Indicele ROBOR reprezinta rata dobanzii la depozitele interbancare plasate, respectiv costul la care bancile se imprumuta intre ele.
Indicele ROBOR este atat de important pentru ca, la scadentele de 3 si 6 luni, este referinta, prin lege, pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor fizice. La ora actuala, modul de calcul al indecelui ROBOR este stabilit prin intermediul unei norme a Bancii Nationale. In cazul in care o asemenea norma ar fi abrogata, toate contractele care au la baza indicele ROBOR pentru indexarea ratelor ar fi afectate.
Darius Valcov a afirmat in cadrul interviului despre care vorbeam mai devreme ca Executivul “spera sa obtina o schimbare radicala a modului in care este calculat indicele ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia”.
Declaratiile de la inceputul acestei saptamani vin dupa ce Valcov a mai declarat in urma cu aproape o saptamana ca Ministerul Finantelor va cere Consiliului Concurentei sa demareze un control pe piata privind ROBOR si fluctuatiile cursului valutar.
De asemenea, consilierul pe probleme economice al premierului a lansat si o serie de acuzatii la adresa celor care conduc Consiliul Concurentei.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, a reactionat rapid pe aceasta tema, spunand ca afirmatia lui Darius Valcov este foarte confuza.
Suciu si-a inceput declaratiile prin a transmite ca nu stie “in numele cui vorbeste Valcov, insa afirmatia este extrem de confuza si denota mari neclaritati in ceea ce priveste piata interbancara”. De asemenea, Dan Suciu transmite ca BNR va discuta cu Ministerul de Finante, “in regim institutional, toate chestiunile care implica OUG 114”.
Desi Darius Valcov vorbeste acum de eliminarea completa a indicelui ROBOR, Guvernul a introdus taxa progresiva pe activele financiare ale bancilor, calculata in functie de nivelul ROBOR.
Taxa despre care vorbim ar trebui sa intre in vigoare la un nivel de peste 2% al dobanzilor. Conform estimarilor facute de specialistii Guvernului, taxa ar aduce statului aproximativ 4.5 miliarde de lei. In acelasi timp, Banca Nationala estimeaza ca profitul sistemului bancar va scadea cu pana la 72% in 2019. Insa, si mai interesant la acest moment este ca bugetul prezentat pentru anul curent nu include niciun venit din aceasta sursa pentru anul in curs.
Citeste si: Patria Bank a vandut creante neperformante de 502 milioane de lei catre polonezii de la Kruk
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Partenerii nostri
INS: Rata somajului in trimestrul III din 2024 a fost de 5,6%, in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Amortizare Mijloace Fixe: Ghid, Exemple
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine erori
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si