Pasul facut ieri de Donald Trump in Coreea de Nord este privit cu mirare de multi specialisti, ultimul eveniment la care au participat cei doi lideri de stat, organizat in urma cu cateva luni la Hanoi, terminandu-se brusc dupa ce Trump nu a mai dorit sa continue discutiile cu Kim Jong Un. La acea vreme, Kim Jong Un nu parea dispus sa accepte conditiile impuse de Trump in vederea denuclearizarii Coreeii de Nord, fapt care l-a suprat pe liderul de la Casa Alba.
La revederea celor doi lideri de stat la punctul de demarcatie din zona demilitarizata, Kim Jong Un i-a transmis omologului de la Casa Alba ca se bucura sa il vada din noi. Liderul de la Phenian a recunoscut ca nici macar el nu s-a asteptat sa il vada pe Donald Trump tocmai in acest loc, caracterizand gestul lui Trump ca fiind un “act foarte curajos”. Presedintele Donald Trump a participat la sfarsitul saptamanii trecute la Summit-ul G20 din Japonia, motiv pentru care s-a gandit ca este un moment foarte bun pentru a face acest pas. Intalnirea dintre cei doi este cu atat mai surprinzatoare pentru lumea internationala cu cat nu a fost pregatita inainte, asa cum s-a intamplat in cazul Summit-urilor din Singapore si Hanoi.
Donald Trump a mentionat in declaratiile de ieri in mai multe randuri ca are o relatie buna cu Kim Jong Un, spunand chiar ca “s-au placut reciproc inca din prima zi”. La randul sau, liderul de la Phenian a descris relatia cu Donald Trump ca fiind “excelenta”. Totodata, Kim Jong Un a mai declarat cu aceasta ocazie ca intalnirea cu Donald Trump “are o mare insemnatate pentru pace”, in timp ce liderul Statelor Unite a spus ca ieri a fost “o zi mare pentru intreaga lume”. Nu in ultimul rand, Kim Jong Un a mai transmis ca cele doua parti “vor lasa trecutul in urma si vor privi catre viitor”.
Dupa intalnirea istorica din zona delimitarizata, Donald Trump si Kim Jong Un au purtat o noua discutie in Coreea de Sud in spatele usilor inchise. La aceasta reuniune a participat si Moon Jae In, presedintele sud-coreean. Conform primelor informatii, cei doi lideri de stat au fost de acord sa reia discutiile bilaterale, in saptamanile viitoare urmand sa fie create grupuri de lucru de ambele parti. Asa cum este stiut deja, Statele Unite ale Americii isi doresc sa obtina un acord de denuclearizare totala a Coreei de Nord. De asemenea, Phenian-ul isi doreste sa scape de sanctiunile internationale.
Mai mult decat atat, Statele Unite si Coreea de Sud isi doresc acum si incheierea unui tratat oficial de pace in Peninsula Coreeana. La ora actuala, intre cele doua tari exista doar un armistitiu de pace, semnat in anul 1953. Chiar si in conditiile in care conflictul militar este incheiat inca de atunci, intre cele doua tari nu a mai fost semnat niciodata un tratat de pace oficial.
In incheiere, presedintele Donald Trump l-a invitat pe liderul de la Phenian, Kim Jong Un, la Washington. In cazul in care presedintele nord-coreean va da curs acestei invitatii, reuniunea de la Casa Alba va fi cea de-a patra intalnire dintre cei doi sefi de stat din ultimii doi ani!
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si