BOR: Se permite accesul in Biserica. Se oficiaza cununii si botezuri. Nu se mai saruta moastele si icoanele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BOR: Se permite accesul in Biserica. Se oficiaza cununii si botezuri. Nu se mai saruta moastele si icoanele
BOR: Se permite accesul in Biserica. Se oficiaza cununii si botezuri. Nu se mai saruta moastele si icoanele
de Magda Florea la 14 Mai. 2020
biserica ortodoxa romanabisericicredinciosi

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au anuntat regulile dupa care vor functiona bisericile din toata tara, pe perioada starii de alerta. Potrivit BOR, slujbele se vor oficia numai in spatiu deschis, insa accesul va fi permis credinciosilor in afara zilelor in care sunt slujbe, pentru spovedanie, impartasanie, rugaciuni. Pentru aceasta, enoriasii trebuie sa anunte telefonic preotii din parohia lor. De asemenea, se pot oficia cununii si botezuri, cu maximum 16 participanti, inclusiv reprezentantii bisericii. Totodata, masca e obligatorie la slujba, precum si pastrarea distantei intre enoriasi si intre enoriasi si preoti, de 1-2 metri. Credinciosii nu vor fi lasati sa sarute moaste si icoane si li se cere sa nu atinga manerele usilor si nici alte obiecte din incinta. Credinciosii vor avea la dispozitie dezinfectanti in toate bisericile.

I. Accesul credinciosilor in lacasurile de cult
 

1. Persoanele care au acces in biserica, pentru rugaciune individuala si spovedanie, vor respecta distanta de 2 m, asteptand pe un singur rand. Distanta de 2 m intre doua persoane urmeaza a fi respectata de la intrarea in biserica pana la parasirea ei.
 
2. Se recomanda varstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sanatate si persoanelor din grupele cu risc sporit sa ramana acasa in timpul savarsirii slujbelor publice. Aceste persoane sunt rugate sa mearga la biserica inainte sau dupa slujbele liturgice savarsite in aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi si impartasi, in lacasul de cult, dupa un orar stabilit in prealabil de comun acord cu preotul paroh.
 
3. Persoanele avand COVID – 19, persoanele care prezinta simptome de infectie, persoanele aflate in carantina, precum si persoanele care au intrat in contact cu o persoana infectata nu pot intra in biserica si nici nu pot participa la vreo slujba, acestea fiind rugate staruitor sa ramana acasa, pentru a nu raspandi boala. Insa, pot urmari slujbele acasa prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea si impartasirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementarilor sanitare aplicabile.
 
4. De asemenea, nu se permite accesul in lacasul de cult a persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree).
 
5. Ordinea, disciplina, igiena si respectarea acestor masuri vor fi asigurate prin angajati sau voluntari desemnati ai bisericii respective.
 
6. La Liturghie si la celelalte slujbe liturgice din timpul saptamanii, din duminici si sarbatori, savarsite in aer liber, langa lacasul de cult, pot participa si credinciosii mireni.
 
7. La slujbele savarsite in afara lacasurilor de cult, distanta intre credinciosi va fi de 2 m in orice directie.
 
8. Folosirea mastilor de protectie este obligatorie pentru toti participantii la slujbe, cu exceptia slujitorilor bisericesti care rostesc rugaciuni, predica sau canta la strana.
 
9. Lacasurile de cult vor fi deschise zilnic credinciosilor pe intreaga perioada a saptamanii. Astfel, se va evita aglomeratia credinciosilor la slujbele de sambata si duminica.
 
10. Spovedania credinciosilor si citirea unor rugaciuni pentru acestia in biserica se vor programa din timp, spre a evita aglomerarile de persoane. Atat preotul, cat si credinciosul care se spovedeste vor utiliza masca de protectie si vor mentine distanta fizica sanitara de 2 m. Se recomanda, date fiind dimensiunile reduse ale majoritatii bisericilor si caracterul secret al Spovedaniei, ca in biserica sa ramana doar preotul si penitentul. Dezlegarea oferita de preot se pronunta de la distanta, fara atingerea penitentului.
 
11. Botezul si Cununia se vor savarsi in lacasul de cult cu un numar de maximum 16 participanti (slujitorii bisericesti, credinciosii, parintii acestora si nasii). Acestia vor respecta in biserica distanta de 2 m. Nu se va savarsi Taina Botezului pentru mai multi copii odata. Dupa fiecare Botez, cristelnita se va goli de apa si se va dezinfecta. La Cununie, paharul comun („paharul mantuirii”) se va oferi doar mirelui si miresei (conform randuielii Slujbei Sfintei Cununii).
 
