RAZBOIUL din UCRAINA. Cele mai importante evenimente din primele trei zile ale invaziei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
RAZBOIUL din UCRAINA. Cele mai importante evenimente din primele trei zile ale invaziei
RAZBOIUL din UCRAINA. Cele mai importante evenimente din primele trei zile ale invaziei
de Magda Florea la 25 Feb. 2022
Urmareste-ne pe Google News
rusiaucrainaconflict militar

In acest moment, Rusia desfasoara in Ucraina cea mai dura operatiune militara de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, invadand Ucraina, in pofida avertismentelor din partea Ocidentului si Statelor Unite ale Americii. Iata succesiunea celor mai relevante evenimente si declaratii, prezentata cronologic, din zilele de 24, 25 si 26 februarie.
 



Pe 24 ianuarie , presedintele rus Vladimir Putin a pus in practica cel mai negru scenariu pentru pacea in Europa. A demarat asa-zisa Operatiune Speciala, invadand Ucraina. Imediat dupa asalt, in orasele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa au inceput sa se auda mai multe explozii, la fel si in zona de est a tarii. Orele s-au scurs, iar agresiunile Moscovei in regiune sunt din ce in ce mai pronuntate, aparand primele decese, din ambele tabere. 

Avion militar ucrainean, pus la pamant de rusi: 5 morti


Rusia a doborat un avion militar ucrainean, eveniment soldat cu cinci decese. La bordul aeronavei erau, in total, 14 persoane. Incidentul a avut loc Regiunea Kiev, Langa orasul Jukivti. De asemenea, inaintea acestui moment tragic, cel putin opt persoane au fost ucise si noua au fost ranite in bombardamentele rusesti, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters.
 
Conform informatiilor oferite de Serviciul Vamal al Ucrainei, soldatii rusi au intrat oficial in regiunea Kiev.
 

Rusii lanseaza al doilea val de rachete asupra Ucrainei

 
De asemenea, un consilier al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters, a declarat ca Ucraina este lovita de un al doilea val de atacuri cu racheta. Va amintim ca primul val de atacuri a izbucnit imediat dupa ce Vladimir Putin a demarat Operatiunea Speciala asupra Ucrainei. Potrivit informatiilor Agerpres, acesta au vizat centre de comanda militare si alte cladiri din mai multe orase din Ucraina.
 
In aceeasi ordine de idei, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, spune, intr-un mesaj pe Twitter, ca "nu, nu este o invazie rusa doar in estul Ucrainei, ci un atac de amploare din mai multe directii".
 

Ministerul Apararii din Ucraina: "Trupele rusesti sufera pierderi"

 
"Fortele Nationale de Aparare, care folosesc dreptul la autoaparare conform articolului 51 din Carta Natiunilor Unite, contracareaza cu demnitate incercarile inamicului de a trece frontiera de stat”, a spus Ministerul intr-un comunicat distribuit pe Whatsapp. 
 
"Situatia este sub control. Trupele ruse sufera pierderi".

Consilier prezidential ucrainean: "Occidentul trebuie sa actioneze astazi"

 
Consilierul prezidential ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat pentru CNN ca "in Europa a inceput un razboi cu drepturi depline la scara larga". "Rusia ataca nu doar Ucraina, ci toate regulile vietii normale in lumea moderna. Ce va mai ramane din sistemul de securitate de pe continent? Nimic", a spus Podolyak.
 
Oficialul a mai declarat, conform sursei citate, ca  fortele ruse au intrat in ofensiva impotriva tarii din nord, est si sud. "Armata noastra respinge atacurile, inamicul sufera pierderi semnificative. Principalul lucru acum este sa ne concentram cat mai mult posibil pe apararea tarii si pe mentinerea vietii normale a oamenilor. Dar Ucraina are nevoie de mai mult sprijin din partea lumii (...) Occidentul trebuie sa actioneze astazi", a adaugat el.

