PSD-ALDE, alba-neagra cu Justitia: A fi sau a nu fi amnistie, aceasta e intrebarea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PSD-ALDE, alba-neagra cu Justitia: A fi sau a nu fi amnistie, aceasta e intrebarea
PSD-ALDE, alba-neagra cu Justitia: A fi sau a nu fi amnistie, aceasta e intrebarea
de Magda Florea la 05 Dec. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
amnistiegratiereoug amnistie si gratiereordonanta 13justitie

Modificarile in justitie continua sa fie foarte "tentante" pentru alianta de guvernare PSD-ALDE, care pare a fi foarte aproape de a oferi romanilor un cadou cat se poate de nedorit in prag de Sarbatori. Este vorba despre o noua Ordonanta 13 ... putin cosmetizata, mai exact, despre OUG privind amnistia si gratierea. Primele semne ca se apropie momentul adoptarii unei astfel de masuri vin chiar de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

OUG privind amnistia si gratierea vine la mai putin de doi ani de cand tot partidul lui Liviu Dragnea a incercat sa stirbeasca din puterea sistemului judiciar, prin celebra Ordonanta 13. Si atunci, PSD incerca acelasi lucru: sa scape de inchisoare sute de mii de persoane certate cu legea, prin proiectul amnistiei si gratierii.

Pe langa relaxarea sistemului judiciar, actiune condamnata in nenumarate randuri de organismele internationale, OUG aducea o serie de praguri permisive pentru furtul de la stat, elimina mai multe actiuni din aria semantica a abuzului in serviciu si ducea statul de drept din Romania undeva la inceputul lui ... adica prin anii '90. In fine, Ordonanta 13 n-a reusit sa treaca atunci de zidul uman pe care l-au facut romanii protestand zile integi intr-un ger cumplit, cu gandul sa nu permita infractorilor sa isi faca si mai mult de cap pe meleagurile astea. 

Asa ca, la acel moment, Romania a fost zgudita de proteste stradale, cetatenii iesind in numar urias la manifestatiile pentru apararea sistemului judiciar si statului de drept. Sute de mii de romani au reactionat la modificarile propuse atunci la Codul penal si Codul de procedura penala, astfel incat, in urma protestelor masive, guvernantii s-au vazut nevoiti sa abandoneze pentru moment ideea. 


Sintagma "pentru moment" pare ca inseamna "pana in pragul sarbatorilor de iarna din acest an", sau cel tarziu "pana in ianuarie 2019", intrucat pare ca se pregateste terenul pentru amnistie si gratiere. 

Cum toata lumea este preocupata de concediu, cadouri, plimbari si schimbatul cauciucurilor la masina, e posibil sa nici nu observam cand se va publica intr-un coltisor al Monitorului Oficial proiectul privind amnistia si gratierea. De ce sunt sanse mari sa se intample acest lucru? Pentru ca insusi ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a vorbit la Bruxelles despre un act normativ care sa vizeze amnistia si gratierea, act pe care nu si-l doresc "doar unii".
 
"Acum, sa va dau un raspuns pe care chiar as vrea sa-l luati doar in limita raspunsului. Sa nu va imaginati ca un astfel de act de clementa si-l doresc doar unii", a afirmat Tudorel Toader, marti, la Bruxelles.

Cu alte cuvinte, ministrul Justitiei prezinta in fata organismelor europene proiectul amnistiei si gratierii ca pe o dorinta comuna a poporului roman. 
 

Ministrul Justitiei a explicat si la ce ar folosi un astfel de act legislativ:

 
"Intrebati oficial si neoficial, nu intre justitiabili, care va vor spune asa ceva, chiar si intre magistrati, pentru ca lucrurile, repet, incep sa intre in matca lor constitutionala si, pana la urma asta e obiectivul pe care eu mi l-am propus. Sa eliminam abuzurile, sa eliminam temerea romanilor ca pot fi dedusi judecatii chiar nevinovati fiind si veti spune: de unde?
 
