Primele doua luni din 2021 s-au incheiat cu un deficit bugetar de 12,76 miliarde de lei, 1,14% din PIB

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Primele doua luni din 2021 s-au incheiat cu un deficit bugetar de 12,76 miliarde de lei, 1,14% din PIB
Primele doua luni din 2021 s-au incheiat cu un deficit bugetar de 12,76 miliarde de lei, 1,14% din PIB
de Vlad Strunescu la 30 Mar. 2021
Urmareste-ne pe Google News
crestere deficiit bugetarmajorare deficit bugetardeficit bugetar pandemie

Executia bugetului general consolidat in primele doua luni ale anului 2021 s-a incheiat cu un deficit de 12,76 miliarde de lei (1,14% din PIB), a anuntat Ministerul Finantelor. Sume in valoare de 4,18 miliarde de lei (0,37% din PIB) au fost lasate in mediul economic prin rambursari de TVA, investitii si cheltuieli exceptionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

 
Astfel, in perioada ianuarie-februarie 2021 restituirile de TVA au fost cu 1,11 miliarde de lei mai mari decat nivelul perioadei ianuarie-februarie 2020 pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat, iar cheltuielile de investitii au fost cu 0,88 miliarde de lei mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent si platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au fost de 2,19 miliarde de lei.

Citeste si: Ghiseul.ro a devenit prima platforma digitala a statului roman care inregistreaza 1.000.000 de utilizatori

 
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 53,36 miliarde de lei, in primele doua luni ale anului 2021, cu 4,1% peste nivelul incasat in perioada similara a anului trecut. Exprimate ca pondere in PIB estimat, veniturile bugetare au scazut marginal la 4,8% din PIB (-0,09%).
 
Majoritatea categoriilor de incasari au inregistrat evolutii nominale pozitive (venituri fiscale, contributii de asigurari, venituri nefiscale si fonduri europene).
 
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 4,48 miliarde de lei in perioada ianuarie-februarie 2021, consemnand o crestere de 5,7% (an/an). Un aport insemnat la acest avans l-a avut dinamica incasarilor din impozitul aferent pensiilor (+44,3%), respectiv impozitul pe dividende (+10,1%).
 
Incasarile din impozitul pe salarii in primele doua luni au crescut cu 3,1%, in conditiile unei dinamici de 5,8% a fondului de salarii din economie.
 
Contributiile de asigurari au totalizat 20,02 miliarde de lei, in crestere cu 2,4% (an/an). Evolutia contributiilor a fost influentata de scutirea de la plata a contributiei asiguratorii in munca (pentru somajul tehnic) precum si de scutirea salariatilor din domeniul constructiilor si sectoarele industriale conexe de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si reducerea contributiei asiguratorii in munca datorate.
 
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 0,51 miliarde de lei in ianuarie-februarie 2021, in crestere cu 25,8% (an/an). In structura, principala componenta - incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici prezinta o dinamica pozitiva de 20,9% (an/an), in timp ce veniturile din impozitul pe profit de la bancile comerciale depasesc substantial nivelul viramentelor din aceeasi perioada a anului precedent, fiind de circa 20 ori mai mari.
 
Incasarile nete din TVA au inregistrat 11,64 miliarde de lei, in primele doua luni ale anului curent, cu 1,1% mai mari comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.
 
Majorarea restituirilor din TVA cu 34,5%, an/an (+1,11 miliarde de lei) a afectat evolutia incasarilor nete. De altfel, in perioada analizata se constata cresterea cu 12,9% a veniturilor brute din TVA, semnificativ superioara dinamicii bazei economice relevante.
 
Veniturile din accize au insumat 5,37 miliarde de lei, in crestere cu 6,7% (an/an), pe fondul evolutiei incasarilor din accizele pentru produsele din tutun (+21,2%, an/an), sustinuta de majorarea accizei la tigarete cu 8,4%. Pe de alta parte, incasarile din accizele pentru produse energetice s-au contractat cu 6,5% (an/an), in principal ca urmare a reducerii consumului de carburanti in conjunctura actuala. Evolutia lunara a incasarilor din accize prezinta in general o volatilitate mai ridicata, determinata atat de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscala a produselor accizabile, cat si de volatilitatea consumului.
 
Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati au inregistrat 0,82 miliarde de lei, in primele doua luni ale anului curent (+13,7% an/an). O dinamica pozitiva au consemnat-o veniturile din taxele pentru jocurile de noroc (+39,8% an/an).
 
Veniturile nefiscale au inregistrat 4,51 miliarde de lei, in ianuarie-februarie 2021, in crestere cu 20,6% (an/an), aceasta crestere fiind determinata si de inregistrarea sumelor din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, potrivit prevederilor art.10, alin.(1), lit.d) din OUG nr. 115/2011.

Citeste si: Aproape 1.400 de pacienti internati la ATI. Coeficientul de infectare la mia de locuitori ajunge la 8,51, in Ilfov, si la 7,06, in Bucuresti
 
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 2,7 miliarde de lei, in primele doua luni ale anului 2021, in crestere cu 10,5% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
 

Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 66,12 miliarde de lei

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 66,12 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele doua luni ale anului 2021 au inregistrat o crestere cu 0,2% fata de aceeasi perioada a anului 2020, de la 5,7% din PIB la 5,9% din PIB. Majorarea cheltuielilor este determinata si de continuarea masurilor cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei (2,19 miliarde de lei).
 
Cheltuielile de personal au insumat 18,47 miliarde de lei, in crestere cu 6,6% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 1,7% din PIB, cu 0,1% peste nivelul din aceeasi perioada a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 47,38 milioane lei, precum si alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical ?i auxiliar implicati in activitatile cu pacientii diagnosticati cu COVID-19 de aproximativ 524,8 milioane de lei.
 
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 7,99 miliarde de lei, in crestere cu 6,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O crestere se reflecta la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 6,6% fata de anul anterior determinata, in principal, de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat si pentru decontarea serviciilor medicale in ambulatoriu. 
 
De asemenea, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 974 milioane lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid -19.
 
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 25,91 miliarde de lei in crestere cu 16,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. 
 
De asemenea, se reflecta si majorarea de la 1 septembrie 2020 a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata de la 704 lei la 800 lei, precum si majorarile privind alocatiile de stat pentru copii incepand cu 1 ianuarie 2020, cu 1 august 2020 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aprox. 20% mai mare decat cea platita in luna iulie 2020, precum si cu 1 ianuarie 2021 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aprox. 16% mai mare decat cea platita in luna decembrie 2020.
 
Totodata, se continua platile pe masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19. Astfel, pana la sfarsitul lunii februarie, s-au platit pe masuri active 470,05 milioane de lei, respectiv 245,22 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 66,68 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionisti si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 60,78 milioane de lei pentru sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca, 9,06 milioane de lei sume acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a unor categorii de persoane, precum si 88,3 milioane de lei indemnizatii acordate pe perioada reducerii temporare a activitatii pentru profesionisti precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr.1/2005. De asemenea, se continua decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca, la sfarsitul lunii februarie, platile au fost de 595,85 milioane de lei.
 
Cheltuielile cu subventiile au fost de 0,84 miliarde de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate catre transporturi, respectiv subventii pentru transportul calatorilor.
 
Alte cheltuieli au fost de 0,77 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 3,03 miliarde de lei, cu 8,8% mai mari comparativ cu anul precedent.
 
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 4,08 miliarde de lei, in crestere cu 27,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Citeste si: EVERGENT Investments si-a schimbat simbolul bursier din SIF2 in EVER
 
De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 14,55 milioane de lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x