Klaus Iohannis reactioneaza: Romanii sa nu se teama. Avem cele mai ample garantii de securitate posibile

 
"Federatia Rusa a ales calea reprobabila si complet ilegala a violentei armata masiva impotriva unui stat independent si suveran. Astazi la eforturile comunitatii internationale pentru mentinerea pacii si dialogului, Rusia a raspuns cu rachete care lovesc orasele si obiectivele militare ucrainene.
 
Rusia este agresorul, nu victima cum incearca sa acrediteze Kremlinul si intreaga lume vede astazi limpede acest adevar incontestabil. Romania condamna ferm agresiunea complet nejustificata, ilegala si neprovocata a armatei ruse impotriva Ucrainei care pune in pericol nenumarate vieti omenesti".
 
Presedintele spune ca e constient de faptul ca romanii se tem de scenariul in care si noi am putea fi implicati in conflictul militar si ne da asigurari ca suntem pusi la adapost, datorita parteneriatelor strategice.
 
Vezi AICI continuarea 

Presedintele Frantei: Atacul rusesc asupra Ucrainei este "cel mai grav atac asupra pacii" din ultimele decenii

 
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, sustine ca tacul rusesc asupra Ucrainei este "cel mai grav atac asupra pacii" din ultimele decenii.
 
"Alegand razboiul, presedintele Putin nu a atacat doar Ucraina", a spus el. "El a decis sa efectueze cel mai serios atac asupra pacii, asupra stabilitatii in Europa de zeci de ani".
 
In mod neobisnuit, Macron a vorbit in fata drapelului Ucrainei, precum si a steagurilor Frantei si Uniunii Europene.
 
El a inceput discursul salutand curajul si determinarea poporului ucrainean: "Libertatea lor este a noastra".

"Sanctiunile impuse Rusiei vor fi proportionale cu agresiunea de care se face vinovata", a mai punctat oficialul francez.

Premierul Marii Britanii promite sanctiuni dure Rusiei si spune despre Vladimir Putin ca este un "dictator"

 
Potrivit CNN, Marea Britanie si aliatii sai vor aplica Moscovei un "pachet masiv de sanctiuni economice" pentru invadarea Ucrainei, a promis joi premierul britanic Boris Johnson intr-un discurs televizat.   
 
Acesta l-a numit "dictator" pe presedintele rus, acuzandu-l de faptul ca a declansat un razboi in Europa.

 

"A atacat o tara prietena fara nicio provocare si fara nicio scuza credibila. Nenumarate rachete si bombe au plouat asupra unei populatii complet nevinovate. O vasta invazie este in curs de desfasurare pe uscat, pe mare si pe calea aerulu", a subliniat premierul britanic.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului reia retorica lui Putin: care sunt motivele invadarii Ucrainei, in viziunea liderilor rusi

 
In aceeasi nota a discursului tinut de Vladimir Putin in aceasta dimineata, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirma, potrivit CNN, ca "demilitarizarea si denazificarea" Ucrainei se numara printre obiectivele actiunii militare a Rusiei in tara, pe care a descris-o drept o "operatie speciala".
 
"In mod ideal, Ucraina ar trebui eliberata, curatata de nazisti, de poporul si ideologia pro-naziste", a spus el.
 
"Aceasta afirmatie rusa a necesitatii de a <denazifica> Ucraina este una pe care Putin a declarat-o in mod repetat de-a lungul anilor si este complet lipsita de temei", noteaza CNN.

Sefa Comisiei Europene: Uniunea Europeana va "ingreuna cat mai mult" Kremlinul sa-si continue "actiunile agresive" in Ucraina

 
Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ca Uniunea Europeana va "ingreuna cat mai mult" Kremlinul sa-si continue "actiunile agresive" in Ucraina.
 
Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa comuna cu seful NATO, Jens Stoltenberg, si seful Consiliului European, Charles Michel, la Bruxelles.
 
UE va "trage la raspundere Rusia pentru aceasta incalcare scandaloasa a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei".
 
UE urmeaza sa dezvaluie un alt pachet de sanctiuni "masive" si "tintite", in cursul zilei de joi, a mai spus sefa Executivului european.