Pai, din faptul ca avem de ordinul sutelor de achitati si, ceea ce este bine, daca sunt nevinovati, ceea ce este rau daca au fost trimisi in judecata, urmariti penal, eventual arestati si tinuti in puscarie. Eu nu vreau sa scape cel vinovat, dar nu vreau sa fie tras la raspundere cel care nu este vinovat. Deci, sa nu scape cel vinovat si sa nu fie tras la raspundere cel nevinovat", a mai spus Tudorel Toader.
 
Ministrul Justitiei participa alaturi de premierul Viorica Dancila si alti ministri la o intalnire cu europarlamentari PSD si ALDE la sediul Reprezentantei Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE, inainte de reuniunea de miercuri a Guvernului Romaniei si a Comisiei Europene.
 

Nu este exclus ca Executivul sa adopte Ordonanta in luna ianuarie 2019

 
Presa autohtona ofera drept cea mai plauzibila ipoteza, aceea ca PSD ar planui sa adopte OUG privind amnistia si gratierea in ianuarie 2019. Fix in momentul in care tarii noastre i se preda stafeta Presedintiei Consiliului UE. Un fleac, noi ne vedem de ale noastre! Si ce poate sa ne apartina mai mult decat candoarea si omenia, de care putem da dovada acceptand plini de compasiune amnistia si gratierea. Fie ca acei condamnati merita a doua sansa, fie ca nu prea mai sunt locuri prin penitenciare ... un motiv tot gasim noi ca sa ne pese si sa actionam in consecinta. Nu-i asa?

Pana acum, Romania a spus ca "Nu, nu e asa". Si nu acea Romanie care alcatuieste Guvernul si nici majoritatea parlamentara, ci acea Romanie care ingheata in strada de la mic la mare, pentru valorile stramosesti si principiile statului de drept.
 
Deci, cum este foarte putin probabil ca poporul roman sa isi fi schimbat opinia cu privire la amnistie si gratiere, OUG ar putea fi adoptata fara transparenta, adica proiectul nu va fi pus in dezbatere publica, ci va fi asumat de PSD. Ce inseamna ca va fi asumat? Fix ceea ce inseamna la noi acest termen de fiecare data cand e rostit: nimic. Ati vazut vreodata pe cineva sa plateasca pentru erorile intentionate sau involuntare produse in detrimentul statului si cetateanului de rand? Este o intrebare retorica, desigur.
 
Dincolo de declaratiile lui Toader la Bruxelles, care incearca parca sa pregateasca emotional statele membre pentru ispravile pe care le va face Romania, spectacolul are radacini mult mai adanci. Acestea se invart in jurul liderului PSD. Liviu Dragnea ii cere raspicat ministrului Justitiei sa prezinte cat mai repede un proiect privind amnistia si gratierea.

Mai mult, Dragnea il acuza pe Tudorel Toader ca nu a facut nimic in aceasta privinta. Seful PSD spune ca daca in saptamanile urmatoare Tudorel Toader nu va prezenta un proiect privind amnistia si gratierea, atunci va cere CEx PSD sa ia o decizie. Termenul final pentru adoptarea aministiei si gratierii ar fi finalul acestui an. 
 

Oximoronica existenta dragnesciana: Alba-neagra cu amnistia si gratierea

 
Declaratiile de mai sus ale liderului PSD vin la doar o zi distanta dupa ce, tot domnia sa, daca nu a descoperit o formula de clonare a propriei persoane, a afirmat clar si raspicat: "Nu am discutat cu Tudorel Toader despre vreo OUG de amnistie, nici cu doamna ministru Dancila, sunt convins ca nu se va adopta niciun fel OUG de amnistie pe 1 decembrie sau in jurul acestei date”, a declarat luni Liviu Dragnea, presedintele PSD.
 
