Depozitele bancare reprezinta una dintre cele mai comune modalitati prin care persoanele fizice si juridice isi pastreaza economiile pentru viitor. Practic, in schimbul banilor depusi intr-un cont al unei banci, o persoana fizica sau juridica este rasplatita in timp cu o anumita dobanda. Asadar, o varianta mult mai buna decat cea a banilor pusi "la saltea". Totusi, cat de sigure sunt aceste depozite si cum sunt ele protejate?
Depozitele bancare sunt sume de bani plasate la banca pe o anumita perioada de timp, cunoscuta drept termen. Aceste sume pot fi depuse atat de catre persoane fizice, cat si de cele juridice. Este o metoda buna pentru a-ti pastra economiile intr-un loc sigur, dar si pentru a obtine o dobanda sau profit in functie de termenul si conditiile contractuale. Banca, pe de alta parte, are obligatia de a returna banii deponentilor in momentul solicitarii sau la data convenita prin contract.
Una dintre cele mai importante aspecte pentru cei care isi depun economiile intr-un cont bancar este garantarea sumelor depuse. In Romania, fondurile depuse in conturile de economii, depozite sau conturi curente sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), conform legislatiei aplicabile. Acest sistem de garantare asigura ca, in situatia destul de improbabila a unui colaps al bancii, fondurile deponentilor sunt protejate.
FGDB este institutia oficial recunoscuta pentru garantarea depozitelor in Romania. Daca o banca la care sunt deschise astfel de depozite nu mai poate restitui sumele depuse, FGDB intervine si asigura plata compensatiilor de catre deponent. Plafonul maxim garantat de FGDB este de 100.000 de euro, echivalent in lei, pe deponent si pe banca, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice.
Concret, sa luam exemplul unei persoane care are un depozit in valoarea de 35.000 de euro la o banca din Romania. In cazul in care banca intra in colaps, compensatia de care va beneficia clientul va fi echivalentul in lei a sumei de 35.000 de euro, la care se adauga dobanda calculata pana la data falimentului bancii, din care se va deduce impozitul pe dobanda. In cazul in care depozitul este de 120.000 de euro, compensatia maxima pe care o va plati FGDB este de 100.000 de euro, echivalentul in lei. Pentru cei 20.000 de euro peste plafon, exista varianta depunerii unei cereri de inscriere a creantei la masa credala in conformitate cu prevederile Legii 85/2014.
Ultimele NOUTATI
Elon Musk si Jeff Bezos iti spun cum sa faci banii sa lucreze pentru tine
Cum isi gestioneaza banii oamenii bogati? Sfaturi pe care nimeni nu ti le spune
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor