Bancile comerciale din Romania se asteapta la un an 2021 destul de dificil, multe dintre acestea sustinand ca se asteapta sa fie puse in situatia de a inaspri conditiile de creditare pentru IMM-uri si credite ipotecare. Potrivit unui sondaj realizat chiar de BNR, nu mai putin de 30% dintre bancile comerciale din tara noastra apreciaza ca riscul de credit pentru IMM s-a majorat. Acelasi sondaj a ajuns la concluzia ca cele mai semnificative scaderi in cuantumul scoringului ar urma sa fie operate pentru firmele cu coduri CAEN de comert si imobiliare.
Nu sunt insa singurele semne negre cu care vine noul an, atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana lucrandu-se la aceasta ora la inasprirea standardelor de creditare in contextul perioadei dificile provocate de pandemia de coronavirus.
Rezultatul acestui sondaj vine la numai cateva zile dupa ce conducerea Bancii Nationale a anuntat bancile comerciale ca trebuie sa isi ajusteze scoringul pentru persoanele fizice pana cel tarziu in data de 20 decembrie. Totodata, prin intermediul unei scrisori, specialistii BNR recomandau bancilor comerciale sa reduca coeficientul de acceptare al dividendelor si veniturilor din chirii in calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit.
Aceste recomandari vin dupa ce analistii BNR au ajuns la concluzia ca actuala criza provocata de pandemia de coronavirus va afecta in 2021 atat profiturile companiilor, cat si piata imobiliara. Daca vor fi implementate, asemenea schimbari nu vor face nimic altceva in afara de a inaspri procesul de accesare al imprumuturilor bancare. BNR isi doreste insa ca prin aceste recomandari sa protejeze sistemul bancar romanesc de o eventuala crestere prea mare a nivelului de credite neperformante.
Revenind la sondajul realizat de Banca Nationala in randul bancilor comerciale prezente in Romania, nu mai putin de 18% dintre acestea sustin ca sunt hotarate sa inaspreasca pana la sfarsitul acestui an conditiile de creditare pentru IMM. De asemenea, cele mai multe dintre banci considera ca valoarea LTV va continua sa scada in continuare, chiar si dupa ce a scazut de la 74% la 71%. In aceste conditii, putem vorbi despre scaderea acestui indicator si pe viitor, ceea ce inseamna ca valoarea avansului pentru un imobil ar urma sa creasca la 35% sau chiar peste acest nivel.
Uitandu-ne la ceea ce s-a intamplat in trimestrul al III-lea, pe fondul intensificarii crizei sanitare la nivel national, putem vedea ca toate institutiile de credit participante la sondajul BNR au mentinut relativ constante standardele de creditare aferente companiilor nefinanciare. In conditiile in care in aceste vremuri exista o nevoie sporita de lichiditate, aceasta masura nu poate fi considerata decat benefica. Potrivit sondajului realizat de BNR, asteptarile pentru ultimul trimestru al anului sunt mixte.
Indreptandu-ne acum atentia catre creditele imobiliare destinate populatiei, aproape jumatate dintre bancile comerciale care au participat la sondajul Bancii Nationale estimeaza mentinerea constanta a standardelor de creditare. Cealalta jumatate a bancilor iau in calcul fie o relaxare, fie o inasprire a acestora. In ceea ce priveste creditele de consum in schimb, peste 80% dintre bancile participante la sondaj au estimat ca actualele conditii de creditare vor fi pastrate si in perioada urmatoare.
In schimb, in cazul creditelor acordate companiilor nefinanciare, o buna parte dintre bancile comerciale din tara noastra estimeaza inasprirea intr-o anumita masura a standardelor de creditare. Mai exact, doar 18% dintre banci iau in calcul o eventuala relaxare a acestor standarde.
Citeste si: Strategii Amazon gandesc asemenea unui Jules Verne contemporan
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"