Traditii si obiceiuri de Dragobete. Legenda dragostei la romani
dragobetevalentine's dayziua indragostitilor
Sarbatoarea Dragobetelui are origini stravechi, inca dinaintea vechilor daci. Acestia au preluat personajul Dragobete si intr-un protector al tinerilor si patron al iubirii. Legendele spun ca el ar fi fiul babei Dochia, un tanar chipes, de care se indragosteau toate fetele care ii ieseau in cale. Pana in ziua de astazi, Sarbatoarea Dragobetelui a ramas in traditia autohtona ca simbol al dragostei.
Dragobetele nu doar ca simbolizeaza iubirea si este echivalentul romanesc al celebrului "Valentine's Day", ci are o simbolistica mult mai interesanta, care ne ilustreaza faptul ca stramosii nostri puneau mare pret pe natura, dar si pe credinta in Dumnezeu, si impleteau aceste doua valori in numele iubirii . Dragobetele marcheaza, pe de-o parte, inceputul unui nou anotimp si al reinsufletirii naturii, iar pe de alta parte, sfarsitul desfatarilor lumesti caci incepe Postul Sfant al Pastelui, cel mai lung si dificil post de peste an din traditia crestina.
Acestei zile i se mai spune Santion de primavara si nu intamplator: crestin ortodocsii sarbatoresc astazi Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul.
Numit si Cap de primavara, (fiindca din aceasta zi debuteaza primavara) Dragobetele este asociat si cu zeul Cupidon – din mitologia romana, cu Eros, din cea greaca. I se mai spune si Ioan Dragobete, Dragostitele sau Logodna pasarilor.
Traditii si obiceiuri de Dragobete
Romania este un mozaic impresionant de traditii si obiceiuri stravechi si, din fericire, multe dintre acestea inca sunt pastrate cu mare pret de locuitorii din anumite zone ale tarii. In fapt, insesi aceste traditii ne asigura apartenta la o identitate nationala, impresionant de frumoasa si autentica.
Dragobetele saruta fetele
Una dintre aceste traditii este cunoscuta sub denumirea "Dragobetele saruta fetele".
In aceasta zi, daca vremea era frumoasa si calduroasa, tinerii se imbracau cu straiele cele mai de soi si mergeau in padure, pentru a culege primele flori ale primarii. Tinerii se bucurau de sarbatoare cu dansuri si voie buna, iar la pranz, fetele porneau in fuga catre sat, iar baietii le fugareau, incercand sa le prinda si sa le dea un sarutat. Daca baiatul ii era drag fetei, aceasta se lasa prinsa, ulterior avand loc si sarutul, care marca logodna celor doi tineri.
Legendele mai spun ca cei care respectau traditia si participau la sarbatoare, aveau parte de un an imbelsugat, cu sanatate si spor in toate, insa, daca nu u sarbatoreau aceasta zi erau pedepsiti sa nu poata iubi in acel an. Acest obicei a dat nastere celebrei strigaturi sau amenintari glumete “Dragobetele saruta fetele !”.
In cazul in care vremea nu era prietenoasa si afara ningea sau ploua, tinerii tot nu renuntau la traditie. Ei se intalneau intr-o casa si sarbatoreau, cantand, dansand, vorbind si legand prietenii.
Batranii aveau mai multa grija de animale
Daca tinerii se intreceau in voie buna, si cei batrani sarbatoreau aceasta zi in felul lor. Acestia acordau o mai mare atentie ingrijirii animalelor din ograda, dar si pasarilor, considerand ca in aceasta zi pasarile isi aleg perechea pe viata si se urnesc in construirea cuiburilor.
Zapada zanelor
In vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necasatorite sa stranga zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”, fiindca ar fi luat nastere din surasul zanelor.
Apa obtinuta prin topire era considerata ca avand proprietati magice in iubire si in descantecele de iubire, dar si in ritualurile de infrumusetare. Fetele trebuiau sa se spele pe fata cu aceasta apa magica si sa se intalneasca cu un baiat, altfel, daca ultima conditie nu era indeplinita, acestea tot anul nu se indragosteau.
Insa nu doar aceasta zapada este "magica" astazi, ci si radacinile de spanz. Oamenii le scot astazi din pamant si le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
Busuioc sub perna pentru aflarea ursitului
Fetele tinere si nemaritate, dar mai ales foarte curioase, isi asaza sub perna, inainte de culcare, busuioc. Legendele spun ca, in noaptea de Dragobete, acestea il vor visa pe acela care le este sortit.
Ce nu ai voie sa faci de Dragobete
-
Sacrificarea animalelor este interzisa in aceasta zi.
-
Legendele spun ca nu ai voie sa plangi astazi. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.
-
Barbatii nu trebuie sa fie certati cu cineva de sex feminin si cu atat mai putin sa se certe chiar astazi, altfel vor avea parte de o primavara cu ghinion si un an deloc prietenos.
-
Fetele si baietii nu trebuie sa fie tristi. In aceasta zi, cu totii trebuie sa fie cu zambetul pe buze, prietenosi si optimisti si sa imbratiseze cu drag si voie buna venirea primaverii.
-
Lucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise in aceasta zi. Este permisa, in schimb, curatenia in gospodarie. Mai mult decat atat, cei care fac curat astazi in gospodarie, vor avea spor tot restul anului.