OUG 114, introdusa de Guvernul PSD - ALDE la finele anului trecut, aduce cu sine o serie de taxe sectoriale, printre ele numarandu-se si o taxa pe activele financiare ale bancilor. Taxa ar urma sa fie stabilita progresiv, in functie de nivelul ratelor medii interbancare (indicele ROBOR) la 3 si 6 luni. In cazul in care indicele ROBOR ar urma sa depaseasca nivelul de 2%, aceasta taxa va fi aplicata. In conditiile in care taxa este de 0.3% pe trimestru, aceasta ar urma sa ajunga la un nivel de 1.2% anual, ceea ce nu este putin deloc!
Conform studiului de impact prezentat de BNR, impactul acestei taxe pe active asupra sectorului bancar ar urma sa se ridice la nu mai putin de 5.4 miliarde de lei. In aceste conditii, vom putea vorbi despre o pierdere neta de 1.2 miliarde de lei pe an in 2019 si 2020. Scenariul este catastrofal pentru marea majoritate a bancilor din sistem, urmand ca 29 dintre cele 34 de banci sa fie pe pierdere atat in 2019, cat si in 2020.
De asemenea, specialistii Bancii Nationale atrag atentia cu privire la faptul ca solvabilitatea medie pe sistem ar urma sa scada de la 19.6% la finele anului 2018 pana la 17.9% in 2019, respectiv 16.7% in 2020. In aceste conditii, nu mai putin de 14 banci din sistem ar urma sa necesite majorari de capital pentru atingerea unui nivel adecvat al fondurilor proprii la finele anului 2020. Asadar, deficitul de capital ar atinge 0.6 miliarde de lei in anul 2019, respectiv 1.6 miliarde de lei in 2020.
Impactul pe care il va aduce cu sine introducerea taxei pe active va fi insa mult mai mare, urmand sa se ajunga si la scaderea creditarii. Banca Nationala arata in cadrul acestui studiu de impact ca bancile din sistem se vor vedea puse in situatia de a fi nevoite sa reduca creditarea pentru a restabili un nivel adecvat al solvabilitatii. In aceste conditii, creditele acordate ar urma sa scada cu 6 miliarde de lei in 2019 - 3.3 miliarde de lei credite acordate sectorului real, respectiv 2.7 miliarde de lei credite acordate statului. De asemenea, creditele acordate ar urma sa scada cu 10.9 miliarde de lei in 2020 - 5.9 miliarde miliarde de lei credite acordate sectorului real, respectiv 5 miliarde de lei credite acordate statului.
Nu in ultimul rand, studiul de impact intocmit de cei de la Banca Nationala atrage atentia asupra faptului ca taxarea inclusiv a titlurilor de stat va conduce la o vanzare accelerata a acestora catre nerezidenti. BNR explica ca atunci cand sunt multi vanzatori in piata care incearca sa scape de titluri, atunci pretul acestora scade, ceea ce inseamna in consecinta ca randamentul va creste. De asemenea, BNR estimeaza o crestere economica in scadere cu 0.6 puncte procentuale in 2019, respectiv cu 0.9 puncte procentuale in 2020.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si