Pachetul va include "sanctiuni financiare care limiteaza dur accesul Rusiei la pietele de capital" si va "suprima cresterea economica a Rusiei", a explicat ea. De asemenea, al doilea pilon al acestui pachet va limita accesul Rusiei la "tehnologia esentiala". 

"Masurile noastre vor slabi pozitia tehnologica a Rusiei in domenii cheie, din care elita isi castiga cei mai multi bani",
a mai punctat oficialul UE.

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat operatiunea militara a Rusiei: e un act "nesabuit" al lui Putin

 
Cancelarul german Olaf Scholz a criticat operatiunea militara a Rusiei, numind-o "un act nesabuit al presedintelui Putin", o "zi ingrozitoare pentru Ucraina si o zi intunecata pentru Europa".
 
"Nu exista nicio justificare pentru nimic din toate acestea – acesta este razboiul lui Putin", a declarat Scholz reporterilor la o conferinta de presa la Berlin.

Ecourile "razboiului lui Putin" au ajuns si in Taiwan

 
In Taiwan, care urmareste indeaproape evenimentele din Europa, avand in vedere afirmatiile Partidului Comunist din China ca insula este teritoriul sau, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe Joanne Ou a criticat si ea atitudinea Moscovei.
 
"Orasele ucrainene precum Kievul au fost atacate de focuri de arma, ceea ce duce latemeri de un razboi la scara larga intre Rusia si Ucraina", a spus ea. "Facem apel la toate partile sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si sa ne opunem utilizarii violentei sau constrangerii pentru a schimba status quo-ul".

Intre timp, chinezii refuza sa critice invazia Ucrainei de catre Rusia si incep sa importe grau rusesc

 
Autoritatile chineze ezita sa critice actiunile de agresiune ale lui Vladimir Putin asupra Mosovei. Intr-un briefing al Ministerului Afacerilor Externe care a durat mai mult de 90 de minute, purtatorul de cuvant si ministrul adjunct al Afacerilor Externe Hua Chunying a evitat peste 11 intrebari referitoare la actiunile Rusiei in Ucraina.

Dupa intrebarile insistente ale jurnalistilor cu privire la faptul daca China a considerat miscarile Rusiei ca fiind o invazie, Hua a intrebat reporterii: "De ce sunteti obsedati de aceasta intrebare?"
 
Totusi, Hua a precizat ca tara va incepe sa importe grau rusesc. Aceasta masura i-ar putea ajuta pe rusi si ar putea diminua impactul sanctiunilor pe care Occidentul i le va impune.
 

Ministerul de Interne al Ucrainei anunta ca sunt elicoptere rusesti doborate in apropiere de Kiev

 
Ministerul de Interne ucrainean a declarat joi ca trei elicoptere rusesti au fost doborate in regiunea Kiev. 
 
"Un elicopter rusesc K-52 si trei elicoptere langa Gostomel au fost doborate in regiunea Kiev, langa Mezhyhirya", a declarat ministerul intr-un comunicat publicat pe site-ul sau. 
 
In dimineata zilei de joi, Statul Major al Fortelor Armate ucrainene a declarat ca sase avioane rusesti au fost doborate in timp ce fortele atacau Ucraina. Armata rusa a negat afirmatiile, conform agentiei de stiri de stat TASS.

UPDATE. Pietele din Rusia incheie ziua cu o scadere DRAMATICA: declin de 33%, rubla e in picaj liber, iar aurul se scumpeste

 
MOEX, principalul indice bursier al Rusiei a incheiat sesiunea de joi in scadere cu 33. Marile companii energetice si bancile rusesti au fost cele mai afectate, pe fondul asteptarilor ca Occidentul sa anunte sanctiuni mai dure. Gazprom a scazut cu 38%, iar Rosneft a scazut cu 40%, in timp ce bancile VTB si Sberbank au scazut si ele cu peste 40%.
 
Moneda nationala a Rusiei a consemnat si ea un declin puternic. Vorbim despre o scadere cu 7% fata de dolarul american.
 
