Ghidul angajatorului. Atentie, orice sanctiune disciplinara pe care o aplicati poate fi contestata in instanta!
Intr-adevar, un angajat nemultumit de faptul ca a primit o sanctiune disciplinara o poate contesta in instanta. Procedura contestarii este reglementata atat in Codul muncii, cat si in Legea dialogului social nr. 62/2011, acte normative care se aplica in mod corelat. Iata cele mai importante aspecte care trebuie avute in vedere intr-o asemenea situatie.
a) Competenta teritoriala a instantei
Art. 210 din Legea dialogului social prevede ca cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.
Asadar, salariatul are optiunea de a contesta sanctiunea disciplinara fie la instanta de la domiciliu, fie la cea de la locul de munca.
Daca sanctiunea disciplinara a fost aceea a concedierii, desi tehnic salariatul nu mai are un loc de munca, el va putea totusi contesta decizia la instanta in circumscriptia careia isi avea locul de munca anterior concedierii (pe care, de altfel, o contesta).
b) Termenul de introducere a actiunii
Potrivit art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, decizia de sanctionare disciplinara se poate contesta in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care aceasta s-a comunicat.
Tot astfel, art. 252 alin. (5) din Codul muncii dispune: „Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii”.
Termenul de 30 de zile este aplicabil pentru contestarea oricarei sanctiuni disciplinare, inclusiv a unei concedieri disciplinare. Acest termen de 30 de zile deroga de la termenul general in care poate fi contestata o decizie de concediere, care este in prezent de 45 de zile, potrivit art. 268 alin. (1) lit. a), asa cum a fost modificat prin Legea nr. 269/2021.
c) Dreptul instantei de a modifica sanctiunea aplicata
Art. 250 din Codul muncii ii permite angajatorului sa stabileasca sanctiunea disciplinara aplicabila, cu luarea in considerare a urmatoarelor 5 criterii:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Dar intrebarea sensibila este:
are dreptul instanta sa intervina in acest proces de stabilire a sanctiunii? Altfel spus, ar putea instanta sa considere ca sanctiunea, desi corect aplicata din punct de vedere procedural, a fost prea aspra in raport cu abaterea savarsita?
Inalta Curte de Casatie si Justitie a raspuns afirmativ la aceasta intrebare. Prin Decizia nr. 11/2013 ea a statuat ca da, instanta poate decide ca sanctiunea a fost gresit individualizata si, ca urmare, o poate inlocui cu o alta sanctiune disciplinara. De aceea, angajatorii trebuie sa justifice ferm de ce au ales o anumita sanctiune disciplinara, si nu alta.
Sursa foto: www.pexels.com