Criza bancara, singura problema ce ne lipsea in acest moment. Socurile din sectorul bancar pun in pericol evolutia economica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Criza bancara, singura problema ce ne lipsea in acest moment. Socurile din sectorul bancar pun in pericol evolutia economica
Criza bancara, singura problema ce ne lipsea in acest moment. Socurile din sectorul bancar pun in pericol evolutia economica
de Magda Florea la 16 Mar. 2023
Urmareste-ne pe Google News
criza bancarafaliment banci

Ceea ce se intampla in sectorul bancar american ingrijoreaza analistii, inclusiv pe continentul nostru, care se tem de efecte in lant si de posibilitatea ca evolutia economica sa fie pusa in pericol.
 


 
Iata o analiza pe aceasta tema, realizata de expertul Radu Puiu, XTB Romania:
 
In ultimul an, Rezerva Federala (Fed) a majorat ratele dobanzilor in cel mai rapid ritm din istoria recenta, incercand deliberat sa tempereze finantarea pentru a reduce inflatia. ,,Dar, in acest proces, banca centrala a afectat si finantele Silicon Valley Bank (SVB), si ale altor companii din sectorul bancar", arata Radu Puiu, Financial Analyst in cadrul casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania.
 
Cresterile succesive, care au trimis dobanda de la 0, cat era la inceputul anului trecut, la nivelul actual de peste 4,5%, ar trebui in mod special sa incetineasca segmentele economice care depind foarte mult de banii imprumutati. Printre acestea se numara sectorul imobiliar, atat cel rezidential, cat si cel comercial. Totodata, ar trebui  sa reduca ritmul angajarilor  si al cresterii salariilor. Dar aceste evolutii pot face ravagii si in bilanturile bancilor din cauza efectului pe care majorarile ratei dobanzii le au asupra valorii obligatiunilor pe termen lung.
 
Iar cresterea agresiva a dobanzii-cheie a ajuns sa afecteze finantele Silicon Valley Bank, care detinea mai putine imprumuturi raportat la valoarea depozitelor decat alte banci, insa bilantul sau era incarcat cu obligatiuni pe termen mai lung. Or, in momentul in care dobanzile cresc, pretul obligatiunilor scade.
 
Cand deponentii au inceput sa-si retraga banii, Silicon Valley Bank a fost nevoita sa vanda o parte din portofoliul sau de obligatiuni, marcand o pierdere de aproape 2 miliarde de dolari. Fenomenul de retrageri in masa a fost accelerat din cauza panicii, iar restul este deja istorie.
 
In 8 martie, SVB a anuntat ca intentioneaza sa stranga o finantare de 2,5 miliarde de dolari, pentru a compensa „gaura" din bilantul sau lasata de aceste retrageri in masa. Acest anunt nu a facut altceva decat sa accentueze panica si retragerile in masa.
 
Duminica seara, pe 12 martie, Rezerva Federala impreuna cu Departamentul de Trezorerie si FDIC (Corporatia Federala de Asigurare a Depozitelor) au anuntat un plan de anvergura pentru a salva deponentii de la Silicon Valley Bank si Signature Bank, o banca axata pe criptomonede care s-a prabusit, si sa instituie un program extins de creditare care sa sprijine sectorul bancar.
 
Masura vizeaza reducerea presiunii resimtite de banci si evitarea situatiilor in care acestea sunt fortate sa lichideze portofoliile de obligatiuni cu pierderi uriase, chiar daca se confrunta cu presiuni de finantare.
 
Fed are propriile obiective
 
Deciziile dramatice ale Fed de duminica pot indica faptul ca membrii board-ului nu erau pe deplin constienti despre cat de fragil este sistemul bancar. La inceputul saptamanii trecute, presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a indicat in timpul marturiei din Congres ca o crestere a dobanzii cu jumatate de punct procentual este posibila.
 
Impactul net al crizei de finantare a bancilor regionale si al noului program de creditare inseamna, in general, conditii financiare mai putin prietenoase decat se estima in urma cu o saptamana.
 
In esenta, bancile isi pot satisface nevoile de lichiditate prin imprumuturi de la Fed. Pentru piata de obligatiuni, structura acestei facilitati inseamna ca Fed poate continua majorarea ratelor dobanzilor fara a accentua problema pierderilor nerealizate din portofoliile de obligatiuni ale bancilor.
 
Scopul actiunilor Fed este sa restabileasca increderea in sistem, mai degraba decat sa furnizeze un stimul sau sa relaxeze conditiile monetare.
 