Vezi AICI continuarea

Presedintele Ucrainei a declarat ca fortele ruse incearca sa preia controlul centralei nucleare de la Cernobil

Ppresedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter ca fortele ruse incearca sa preia controlul asupra centralei nucleare de la Cernobil.
 
"Fortele de ocupatie ruse incearca sa puna mana pe Cernobil [centrala nucleara]. Aparatorii nostri isi sacrifica viata pentru ca tragedia din 1986 sa nu se repete", a scris Zelensky pe Twitter. 
 
"Aceasta este o declaratie de razboi impotriva intregii Europe", a adaugat oficialul.
 

"Daca Rusia continua razboiul, Cernobil se poate intampla din nou in 2022"

 
La randul sau, ministerul de Externe ucrainean avertizeaza ca, "daca Rusia continua razboiul, Cernobil se poate intampla din nou in 2022".

Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina raporteaza aproape 400 de cazuri de bombardamente din partea fortelor ruse

 
Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei spune ca a raportat 392 de cazuri de bombardamente din partea fortelor ruse in Ucraina, a declarat joi un purtator de cuvant al ministerului. 
 
"Bataliile continua practic pe intreg teritoriul din sud-estul si centrul Ucrainei", a spus purtatorul de cuvant, mentionand ca sase poduri au fost distruse si in regiunile Kiev, Cernihiv, Donetk si Herson. 
 
"Luptatorii nostri din fortele militare si Garzii Nationale ale Ucrainei, Forta noastra de frontiera, rezervistii nostri continua sa ne apere tara. Victoria va fi a noastra", a adaugat oficialul.

Putin si-a avertizat mediul de business, spunandu-le afaceristilor sa se astepte la restrictii asupra economiei ruse

 
Presedintele rus, Vladimir Putin, si-a avertizat mediul de business, spunandu-le liderilor de afaceri ca vor aparea restrictii asupra economiei nationale, din partea Occidentului. Totusi, el a afirmat, conform CNN, ca Rusia a adoptat "o masura necesara"  lansand o ofensiva militara la scara larga impotriva Ucrainei. 
 
"Ceea ce am vrut sa spun mai intai – cel mai important lucru, sa intelegeti cu totii – ceea ce se intampla a fost o masura necesara. Nu ne-au lasat nicio sansa sa actionam altfel. Au creat astfel de riscuri in sfera securitatii incat a fost imposibil sa reactionam intr-un mod diferit. Toate eforturile noastre au iesit la zero. […] Au creat astfel de riscuri incat este greu de inteles cum ar fi putut tara noastra sa continue sa existe", a declarat Putin, citat de jurnalistii CNN.
 
 Putin a remarcat ca Rusia ramane parte a sistemului economic global, dar a avertizat cu privire la noi "restrictii" la adresa economiei ruse si a cerut mediului de afaceri sa lucreze "in solidaritate" cu guvernul.

MAI avertizeaza: acesta este un FAKE NEWS. Tinerii romani NU sunt chemati la inrolare

 
Joi seara, Ministerul Afacerilor Interne a emis un avertisment de stire falsa cu privire la informatia conform careia tinerii romani ar fi chemati, in maximum 72 de ore de la primirea semnalului, la inrolare, in contextul conflictului militar din Ucraina.



UE, semn emotionant de solidaritate pentru Ucraina

 
Sediul Comisiei Europene a imbracat joi seara culorile Ucrainei, in semn de solidaritate a blocului comunitar, in fata crizei din tara vecina.
 


UPDATE 24 FEBRUARIE - 19:58: Armata rusa a cucerit centrala nucleara de la Cernobil

 
Trupele rusesti au cucerit centrala nucleara de la Cernobil, unde au fost raportate lupte in cursul zilei. Capturarea centalei de catre fortele ruse a fost confirmata de un consilier prezidenitial de la Kiev, Mihail Podoliak, potrivt Reuters.
 
