Haos pe piata DOBANZILOR in Romania: de aproape un deceniu nu au mai crescut atat de mult
roborcredite scumperate bancidobanzi 2022
Banca Nationala a Romaniei (BNR) tocmai a publicat evolutia dobanzilor care se iau in calcul pentru creditele contractate de romani. Din nefericire, se consemneaza cresteri record pentru ultimii ani.
De noua ani indicele ROBOR la 3 luni nu a mai inregistrat o valoare atat de mare, ne arata BNR. Acesta a ajuns, vineri, de la 3,61% la 3,78% pe an. Va amintim ca ROBOR la trei luni este luat in calcul pentru valoarea ratei lunare pentru creditele cu dobanda variabila.
Evolutia dobanzilor ne aminteste de anul 2013. Atunci, pe data de 16 septembrie, ROBOR la 3 luni dadea fiori reci romanilor imprumutati la banci, crescand la 3,78% pe an.
Indicele ROBOR la 3 luni e folosit in stabilirea costului creditelor de consum in lei cu dobanda variabila luate pana in mai 2019. Pentru creditele mai noi, contractate dupa aceasta data, se ia in calcul IRCC, reglementat prin Odonanta de Urgenta 19/2019 si calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare.
Va amintim ca, la inceputul lunii, membrii Consiliului de Administratie al
Bancii Nationale a Romaniei au hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022, si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara.
"Evolutiile si analizele recente indica o incetinire a cresterii economice si in trimestrul IV 2021, inclusiv in contextul valului 4 al pandemiei, al crizei energetice si al blocajelor in lanturile de productie si aprovizionare, implicand scaderea dinamicii anuale a PIB la o valoare semnificativ mai joasa decat cea anticipata in luna noiembrie 2021", a avertizat BNR, la acel moment.
Prin reconfigurarea dobanzii-cheie, BNR incearca sa tempereze valul inflationist. Analistii din cadrul institutiei anticipeaza ca varful scumpirilor va fi atins in luna iunie, cand e prognozata o rata anuala a inflatiei de doua cifre, de peste 11 puncte procentuale.
Romanii trebuie sa se pregateasca sa plateasca rate mai scumpe
"In continuare, in perioada urmatoare, dobanzile vor creste intr-un ritm accelerat. Pana si BNR a observat, ca si BCE si toate bancile, ca aceasta inflatie va sta cu noi multa vreme. Au gresit cand au estimat o crestere a inflatiei doar tranzitorie. La inflatie mare trebuie sa duci dobanzile in sus”, spune analistul economic Dragos Cabat.
Pana unde va creste ROBOR? Economistii nu se aventureaza in prognoze clare, pentru ca sunt foarte multi factori variabili implicati. Tocmai din acest motiv, majoritatea specialistilor recomanda romanilor sa se imprumute cu dobanda fixa pe o perioada cat mai extinsa.
"Orizontul de timp s-a scurtat foarte mult. Depinde de cat va mai creste inflatia, daca se va tempera spre sfarsitul anului sau se va amplifica. Incertitudinea este destul de ridicata, dar un lucru e clar: tendinta este de crestere. ROBOR-ul va creste pentru ca ne uitam la rata inflatiei si este cel mai bun indicator si la lichiditatea din sistem, pe aceste doua componente ROBOR-ul va trebui sa creasca”, spune expertul in macroeconomie, pentru
Europa Libera.