Tot mai multi romani cauta sa rezolve prin negociere disputele cu bancile
solutii csalbnegocieri csalbconflicte banciprocese banci
De la inceputul acestui an, 1.053 de persoane fizice au trimis Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Sistemul Bancar (CSALB) cereri de rezolvare a nemultumirilor cu bancile sau IFN-urile.
Cifra este cu 93% mai mare decat in aceeasi perioada de timp a anului trecut, cand au fost inregistrate 544 de cereri conforme.
In ceea ce priveste formarea dosarelor, cresterea in primele sase luni este de 25%, in comparatie cu primul semestru al anului trecut.
O categorie aparte o reprezinta intelegerile amiabile dintre consumatori si banci, dupa sesizarea CSALB: partile au incheiat peste 100 de astfel de intelegeri in primul semestru, mai multe decat in tot anul trecut.
In primele sase luni din 2019, 287 de consumatori s-au impacat cu bancile sau IFN-urile, prin intermediul CSALB, cu peste 52% mai multi decat in primul semestru din 2018.
In aceeasi perioada a anului trecut, 188 de persoane au beneficiat de solutii favorabile in urma negocierilor purtate cu institutiile financiar-bancare.
"Din 348 de dosare de conciliere constituite dupa acceptarea cererilor de catre comercianti, doar 5 dosare s-au format in relatie cu o IFN.
Apoi, putem observa cresterea numarului de cereri solutionate amiabil de parti, dupa sesizarea CSALB, fara sa mai treaca prin procedura concilierii.
Daca, in tot anul trecut, erau 97 de astfel de cazuri, in 2019, sunt peste 100 de intelegeri amiabile numai in primele sase luni.
Unele banci inteleg foarte bine menirea CSALB si au rate de respingere a cererilor scazute, de aproximativ 20 de procente din numarul total de cereri care li se adreseaza.
Pe de alta parte, mai exista banci care resping mai mult de 50% dintre cererile primite de la consumatori.
Cum, anul acesta, ne dorim o scadere a cererilor respinse sub 30 de procente din total, pentru intregul sistem bancar, ne-am bucura ca toate bancile si IFN-urile active in Romania sa inteleaga beneficiile procedurii concilierii", a declarat Alexandru Paunescu, membru in Colegiul de Coordonare al CSALB.