"Este imposibil sa spui ca centrala nucleara de la Cernobil este in siguranta, dupa un atac complet lipsit de sens din partea Rusiei", a declarat el. 
 
"Aceasta este una dintre cele mai serioade amenintari din Europa astazi", a completat consilierul.


UPDATE 24 FEBRUARIE - 20:10 Presedintele SUA anunta NOI SANCTIUNI pentru Rusia. "Putin va fi un paria pe scena internationala"

 
Presedintele american Joe Biden a reactionat la agresiunile desfasurate de Kremlin in Uraina, anuntand noi sanctiuni pentru regimul lui Vladimir Putin.
 
"Putin a respins toate ofertele noastre de dialog. Saptamani intregi am avertizat ca invazia se va intampla si acum o vedem pe scara larga. Putin este agresorul. Putin a ales acest razboi. Acum va suporta consecintele", a spus liderul de la Casa Alba.
 
Iata cateva dintre masurile pe care Rusia le va avea de infruntat, din partea Americii:
 
  • Vom limita abilitatea Rusiei de a face afaceri in dolari, lire si yeni;
  • Am decis noi sanctiuni ce vor impune costuri mari pe termen scurt si lung asupra Rusiei;
  • Sanctionam bancile rusesti care au active de peste un trilion dolari;
  • Azi inghetam activele a inca 4 banci rusesti, printre care si VTB;
  • Adaugam noi nume de oligarhi rusi pe lista sanctiunilor;
  • Companiile ruse de stat nu vor mai putea sa se imprumute pe piete globale;
  • Vom taia jumatate din importurile de servicii Hi-tech;
  • Companiile petroliere nu ar trebui sa exploateze criza;
  • Daca Rusia ataca companiile noastre cibernetic, suntem gata sa raspundem;
  • Sanctiunile pe care le-am propus vor avea mai consecinte mai mare decat decuplarea de la SWIFT; Iar decuplarea Rusiei de la SWIFT nu e pozitia pe care Europa o vrea.
 
"Putin va fi un paria pe scena internationala", a mai spus Joe Biden. "Daca nu-l oprim acum cu sanctiuni (pe Putin), va merge mai departe", e de parere presedintele SUA.
 
 

Criza sociala la granita Romaniei cu Ucraina

 
Mii de cetateni ucraineni fug din calea razboiului si intra in Romania pe la punctele de trecerea frontierei din Nordul tarii.
 
Mai multi lideri politici din tara si-au aratat disponibilitatea de a primi refugiati. La nivel general Romania spune ca este pregatita sa primeasca peste 500.000 de refugiati.
 
"Am putea sa primim peste 500.000 de refugiati, aceasta este cifra pentru care ne-am pregatit noi impreuna cu Ministerul de Interne si cu celelalte institutii care au in subordine acest lucru.
 
-Unde am putea sa-i cazam pe acestia?
 
-Sunt multe puncte, exista un plan in acest sens care este pregatit in toate marile orase, exista zone pentru asta in vecinatatea granitei", a spus Vasile Dincu, ministrul Apararii.

"Nu stim ce se intampla, ne e teama. Am luat copiii, hainele si plecam unde vedem cu ochii”, a spus un barbat din Cernauti pentru monitorulsv.ro. Potrivit acestuia, "un kilometru de oameni, pe doua randuri, asteapta sa intre in Romania, prin Vama Siret”.
 
"Multa lume se retrage pentru ca se teme de razboi. Deja nu mai e de glumit. In Cernauti e panica adevarata, sunt cozi mari la benzinarii, oamenii se retrag, ies din case, fug care incotro. Este un pic de haos. Autoritatile au spus ca a fost introdusa legea martiala si au cerut ca oamenii sa urmareasca paginile lor oficiale si sa nu creada in fake-uri pentru ca sunt multe informatii false. E coada foarte mare de masini si nu se stie cum va functiona vama in viitor”, a spus un alt barbat.

 


UPDATE 24 FEBRUARIE - 22:00 Creste numarul deceselor. In urma invaziei ruse, 57 de ucraineni au murit, iar alti 169 au fost raniti, scrie Hromadske.ua cu referire la Ministerul de Sanatatea din Ucraina.

