Vremuri tulburi pe piata de capital. In majoritatea sectoarelor economice se observa o scadere a randamentelor asteptate de investitori
investitiipiata de capitalrandamente
Pentru marea majoritate a industriilor analizate, randamentele au inregistrat o scadere in prima parte din 2023, comparativ cu tendinta de crestere sustinuta observata pe parcursul anului trecut, se arata in analiza sectoriala EY Romania.
Conform opiniei conturate de Ileana Gutu, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania, "contextul macroeconomic si geopolitic actual a determinat scaderea randamentelor asteptate de investitori in majoritatea sectoarelor, tendinta care se intrevedea inca de la finalul anului trecut, cand constatam doar o usoara scadere a acestor randamente. In contextul in care cel mai probabil vom asista la noi majorari ale dobanzilor de referinta si in perioada urmatoare, precum si la o abordare prudenta a investitorilor, unul dintre cele mai importante aspecte ramane adaptabilitatea si viteza de reactie crescuta in contextul actual".
Se remarca o inversare a tendintei de crestere sustinuta a costului capitalului, constatata inca din a doua parte a anului 2021 si pana spre finalul anului 2022, conform analizei sectoriale EY Romania.
Din perspectiva evolutiilor fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari scaderi ale costului capitalului s-au inregistrat in sectorul de servicii financiare (-4,0 p.p.) si cel de materii prime (-2,6 p.p.). In topul extins al scaderilor pentru primul trimestru al anului 2023 se afla si sectorul serviciilor medicale, cu o scadere de 1,8 p.p., respectiv cel al tehnologiei informatiei care a consemnat o scadere de 1,5 p.p. Singura usoara crestere a costului capitalului a fost consemnata la nivelul sectorului bunurilor de consum (+0,3%).
Evolutia randamentelor a avut la baza tendintele inregistrate de partile componente/ elementele constitutive ale costului capitalului. In speta, scaderea ratei fara risc si implicit a primei pentru riscul de tara, precum si a primei pentru riscul de capital, au determinat diminuarea costului capitalului comparativ cu trimestrul anterior. Scaderea costului datoriei a contribuit, de asemenea, la tendinta consemnata a randamentelor. In schimb, coeficientul beta a inregistrat o usoara crestere, dar contributia acestuia nu a compensat suficient modificarea celorlalte componente constituente ale costului capitalului, astfel incat tendinta generala a randamentelor a fost de scadere.
In prezent, climatul investitional continua sa fie influentat de presiunile inflationiste si perspectivele macroeconomice. In contextul inaspririi curente a politicilor monetare de catre bancile centrale si a conditiilor de creditare, a temperarii randamentelor asteptate de catre investitori si a evenimentelor disruptive din sistemul financiar, se observa ca potentialul de crestere pentru perioada urmatoare ar putea fi perturbat si ar putea conduce la o incetinire a cresterii economice la nivel global.
La finalul primului trimestru 2023, sectoarele de telecomunicatii si tehnologia informatiei inregistreaza, din nou, cele mai scazute randamente, in timp ce sectorul proprietatilor imobiliare revine, dupa un trimestru in care a fost surclasat, in topul celor mai ridicate randamente.
Daca in a doua parte a anului trecut costul capitalului propriu depasea pragul psihologic de 10% pentru toate sectoarele analizate, finalul de an 2022, precum si primul trimestru al anului curent au consemnat o temperare a acestei tendinte, astfel ca observam in prezent un numar in crestere al sectoarelor care consemneaza valori ale randamentului cu o singura cifra.
Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitul primului trimestru (T1) al anului 2023, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.
-
Majoritatea multiplicatorilor financiari au consemnat o tendinta de scadere in ultimul an, inclusiv in sectoarele care au inregistrat cresteri semnificative in trimestrele anterioare
Dupa un ritm accelerat de crestere a inflatiei in anul 2022, inceputul de an 2023 a adus o temperare a acesteia, sustinuta fiind de politica monetara adoptata in acest sens.
Pe fondul temperarii estimarilor pentru perioada urmatoare si a incertitudinilor la nivel macroeconomic si geopolitic generate de cele mai recente evenimente, sectorul proprietatilor imobiliare a inregistrat in ultimul an cea mai mare scadere a multiplicatorului EBITDA (scadere cu 2,8x), urmat de sectorul serviciilor medicale (scadere cu 1,5x) si cel al energiei (scadere cu 1,2x). Daca sectorul proprietatilor imobiliare a inregistrat maxime istorice in perioada post-pandemica pe fondul ratelor mici de dobanda, a cresterii telemuncii, precum si a cererii crescute de investitii alternative, in momentul de fata asistam la o corectie la nivelul acestuia. In schimb, la polul opus, in topul cresterilor se afla sectorul de tehnologie a informatiei (+0,7x), comparativ cu perioada similara a anului trecut. Tehnologia informatiei reprezinta unul dintre sectoarele care au inregistrat in ultimii ani o crestere rapida. Multiplicatorii financiari tind sa se deterioreze in perioadele in care economia se contracta, confirmand astfel faptul ca multiplicatorii financiari incorporeaza asteptarile investitorilor, care tind sa fie optimisti in perioade de crestere economica si sa-si asume totodata riscuri mai mari.
"Aceste evolutii, alaturi de contextul mentinerii riscurilor anticipate, inclusiv pentru perioada urmatoare, reitereaza o abordare mai degraba precauta a investitorilor, cu precadere in privinta sectoarelor la nivelul carora au fost consemnate evenimente recente de impact sau care au inregistrat cresteri semnificative in perioadele anterioare. Desi proiectiile privind evolutia inflatiei se situeaza pe trend descendent, pe fondul politicii monetare agresive si sub influenta unor efecte de baza pronuntate, previziunile privind cresterea produsului intern brut al Romaniei pentru anul 2023 au fost revizuite in scadere, ca urmare a asteptarilor privind evolutia productiei industriale, a prelungirii crizei energetice, precum si a blocajelor de la nivelul lanturilor de aprovizionare, chiar daca se constata o temperare a acestora in ultima perioada”, declara Ileana Gutu.
Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.
Foto: pexels.com