Agentia de rating Fitch saluta decizia Guvernului de a nu majora pensiile cu 40%: Cadrul fiscal din Romania este printre cele mai slabe din UE
fitchagentie de ratingratingul suveran al romanieirating de tarapensiilegea pensiilorfitch ratings
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings transmite un semnal pozitiv Guvernului de la Bucuresti, in contextul in care liberalii lui Orban au decis sa majoreze pensiile cu doar 14%, nu cu 40% de la 1 septembrie, asa cum prevede Legea pensiilor adoptata de anterioara guvernare PSD. Analistii economici ai Fitch spun ca astfel Romania isi mentine economia in afara riscurilor de destabilizare si presiunilor pe care le-ar pune pe buget o cheltuiaia atat de mare.
Cresterea de pensii propusa de 14% a guvernului roman incepand cu luna septembrie ar reduce provocarea consolidarii finantelor publice in comparatie cu cresterea cu 40% bugetata anterior, spune Fitch Ratings.
''Cu toate acestea, eventuala crestere poate depinde de calcule politice complexe pe fondul alegerilor in curs de desfasurare, iar o majorare mare a pensiilor ramane un risc pentru prognozele noastre fiscale de baza'', spune Fitch.
''Cu cat va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atat va fi mai mare provocarea de a introduce masuri de compensare care ar evita declansarea acestui element sensibil pentru rating'', avertizeaza economistii Fitch.
Decizia de a majora pensiile cu 14% si nu cu 40% scade presiunea asupra bugetului. Conform calculelor agentiei, o majorare de 14% a pensiilor ar creste in mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB incepand cu 2021, in timp ce majorarea cu 40% ar creste cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale.
Astfel, economistii Fitch saluta ponderarea de care da dovada guvernarea liberala.
Fitch aminteste ca flexibilitatea bugetara este limitata si ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, insa masuri compensatorii, precum cresterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare si risca sa afecteze revenirea economiei.
Pe de alta parte, Fitch considera ca fondurile disponibile pentru Romania in cadrul programului UE de revenire economica este posibil sa fie consistente si ar trebui sa ofere un sprijin pe termen mediu pentru finantele publice.
Fitch vorbeste si despre disputa PSD-PNL, si spune ca, in timp ce liberalii incearca sa limiteze procentul de majorare al pensiilor, PSD ''incearca sa anuleze propunerea de 14%, ceea ce ar putea insemna ca majorarea de 40% va merge mai departe''.
''Rezultatul final poate depinde de actiunile presedintelui si ale Curtii Constitutionale. Credem ca presedintele Iohannis, fost lider al PNL, este probabil sa intarzie abrogarea oricarei astfel de ordonante de urgenta cu cateva saptamani. Mai mult, PNL a spus ca va contesta orice abrogare in Curtea Constitutionala, mai ales ca legislatia romana impunea masuri fiscale pentru a compensa majorarea initiala a pensiilor. Guvernul precedent al PSD nu a reusit sa identifice astfel de masuri'', mai precizeaza economistii.
''Cresterea cu 40% a pensiilor este inca posibila, fie ca alegere politica (de exemplu, daca PSD preia puterea si se impinge prin agenda sa anterioara), fie ca rezultat neintentionat al miscarilor politice tactice. Cresterea pensiilor si stabilitatea politica sunt importante pentru ratingul suveran al Romaniei. Sensibilitatea unui rating este o deteriorare accentuata a sustenabilitatii datoriei pe termen mediu, de exemplu datorita esecului de compensare sau intarziere a cresterilor cheltuielilor recurente si / sau a punerii in aplicare a unei strategii de consolidare credibila pe termen mediu in urma socului pandemic'', mai spune Fitch.
Cadrul fiscal din Romania este printre cele mai slabe din UE
"Modul in care autoritatile vor raspunde la deteriorarea fiscala va influenta si decizia Fitch in ceea ce priveste perspectiva negativa asociata ratingului suveran "BBB minus" acordat Romaniei
Cadrul fiscal din Romania este printre cele mai slabe din UE, iar progresele in ancorarea tintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate. Exista spatiu pentru imbunatatire, in special avand in vedere perspectivele unui sprijin substantial din partea fondului UE, insa perspectivele politice incerte creeaza riscuri negative", sustine Fitch.