UPDATE 24 FEBRUARIE - 22:30 Ucrainenii au preluat controlul asupra aeroportului militar Gostomel. Alexei Arestovich, consilierul presedintelui ucrainean Volodimir Zelensky a facut acest anunt.

UPDATE 24 FEBRUARIE - 23:15. Publicatia Novaya Gazeta a a publicat o harta cu pozitiilor lovite de rachetele rusesti, cu atacuri si teritoriile care au fost ocupate de ocupantii rusi. Vezi AICI mai multe detalii 

UPDATE 24 FEBRUARIE -22:48 Insula Serpilor, aflata la 45 de km de Romania, a fost capturata de militarii rusi. Serviciul de Granicieri al Ucrainei raporteaza ca militarii ucraineni au pierdut controlul asupra Insulei Serpilor, scrie Novaya Gazeta.


A doua zi de razboi prelungeste agonia ucrainenilor, care s-au trezit vineri dimineata constientizand ca cel mai negru vis a fost, de fapt, o crunta realitate. Kiev-ul rasuna de bombardamente vineri dimineata, iar presedintele tarii se plange de faptul ca nu e ajutat din exterior, ca ucrainenii isi apara singuri tara. 


UPDATE 25 FEBRUARIE. Vineri dimineata, Kiev-ul rasuna de bombardamente

 
Din nefericire, ucrainenii s-au trezit vineri dimineata constienti ca evenimentele tragice de joi n-au fost doar un vis urat. O serie de bubuituri puternice au rasunat prin Kiev in zorii zilei, iar sirenele de raid aerian au sunat in mod repetat pe strazile pustii. 
 
Se pare ca un avion de vanatoare ucrainean Sukhoi Su-27 a fost doborat deasupra capitalei, potrivit CNN. Imaginile de la serviciile de urgenta au aratat o casa cu doua etaje in flacari dupa ce fragmente dintr-un avion au cazut peste ea, desi nu era clar daca erau de la avionul Su-27.
 
Intre timp, Ministerul ucrainean al Apararii a declarat ca trupele de asalt aeropurtate ale tarii au aruncat in aer un pod peste raul Teteriv la Ivankiv, la aproximativ 30 de mile (50 de kilometri) nord de Kiev, intr-un efort de a impiedica o coloana de forte ruse sa avanseze spre capitala.

"Pe cerul de deasupra Kievului (in aceasta dimineata), au fost bombardamente. A fost un incendiu la un bloc de locuinte. Astfel de atacuri asupra capitalei noastre nu au mai avut loc din 1941", a spus presedintele ucrainean.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat intr-un tweet vineri dimineata ca trei persoane au fost ranite, dintre care una se afla in stare critica "ca urmare a epavei de la o racheta care a lovit cladirea rezidentiala 7-A de pe strada Koshitsya".
 

UPDATE 25 FEBRUARIE. Inca o reactie a presedintelui Klaus Iohannis

 
Liderul de la Cotroceni a transmis, vineri, ca "ne confruntam cu cea mai mare provocare din istoria recenta a Europei".
 
"La reuniunea extraordinara a Consiliului European de aseara, am agreat un pachet de masuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive si severe Rusiei pentru actiunile sale impotriva Ucrainei. Sustin, totodata, pregatirea, in continuare, a unor sanctiuni individuale si economice suplimentare, care sa vizeze si Belarus. Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al actiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova si Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuand importanta oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilientei partenerilor. Ne confruntam cu cea mai mare provocare din istoria recenta a Europei si este absolut necesara si pe mai departe coordonarea stransa a reactiilor si a abordarilor cu aliatii euroatlantici, in special SUA si NATO", a transmis oficialul.

UPDATE 25 FEBRUARIE. Presedintele Ucrainei: "In aceasta dimineata, ne aparam singuri tara"

 
"In aceasta dimineata, ne aparam singuri tara. La fel ca si ieri, cea mai puternica tara din lume a privit de la distanta", a spus el intr-un videoclip pe Facebook, parand sa se refere la Statele Unite.
 
