Kristalina Georgieva a devenit recent primul director general al Fondului Monetar International care provine dintr-un stat emergent, mandatul acesteia incepand de la data de 1 octombrie. Economistul bulgar o inlocuieste astfel de la sefia FMI pe Christine Lagarde, care in urma cu opt ani devenea prima femeie la conducerea acestei institutii. Georgieva are deja o bogata experienta in domeniu, ocupand pana la aceasta ora mai multe posturi de conducere atat in cadrul Comisiei Europene, cat si la Banca Mondiala.
Cu ocazia primul sau discurs oficial de dupa investirea in functie, noul director general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva a transmis ca “in 2019, ne asteptam la o crestere mai lenta in aproape 90% din economiile lumii”. De asemenea, Kristalina Georgieva sustine ca “economia globala este acum intr-o incetinire sincronizata, aceasta franare extinsa insemnand ca anul acesta cresterea economica va inregistra cel mai slab ritm de la inceputul deceniului”.
Pentru a oferi mai multe detalii care sa ii sustina spusele, Kristalina Georgieva a apelat la un studiu realizat chiar de Fondul Monetar International, in care se arata ca efectul cumulativ al conflictelor comerciale ar putea insemna o reducere de nu mai putin de 700 de miliarde de dolari a PIB-ului global pana in anul 2020, adica echivalentul a 0.8 procente. Noul director al FMI a explicat ca pierderile care se vor inregistra vor fi ca urmare a scaderii increderii oamenilor de afaceri si a reactiilor negative ale pietelor.
In aceste conditii, desi abia a fost instalata in functie, Kristalina Georgieva se vede deja pusa in situatia de a emite un avertisment cat se poate de serios in aceasta directie. Totodata, economistul bulgar recomanda statelor lumii sa colaboreze si sa lucreze impreuna pentru a revizui reglementarile globale privind comertul, scopul principal fiind acela de a le face mai sustenabile.
In continuare, noua sefa a Fondului Monetar International explica ca activitatea industriala pe plan mondial si investitiile s-au redus considerabil in ultima perioada, tensiunile comerciale purtand cea mai mare responsabilitate in acest caz. Totodata, Kristalina Georgieva avertizeaza ca aceleasi tensiuni comerciale vor afecta in cele din urma, inevitabil, si sectorul serviciilor. In aceste conditii, am putea sa spunem foarte clar ca toate statele lumii ar avea de pierdut in cazul unui razboi comercial, ceea ce nu este de dorit! De asemenea, Georgieva atrage atentia ca pana la aceasta ora, urmarile au inclus intreruperea lanturilor de aprovizionare si cresterea diviziunilor digitale.
In cele din urma, noua sefa a Fondului Monetar International mai emite un ultim avertisment, atragand atentia asupra politicilor monetare ale unor economii importante ale lumii. Astfel, Kristalina Georgieva sustine inca de la inceputul mandatului sau ca practicarea unor rate scazute ale dobanzilor ar putea atrage dupa sine si anumite “efecte secundare negative”.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori