Avertisment din HoReCa: Jumatate dintre firmele romanesti risca falimentul, iar 150.000 de angajati pot ramane fara loc de munca
horecarestaurantecafenelerestrictiibucurestiscenariul rosu
HoReCa este din nou afectata de masurile impotriva pandemiei de coronavirus. Managerii de restaurante si cafenele trebuie sa isi inchida din nou spatiile interioare ale localurilor, in urma deciziei autoritatilor, care au adoptat noi masuri pentru a limita raspandirea noului coronavirus.
In Capitala, unde rata de infectare a depasit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, restaurantele si cafenelele trebuie sa isi inchida din nou portile si sa nu mai primeasca clienti in spatiile interioare ale localurilor.
Aceasta decizie a provocat proteste, dar si revolta managerilor din industrie. La finalul saptamanii, mai multi reprezentanti ai HoReCa au iesit in Piata Operei din Timisoara, pentru a protesta. Ei se declara nemultumiti de faptul ca trebuie sa isi inchida afacerile in functie de rata de infectare din localitatile in care isi desfasoara activitatea.
Oamenii au venit la protest si cu pancarte, iar pe unele dintre ele erau scrise mesaje precum: ”Omorati o traditie doar din intuitie”, ”Suntem 400.000. Conteaza?”, ”La desert servim faliment”.
Ingrijorarile managerilor si angajatilor din HoReCa nu au fost stinse insa in zilele care au trecut. Un consultant din industrie a declarat pentru
Wall-Street.ro ca aproape jumatate dintre firmele din industrie risca falimentul.
Mai mult decat atat, 150.000 de oameni care lucreaza in HoReCa pot ramane fara loc de munca pana la finalul anului.
”Daca lucrurile avanseaza ca pana acum si in absenta unor interventii relevante din partea Guvernului, aproximativ 50% dintre afacerile existente la inceputul anului se vor inchide definitiv, iar numarul oamenilor care isi vor pierde locul de munca ar putea ajunge la aproximativ 150.000”, a declarat Dragos Panait, consultant in HoReCa, pentru
wall-street.ro.
Dragos Panait sustine ca masurile luate de autoritati cu privire la inchiderea restaurantelor si cafenelelor nu se bazeaza pe cifre clare sau pe studii care sa ateste ca activitatea acestora influenteaza cresterea numarului de cazuri de coronavirus.
”Industria de HoReCa a devenit un fel de tap ispasitor al crizei COVID-19'', sustine consultantul.
Unele dintre solutiile acestei situatii in care se afla HoReCa poate sta si in mainile comunitatilor locale. Daca oamenii respecta regulile, fie ca sunt simpli cetateni, manageri, angajati sau clienti, aceste afaceri au o sansa in a se salva, mai spune Panait.
Capitala - in scenariul rosu
Va amintim ca in cadrul sedintei de luni a Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta, s-a decis ca Bucurestiul sa intre in scenariul rosu, incepand de luni de la ora 00:00. Restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele si salile de jocuri de noroc se inchid pentru urmatoarele 14 zile.
Totodata, masca de protectie devine obligatorie, in toate spatiile publice din Capitala, fie ca sunt inchise sau in aer liber.