Romania se bucura de un potential turistic din ce in ce mai ridicat in ultimii ani, tara noastra intrand in atentia multor turisti straini. Avand in vedere ca Valea Prahovei este o destinatie extrem de cunoscuta printre turisti, Bucuresti devine o poarta de intrare importanta pentru turistii veniti din strainatate, Aeroportul Henri Coanda fiind cel mai mare din Romania. In plus, companiile aeriene opereaza zboruri la preturi din ce in ce mai competitive intre tarile vestice si Bucuresti, specialistii in turism fiind de parere ca acest lucru a avut o contributie serioasa la cresterea numarului de turisti ajunsi in capitala tarii noastre!
Marea majoritate a turistilor ajunsi in Bucuresti in primele opt luni ale anului au ales sa se cazeze intr-o unitate hoteliera autorizata, 1.27 milioane dintre cei 1.33 milioane de turisti fiind inregistrati astfel! Daca vrem sa vorbim despre timpul pe care acesti turisti l-au petrecut in Bucuresti in perioada ianuarie - august 2019, trebuie sa spunem ca unitatile hoteliere autorizate au inregistrat nu mai putin de 2.3 milioane de nopti rezervate de acestia. Cele mai multe nopti de cazare au fost consemnate tot in luna mai, atunci cand au fost inregistrate putin peste 337.000 de nopti de cazare rezervate. De asemenea, INS mai noteaza ca indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a variat in aceasta perioada de opt luni intre 32.5% in luna ianuarie si 50% in luna mai.
Datele publicate de specialistii de la Institutul National de Statistica ne mai arata si faptul ca la nivel national, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au ajuns la un nivel de 9.13 milioane, in crestere cu 4.9 procente in comparatie cu aceeasi perioada ianuarie - august din anul precedent. Numarul sosirilor in unitatile de cazare nu este insa sinonim cu numarul turistilor ajunsi in tara noastra, acesta fiind in realitate mult mai mic!
Totodata, INS consemneaza in raportul intocmit pentru primele opt luni ale anului ca turistii au rezervat 20.8 milioane de nopti de cazare in tara noastra, in crestere cu 6.7% fata de perioada similara din 2018. Durata medie a sederii in perioada ianuarie - august 2019 a fost de 2.4 zile pentru turistii romani, respectiv de 2 zile in cazul turistilor veniti din alte tari!
Capitala Romaniei a fost inclusa in primavara acestui an intr-un top al celor mai ieftine destinatii la nivel european. Raportul compara preturile medii pe care turistii le platesc pentru anumite costuri esentiale intr-o vacanta. Spre exemplu, costul mediu contine costul pentru o gama de bauturi, costul pentru o cina de doua persoane, pentru doua nopti de cazare la un hotel de trei stele, pentru vizitarea obiectivelor turistice si pentru transportul urban. In medie, un turist trebuie sa plateasca pentru doua zile petrecute in Bucuresti 196 de euro.
In aceste conditii, Bucuresti este al 5-lea cel mai ieftin oras important la nivel european dintre cele analizate. Vilnius conduce in acest clasament, cu un cost mediu pentru doua zile de doar 172 de euro, capitala lituaniana fiind urmata in top de Belgrad, Varsovia si Istanbul. La polul opus se remarca Reykjavik, costul pentru doua zile petrecute in capitala islandeza ajungand la un nivel mediu de 540 de euro!
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung