Ghidul angajatorului. La ce aspecte trebuie sa fiti atent daca un salariat va solicita concediu pentru formare profesionala
ghidul angajatoruluicodul muncii explicat
Conform art. 194 din Codul muncii, aveti obligatia sa le asigurati salariatilor participarea la cursuri de formare profesionala, pe cheltuiala dvs., o data la 2 sau 3 ani (depinde de numarul de salariati, daca sunt peste 21 sau mai putini). Intrebarea este: ce faceti daca, desi v-ati indeplinit aceasta obligatie, un salariat va solicita concediu fara plata pentru a participa la un alt curs de formare profesionala, intr-un domeniu care nu are nicio legatura cu postul pe care il ocupa in firma dvs.? Ii acordati sau nu concediul respectiv?
Raspunsul este afirmativ. Trebuie sa ii acordati concediul solicitat, chiar daca noul curs de formare profesionala nu are nicio legatura cu interesele firmei dvs. si chiar daca este posibil ca, dupa absolvirea cursului in cauza, salariatul sa isi dea demisia si sa urmeze o alta cariera.
Chiar nu aveti ce face. Salariatul trebuie doar sa va transmita cererea de concediu fara plata cu cel putin o luna inainte si sa precizeze in aceasta cerere data de incepere a cursului, domeniul si durata lui, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
Singura situatie in care puteti respinge solicitarea salariatului, situatie prevazuta la art. 155 alin. (2) din Codul muncii, este aceea cand absenta sa ar prejudicia grav desfasurarea activitatii firmei. In rest, trebuie sa ii acordati concediul.
Cum spuneam mai sus, nu puteti invoca faptul ca formarea profesionala avuta in vedere de salariat nu are legatura cu postul ocupat sau cu interesele companiei dvs. E treaba lui daca vrea sa isi largeasca plaja de abilitati si de competente, iar dvs. nu va puteti opune dorintei sale.
Atentie, am vorbit pana acum doar despre un concediu
fara plata. Salariatul poate face si o cerere de concediu
cu plata, cerere pe care dvs. o puteti accepta sau respinge, analizand urmatoarele aspecte:
a) In ce consta cursul si care este scopul acestuia? Au cunostintele astfel dobandite legatura nemijlocita cu postul ocupat de salariat?
b) Ce urmareste salariatul prin participarea la cursul in discutie? Urmareste ridicarea nivelului de performanta in raport cu interesele companiei sau a nivelului de performanta individuala, pentru o cariera alternativa?
c) Daca formarea respectiva se realizeaza cu scoaterea salariatului din productie, cat de mare este dezavantajul resimtit prin absenta sa de la lucru? Este acest dezavantaj compensat de avantajul de a avea ulterior un salariat cu un nivel profesional mai ridicat?
Foarte important!
Concediul cu plata se acorda obligatoriu daca nu v-ati indeplinit obligatia de formare profesionala prevazuta la art. 194. Durata acestui concediu este de pana la 10 zile lucratoare, respectiv 80 de ore, conform art. 157 alin. (1), si, ca si in cazul concediului fara plata, cererea trebuie sa va fie transmisa cu cel putin o luna inainte si sa precizeze data de incepere a cursului, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
Indiferent daca s-a acordat cu sau fara plata, durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi scazuta din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
Sursa foto: www.pixabay.com