Indicele preturilor de consum (IPC) din SUA a crescut cu 0,4% luna trecuta, dupa ce a castigat 0,5% in ianuarie. Costurile cu cazarea, care includ chiriile, precum si cazarea la hotel, au reprezentat mai mult de 70% din cresterea IPC.
 
,,In ceea ce priveste Europa, pare putin probabil ca Banca Centrala Europeana sa isi modifice pozitia fata de cresterea costurilor de imprumut in zona euro, la intalnirea programata joi. Se asteapta insa ca BCE sa fie mai reticenta in a anunta o noua crestere la intalnirea din luna mai. Este posibil sa sugereze ca vor urma mai multe cresteri ale ratelor, fara sa spuna daca vor fi de 25 sau 50 de puncte de baza, pentru a-si acorda timp de analiza a modului in care evolueaza situatia macroeconomica", explica analistul XTB.
 
Inflatia din zona euro nu cedeaza
 
Prabusirea Silicon Valley Bank a generat unde de soc pe piete. De asemenea, a ridicat intrebarea daca riscurile la adresa stabilitatii financiare vor impiedica bancile centrale sa majoreze mult mai mult dobanzile.
 
In decembrie, BCE a declarat ca se asteapta ca inflatia din zona euro sa atinga 6,3% in acest an, dupa care sa scada la 3,4% in 2024 si 2,3% in 2025. Toate cele trei previziuni au fost peste tinta de 2%, ceea ce reprezinta un indiciu clar ca factorii de decizie au considerat necesara continuarea procesului de inasprire a conditiilor monetare.
 
Varianta core a inflatiei, care exclude preturile la energie si alimente si este un indicator mai bun al presiunilor pe termen lung, a atins un nou maxim istoric luna trecuta.
 
O economie rezistenta, majorarea salariilor, o crestere a marjelor de profit corporative si transmiterea intarziata a socului energetic de anul trecut in alte sectoare ar putea mentine inflatia core la niveluri ridicate, accentuand presiunea asupra BCE de a continua cresterea ratelor pentru cel putin cateva luni.
 
Insa bancile centrale vor trebui acum sa ia in considerare impactul oricarei majorari a dobanzii asupra stabilitatii sistemului financiar. O pauza a procesului de inasprire in cadrul intalnirii de saptamana viitoare a Fed ar putea oferi spatiul necesar pentru a ancora temerile legate de stabilitatea financiara, inainte de a relua majorarile la intalnirea urmatoare.
 
Acest lucru ar invita pietele si publicul sa creada ca hotararea Fed de a lupta impotriva inflatiei este valabila doar pana cand apare un factor de risc pe pietele financiare sau in economia reala, ceea ce ar afecta credibilitatea institutiei.
 
Prognoze amestecate in randul bancherilor
 
Incertitudinea actuala este observata si in cazul prognozelor cu privire la decizia Fed.
 
In timp ce Goldman se asteapta ca Fed sa mentina nivelul ratei dobanzii la intalnirea din 21-22 martie, Nomura estimeaza ca banca centrala a SUA sa reduca rata dobanzii cu 25 de puncte de baza.
 
Moody's se asteapta ca Fed sa continue inasprirea politicii monetare, in ciuda problemelor din sectorul bancar. De asemenea, Goldman Sachs si Barclays Bank estimeaza ca Fed va lua o pauza in procesul de inasprire monetara la intalnirea de saptamana viitoare.
 
Morgan Stanley a declarat intr-o nota adresata clientilor, inainte de publicarea raportului CPI de marti, ca nu poate exclude o alta crestere cu 0,5%. Unitatea de cercetare ISI a Evercore si JPMorgan au prognozat ambele o crestere cu 0,25%. Pe langa Goldman Sachs, Barclays a anticipat o pauza a majorarilor.
 
Investitorii si-au redus drastic asteptarile privind noi cresteri ale dobanzilor in zona euro, dupa prabusirea SVB, rata depozitelor fiind estimata sa atinga un varf la 3,65% in toamna, comparativ cu perspectiva de saptamana trecuta de peste 4%.
 
Totusi, in anumite cazuri, dintr-o criza se poate naste oportunitatea, iar in cazul de fata oportunitatea a fost pentru bancile majore.
 
De exemplu, Bank of America a reusit sa atraga depozite de peste 15 miliarde de dolari dupa colapsul SVB. Conform surselor Bloomberg, fluxurile au venit de la clientii tematori care si-au mutat banii intr-o institutie care este considerata „too big to fail", fiind a doua cea mai mare banca din Statele Unite.

Te-ar putea interesa si: 3 greseli financiare pe care sa nu le faci daca vrei sa economisesti bani

Foto: pixabay.com

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x