Sunt mai bine de doua saptamani de cand acest sistem informatic de sanatate nu functioneaza, medicii de familie plangandu-se ca nu au cum sa isi faca meseria asa cum trebuie din aceasta cauza. Medicii pot sa prescrie retete in continuare, insa doar in mediul offline, ceea ce inseamna ca retetele pot fi validate intr-o luna. In aceste conditii, medicii nu pot, conform legii, sa efectueze pacientilor niciun fel de operatiuni medicale fara sa le inregistreze prin cadrul nationat de sanatate. In caz contrar, medicii risca sa ajunga in situatia de a achita din propriul buzunar contravaloarea acelor operatiuni efectuate. Astfel, s-a ajuns la situatia in care multi pacienti care nu s-au prezentat cu urgente la medic au fost trimisi acasa in cele din urma.
Sistemul informatic de gestionare a cardurilor de sanatate a costat statul roman peste 87 de milioane de lei (fara TVA), fiind implementat de HP Romania si Novensys Corporation si avand ca subcontractant pe SIVECO Romania. In primavara anului 2017, SIVECO Romania mai primea un contract in valoare 7.6 milioane de lei pentru asigurarea mentenantei si suportului tehnic pentru softul care integreaza toate informatiile la nivelul CNAS.
Intr-o declaratie mai mult decat cinica, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Daniel Osmanovici, a declarat astazi ca “oamenii mor oricum, cu sau fara sistem informatic”. Desi medicii sustin ca sistemul informatic nu functioneaza de 17 zile consecutive, oficialul CNAS spune ca problemele au inceput abia in data de 5 iulie. Potrivit declaratiilor ministrului Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este responsabila pentru functionarea sistemului informatic care gestioneaza functionarea cardurilor de sanatate. In incercarea de a detensiona aceasta situatie, acelasi Daniel Osmanovici a declarat ca in data de 18 iulie se va desfasura o prima tentativa de restartare a programului.
Medicii de familie se declara revoltati de toata aceasta situatie din prezent, acestia avand probleme de acest gen si in ultimele luni. Insa este pentru prima data cand sistemul informatic nu functioneaza pentru o perioada atat de indelungata. Intr-o scrisoare deschisa semnata de Societatea Nationala de Medicina Familiei, medicii de familie din intreaga tara sustin ca “au ajuns la limita suportabilitatii”. De asemenea, in acelasi document se arata ca “disfunctionalitatile sistemului creeaza probleme insurmontabile medicului de familie, atat la nivel birocratic, cat si in comunicarea cu pacientul”.
Medicii de familie mai acuza ca din cauza nefunctionalitatii acestui program informatic de gestionare a cardurilor de sanatate nu s-a putut face raportarea serviciilor efectuate in cursul lunii iunie. De asemenea, din aceeasi cauza, medicii de familie reclama ca nu pot primi deconturile pentru serviciile medicale raportate, ceea ce inseamna ca nu se poate factura. Prin urmare, medicii de familie nu au cum sa primeasca contravaloarea acestor servicii medicale. In actualul context, s-a ajuns in situatia in care nu se mai poate face la timp plata utilitatilor si taxelor pentru salariile angajatilor.
Ultimele NOUTATI
Cumperi impulsiv in perioada reducerilor? Vezi ce secrete psihologice ascund etichetele rosii
Profesia platita cu 15.000 de lei in mana, in Romania. Facultatea nu e obligatorie!
Cele mai dificile intrebari intr-un interviu de angajare si cum sa raspunzi corect
Catastrofa milionarilor: Cum a sters Marea Criza din 1929 averile elitei si a schimbat lumea pentru totdeauna
Partenerii nostri
Concediul de ingrijitor suspenda contractul de munca? Specialistii explica
Ministrul Muncii: ne dorim o colaborare stransa intre angajatori, sistemul educational si ANOFM
Indemnizatie LUNARA de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav si handicap accentuat
Noi clarificari privind normele de aplicare ale Codului fiscal
Noutati privind Declaratia unica precompletata: masuri aprobate de Guvern
RO e-Transport: Sanctiuni suspendate pana in martie 2025 si schimbari la confiscarea bunurilor
Te-ar putea interesa si