Piata romaneasca a asigurarilor auto obligatorii a suferit modificari semnificative in ultimele luni, falimentul City Insurance, asiguratorul cu cea mai mare cota de piata din Romania si asiguratorul in portofoliul caruia se afla cea mai mare parte a asiguratilor din tara noastra, provocand o scumpire accelerata a politelor RCA.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a cerut Ministerului Finantelor limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinta inca din luna februarie, intr-un demers de protejare a consumatorilor. Tot in luna februarie a mai fost depus un proiect care ar putea modifica modul in care va fi incheiat in viitor formularul de constatare amiabila de accident.
Conducerea ASF isi doreste sa aduca un amendament care sa imbunatateasca legislatia in vigoare, propunand digitalizarea modului in care in viitor s-ar putea incheia formularul de constatare amiabila de accident. Mai exact, cei de la ASF propun ca incepand din aceasta toamna, din luna octombrie, completarea formularului de constatare amiabila in cazul accidentelor usoare, in care nu au fost inregistrate pagube insemnate, sa se poata face si in format digital.
Concret vorbind, ASF isi doreste eliminarea documentului in format tiparit in cazul accidentelor usoare. Astfel, completarea formularului se va putea face mult mai usor, datele putand fi de asemenea mult mai usor de contorizat atat de asiguratorii de polite RCA, cat si de organele competente ale Politiei Romane. Dorindu-si sa evite drumurile inutile la Politie, cei mai multi soferi aleg formularul de constatare amiabila in cazul accidentelor usoare.
Potrivit informatiilor disponibile pana la aceasta ora, noul amendament va fi aplicat incepand din aceasta toamna, la data de 15 octombrie 2022. Documentul digital va avea aceleasi caracteristici ca cel clasic, in varianta tiparita pe hartie. Bineinteles, documentul digital va avea si aceeasi valoare juridica in cazul solutionarii legale a incidentului.
In urma cu putin mai bine de o luna, Autoritatea de Supraveghere Financiara, alaturi de Consiliul Concurentei, a trimis catre Guvern un proiect care prevede plafonarea preturilor RCA pentru o perioada de sase luni. In acelasi timp, adoptarea in regim de urgenta a unei decizii de plafonare a preturilor a fost solicitata si de mai multe sindicate patronale din domeniul transporturilor. Nu este pentru prima data cand se intampla acest lucru, un demers asemanator avand loc si in anul 2017.
Citeste si: Ai lasat masina, din cauza scumpirilor, ca sa mergi cu trenul? Bucurie mare, intristare sigura. Se scumpesc si aici biletele
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?