12. Slujba de inmormantare va fi savarsita in biserica (numar de maximum 16 persoane) sau in aer liber, respectandu-se toate normele sanitare, distanta de 2 m si alte prevederi legale in vigoare.
 
13. Credinciosii ortodocsi romani care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmari Liturghia si celelalte slujbe liturgice oficiate in Catedrala Patriarhala la posturile TRINITAS TV si Radio TRINITAS ale Patriarhiei Romane sau prin posturile care preiau transmisia.
 
14. Cei bolnavi aflati la domiciliu sau in spitale pot primi impartasania pentru bolnavi cu respectarea stricta a regulilor sanitare, potrivit indrumarilor speciale pentru aceste cazuri.
 

II. Folosirea spatiului liturgic
 

15. La intrare si iesire sa nu fie necesara atingerea/prinderea manerului. Acolo unde este posibil, usa de intrare trebuie sa fie diferita de cea de iesire, pentru a se evita intersectarea credinciosilor.
 
16. La intervale de patru ore, potrivit dispozitiilor autoritatilor, lacasul de cult urmeaza a fi bine aerisit.
 
17. La intrarea in biserica, vor fi amplasate solutii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intra in biserica isi va dezinfecta mainile.
 
18. In perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sarutarea icoanelor si a moastelor, precum si a mainii slujitorilor Sfantului Altar, insa se vor putea face inchinaciuni insotite de semnul crucii, iar respectul pentru ierarh si preot se va arata printr-un gest de inclinare a capului.
 
19. Pana la normalizarea situatiei, nu se vor organiza agape in biserica sau in spatiile anexe ale acesteia.
 
20. La pangarul bisericii va sta o singura persoana care va purta masca de protectie si manusi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credinciosii din biserica. Ca masura de siguranta (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spatiu inchis), se recomanda montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizatura la partea inferioara.
 
21. Pentru accesul la lumanari se va evita aglomerarea de persoane, prin pastrarea distantei.
 

III. Desfasurarea slujbelor, reguli pentru savarsirea Sfintei Liturghii
 

22. Numarul slujitorilor din Altar trebuie sa fie relativ mic (de pilda, un ierarh, doi preoti, doi diaconi si doi paracliseri), pentru a se putea pastra o anumita distanta de 2 m intre ei.
 
23. Cantarea liturgica se realizeaza de catre maximum 3 cantareti la parohii si 6 cantareti la catedrale, care vor pastra intre ei distanta fizica sanitara.
 
24. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curati inainte si dupa terminarea slujbelor, iar stranele si pardoseala vor fi de asemenea curatite.
 
25. Pentru Biserica Ortodoxa Universala, nu exista obiecte sacre (sfintite) de unica folosinta, ci de folosinta perpetua (Potir, disc, steluta si lingurita), obiecte care se curata inainte de folosire si dupa folosirea acestora. In practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguritei comune, la impartasirea euharistica, nu a fost in trecut si nici in ultimele doua luni de pandemie sursa de contaminare pentru vreun credincios ortodox.
 
26. Prin urmare, Biserica Ortodoxa Romana nu poate accepta, nici in vreme de pandemie, utilizarea potirului si linguritei de unica folosinta pentru impartasirea comuna a credinciosilor in timpul Liturghiei. In acest sens, cu aprobarea majoritatii membrilor Sfantului Sinod, consultati in scris in data de 11 mai 2020, modalitatea de impartasire comuna a credinciosilor in timpul Liturghiei, in vreme de pandemie, va fi hotarata dupa data de 1 iunie 2020, in consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.
 

IV. Accesul in cimitire
 

27. In cimitire, credinciosii trebuie sa respecte regulile de distanta de 2 m intre persoane, cu exceptia membrilor unei familii sau cei care traiesc impreuna in aceeasi locuinta.
 