Intrebat daca daca acest lucru se va intampla dupa 1 decembrie, Liviu Dragnea a raspuns: "Nu stiu domnisoara. Nu cred ca se va.... Eu nu sunt in Guvern. Nu s-a discutat asa ceva."
 

Principalul beneficiar al OUG privind amnistia si gratierea, Liviu Dragnea 

 
Liderul PSD ar fi favorizat direct daca OUG privind amnistia si gratierea ar intra in vigoare, deoarece acesta a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, decizie definitiva, in dosarul "Referendumul" si la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, decizie in prima instanta, in dosarul angajarilor frauduloase la Protectia Copilului Teleorman. 
 
Seful social-democratilor ar scapa basma curata, dupa cum arata proiectul de lege elaborat de PSD la ultima tentativa nereusita de a-l adopta.
 

USR ii cere lui Iohannis sa participe la toate sedintele de Guvern din decembrie

 
Pe principiul "paza buna trece primejdia rea", USR ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa participe la toate sedintele de Guvern din luna decembrie, pentru a preveni adoptarea Ordonantei privind amnistia si gratierea, arata partidul intr-un comunicat. 
 
In ianuarie 2017, seful statului a participat la o sedinta de Guvern si a impiedicat adoptarea unei astfel de ordonante, insa la finalul lunii a fost emisa OUG 13 "noaptea ca hotii", asa cum au acuzat cele cateva sute de mii de oameni care au protestat.
 
"Chiar daca doamna Dancila a declarat ca nu intentioneaza sa dea o Ordonanta de amnistie, este contrazisa de declaratiile altor lideri PSD care sustin ca Ordonanta este un subiect de actualitate. USR va face tot ce depinde de noi daca aceasta OUG va aparea, dar pana atunci fiecare forta responsabila din societate sa incerce sa blocheze un astfel de demers, care ar insemna din punctul nostru de vedere sfarsitul democratiei.
 
 Solicitam presedintelui Romaniei sa utilizeze la maximum toate atributiile legale pe care le are si sa participe pe parcursul lunii decembrie la fiecare sedinta de Guvern", a declarat Dan Barna, presedintele USR.
 

USR: "In loc sa se ocupe de amnistie si gratiere pentru Liviu Dragnea si alti penali, Guvernul ar trebui sa se concentreze pe pregatirea Presedintiei Consiliului UE, ca Romania sa nu se faca de ras in fata Europei"

 
"Constitutia prevede ca presedintele poate prezida sedintele de Guvern in care se discuta despre politica externa, apararea tarii sau asigurarea ordinii publice, sau in alte situatii, la solicitarea premierului. Cu o luna inainte de preluarea Presedintiei Consiliului UE, in sedintele de Guvern ar trebui sa se discute despre probleme de politica externa, la care presedintele trebuie sa fie prezent. 
 
USR considera ca odata cu preluarea Presedintiei Consiliului UE, cu reflectorul Europei asupra Romaniei, va fi mult mai greu pentru Liviu Dragnea sa oblige Guvernul sa adopte aceasta Ordonanta de salvarea a infractorilor", se precizeaza in comunicat. Deci, "acum ori niciodata".
 

O OUG privind amnistia si gratierea ar arunca scena politica in aer

 
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la sfarsitul lunii noiembrie, ca o eventuala Ordonanta de Urgenta pe tema amnistiei si gratierii ar fi o catastrofa pentru Romania si ar declansa o criza politica fara precedent. Seful statului a facut apel la "politicienii lucizi din PSD" sa impiedice adoptarea unui astfel de act normativ.
 
”Ar fi o catastrofa, ar declansa o criza politica fara precedent in Romania. Fac apel la politicienii din PSD care sunt lucizi, sa intreprinda orice considera ei pentru ca o astfel de Ordonanta sa nu fie adoptata in Guvern”, a declarat presedintele Iohannis.

Citeste si: “Nicio afacere nu aduce bani!”

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie...

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x