Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Inca 300 de produse romanesti se pot incadra in sistemele de calitate nationale si europene


Inca 300 de produse romanesti se pot incadra in sistemele de calitate nationale si europene
de la 14 Aug. 2017
Inca 300 de produse romanesti se pot incadra in sistemele de calitate nationale si europene
Tags: recunoastere europeanaproduse romanestiindicatii geografice

Intre lunile martie-august 2017, s-au desfasurat primele intalniri din 40 judete, organizate de directiile agricole, in baza calendarului aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in vederea accelerarii demersurilor de aplicare a Programului de incurajare a produselor traditionale.

Au fost identificate aproximativ 300 de produse care se pot incadra in sistemele de calitate nationale (produse traditionale, reteta consacrata) si europene (Denumire de Origine Protejate - DOP; Indicatii Geografice Protejate - IGP, si Specialitati Traditionale Garantate - STG).
 
Obiectivul programului este inregistrarea a 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene, pana in 2020. Timp de 5 luni, trei echipe de specialisti din cadrul MADR au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala si europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene si nationale. 
 
S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate nationale ca produs traditional sau ca reteta consacrata romaneasca si etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat si impartasirea experientei romanesti in implementarea regulamentelor europene din domeniu.
 
Un alt  subiect abordat la aceste intalniri a fost accelerarea implementarii legislatiei nationale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa produs montan, Romania avand o treime din suprafata in zona montana (658 de UAT-uri din 27 de judete).
 
In analiza celor aproximativ 300 de produse propuse de judete, cu potential pe termen lung, s-au identificat 100 de potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.
 
Pana in 2019, aproximativ 20 de produse, identificate la evenimentele din lunile martie-august 2017, sunt in atentia MADR pentru finalizarea documentatiei conform Regulamentului european nr. 1151/2012 si a legislatiei nationale corespunzatoare acesteia: Telemea de Vaideeni judetul Valcea; Telemea de Sibiu; Branza de burduf de Bran; Gem de rabarbar; Branza de Gulianca; Salata deltaica cu icre de stiuca; Virsli de Hunedoara; Paine de Pecica; Salam de Nadlac; Salinate de Turda; Usturoi de Copalau; Ceapa de Pericei; Sunca ardeleneasca; Varza de Toboliu; Bere nemteana; Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei; Covrigul muscelean; Prune afumate de Samburesti; Carnati oltenesti; Mere de Voinesti.
 
Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). 
 
Alte trei produse sunt in analiza la Bruxelles: Carnati de Plescoi (IGP); Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP).  
 
Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate, se afla intr proces de verificare noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave; Vinars Segarcea; Vinars Murfatlar; Vinars Vaslui; Vinars Vrancea; Palinca; Horinca de Camarzana; Tuica de Arges; Tuica Zetea de Mediesu Aurit.

Senior Editor Manager.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Manager


Newsletter zilnic GRATUIT
Protectia Datelor cu Caracter Personal
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
Protectia Datelor cu Caracter Personal
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "Protectia Datelor cu Caracter Personal".


Recomandari MANAGER.RO


Cele mai citite stiri




Advertisement
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

Protectia Datelor cu Caracter Personal


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016