*
 
28. Activitatea social-filantropica sau caritabila a parohiilor si manastirilor se va adapta la noile nevoi sociale si medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa in vederea aprovizionarii cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor masurilor de igiena si protectie stabilite de autoritati.Astfel, BOR se va alinia recomandarilor INSP privind desfasurarea activitatilor cu caracter religios, din data de 15 mai 2020. Iata recomandarile INSP, valabile pentru lacasurile de cult:
 
Precautiuni universal valabile
 
 • Accesul persoanelor in lacasurile de cult va fi permis numai cu respectarea precautiunilor universal valabile pentru limitarea raspandirii infectiei cu virusul SARS-COV-2:
 • Accesul persoanelor  in  lacasul  de  cult  se  va  face  limitat,  cu  respectarea  unei suprafete de 8 mp per persoana;
 • Atat personalul care deserveste lacasul de cult, cat si persoanele care intra in lacasul de cult vor purta masca. Pentru a oferi o protectie eficace, masca trebuie sa acopere gura si nasul.
 • Persoanele isi vor dezinfecta mainile cu dezinfectat pe baza de alcool care va fi pus la dispozitie la intrarea in lacasul de cult;
 • La intrarea in lacasul de cult se va efectua un triaj observational si nu se va permite accesul  persoanelor  prezinta  simptome  de  infectie  respiratorie  (tuse,  stranut, rinoree);
 • Se vor plasa la loc vizibil anunturi scrise privind regulile de distantare fizica si cele de acces in lacas.
Citeste si: LISTA AMENZILOR pentru STAREA DE ALERTA: Pentru ce poti fi amendat si cine poate aplica sanctiunile
 
Precautiuni speciale:
 
 • Se va evita atingerea sau sarutarea obiectelor sacre de cult, in locul acestor gesturi rituale se va indica ingenuncherea sau inclinarea
 • Binecuvantarea se va oferi/primi de la o distanta de cel putin 1 m;
 • Se va evita oferirea/primirea impartasaniei in conditile in care nu se pot asigura lingurite si pahare de unica folosinta
 • Se vor dezinfecta periodic, o data la 4 ore, obiectele frecvent atinse: minerele usilor, obiectele de cult, icoanele, suprafetele
 • Slujbele se vor oficia de catre slujitorii bisericesti/religiosi, numai in aer liber cu mentinerea distantei intre persoane
 • Nu se recomanda organizarea de pelerinaje sau calatorii religioase.
Citeste si: Reguli noi pentru SFANTA IMPARTASANIE 
Senior Editor Manager.ro
Urmareste-ne pe Google News

Ultimele NOUTATI

Alte sute de milioane de euro intra in conturile mediului privat romanesc: Marea schema de ajutor a primit unda verde de la UE, cine primeste banii
Ultimele stiri economice

Alte sute de milioane de euro intra in conturile mediului privat romanesc: Marea schema de ajutor a primit unda verde de la UE, cine primeste banii

Mediul privat romanesc traverseaza o perioada marcata de provocari finaciare, motiv pentru care e nevoie de coerenta la nivel intern si international, pentru ca firmele noastre sa-si recapete...
today15 Aug. 2022
Agentiile de rating dau tonul marii crize din Ucraina: razboiul a bagat tara in DEFAULT, ucrainenii sunt, oficial, in incapacitate de plata
Extern

Agentiile de rating dau tonul marii crize din Ucraina: razboiul a bagat tara in DEFAULT, ucrainenii sunt, oficial, in incapacitate de plata

Asa cum se anticipa de catre economisti inca din momentul in care Rusia a invadat Ucraina, acest razboi sangeros va afecta puternic economia tarii vecine. Prelungirea conflictului peste asteptarile...
today15 Aug. 2022
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Tara europeana bogata, care impune TAXA SUPLIMENTARA PE GAZ. Familiile ar putea plati si 600 de euro in plus, pe an
Extern

Tara europeana bogata, care impune TAXA SUPLIMENTARA PE GAZ. Familiile ar putea plati si 600 de euro in plus, pe an

today15 Aug. 2022
Cresc salariile tututor angajatilor romani. In 2023, salariul mediu net sare bine de 4.000 de lei. Cand va ajunge la 5.000, oficial
Economie

Cresc salariile tututor angajatilor romani. In 2023, salariul mediu net sare bine de 4.000 de lei. Cand va ajunge la 5.000, oficial

today15 Aug. 2022
Politician: sa le spunem romanilor adevarul. Codul fiscal loveste in toti, creste impozitul pe proprietate, firmele vor fi si ele afectate
Economie

Politician: sa le spunem romanilor adevarul. Codul fiscal loveste in toti, creste impozitul pe proprietate, firmele vor fi si ele afectate

today15 Aug. 2022
DEZVOLTARE PERSONALA. Cum sa renunti la obiceiurile proaste, care te trag inapoi in viata
Life Style

DEZVOLTARE PERSONALA. Cum sa renunti la obiceiurile proaste, care te trag inapoi in viata

today15 Aug. 2022

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x