapid originalitatea diamantelor, desi unui bijutier profesionist ii este suficienta doar o lupa.  

Sursa de inspiratie: https://www.diamonds.pro/education/diamond-buying-guide/

Ultimele NOUTATI

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x