"Rusia a fost lovita de sanctiuni ieri, dar acestea nu sunt suficiente pentru a scoate aceste trupe straine de pe pamantul nostru. Numai prin solidaritate si determinare se poate realiza acest lucru", a mai spus oficialul de la Kiev.
 
Zelensky a adaugat ca poporul ucrainean continua sa reziste, "demonstrand un adevarat eroism. Inamicul a fost oprit in majoritatea directiilor. Sunt lupte in curs... Nu vom obosi".

UPDATE 25 FEBRUARIE. Presedintele Ucrainei multumeste rusilor care au protestat impotriva razboiului

 
In mesajul sau video adresat poporului ucrainean vineri dimineata, presedintele Volodymyr Zelensky a spus ca Rusia va trebui sa discute cu partea ucraineana pentru a pune capat razboiului.
 
"Rusia va trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa discute cu noi despre incetarea ostilitatilor si oprirea acestei invazii. Cu cat aceste discutii incep mai devreme, cu atat mai mici vor fi pierderile Rusiei”, a afirmat Zelensky.
 
In context, presedintele ucrainean le-a multumit cetatenilor Federatiei Ruse care au iesit la proteste.

Protese in toata Rusia, impotriva razboiului. Oamenii au iesit in strada, desi s-a ajuns la arestari


Va amintim faptul ca, joi, protestatarii impotriva razboiului au organizat mici demonstratii in toata Rusia, potrivit presei independente si organizatiilor de monitorizare – chiar daca se confruntau cu arestari, iar politia ameninta ca va dispersa multimile cu forta fizica.
 
Pana joi seara, ora Moscovei, cel putin 1.237 de persoane au fost retinute in cel putin 44 de orase din Rusia,  a raportat grupul independent de monitorizare OVD-Info.

UPDATE 25 FEBRUARIE. Ministerul Apararii din Ucraina: Astazi, Rusia a inregistrat pierderi de peste 1.000 de soldati

 
"Astazi, numarul pierderilor din fortele de ocupatie ale Federatiei Ruse este de peste o mie de soldati. Rusia nu a suferit un numar atat de mare de victime in o perioada asa scurta de ostilitati in toata existenta sa, in niciunul dintre conflictele armate pe care le-a inceput", a declarat, vineri, ministrul Apararii din Ucraina.
 

UPDATE 25 FEBRUARIE. Traian Basescu: Batausul de la Kremlin trebuie oprit

 
Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, iese public cu o noua declaratie in cea mai grava criza geopolitica izbucnita in Europa de la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 
Ce se intampla acum e "o rusine fara margini", sustine fostul presedinte, deoarece "in timp ce ucrainenii sunt zdrobiti sub  senilele tancurilor rusesti, occidentul refuza sa scoata Rusia din sistemul SWIFT care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre Federatia Rusa din vanzarea titeiului si a gazelor naturale, alimentand masinaria de razboi a lui Putin".
 

UPDATE 25 FEBRUARIE. Liderii spun despre presedintele Ucrainei ca "ar putea sa nu mai fie in viata in urmatoarele 48 de ore"

 
Liderii europeni au purtat o discutie video cu presedintele Ucrainei, iar concluziile lor sunt de-a dreptul socante. "A fost o discutie foarte emotionanta. Presedintele Zelenski, care era intr-un buncar, a aparut si ne-a spus: Nu stiu daca o sa va mai vad vreodata, pentru ca sunt pe lista de tinte (a Rusiei).
 
Te cutremuri, pentru ca omul asta, care cere ajutor si sprijin, ar putea sa nu mai fie in viata in urmatoarele 48 de ore. Ne-a zguduit pe toti, pentru ca una e sa vezi victima ca statistici la televizor si alta e sa te uiti in ochii cuiva pentru care supravietuirea e o chestiune de ore”, a declarat Kiril Petkov intr-o discutie cu jurnalistii pe marginea summitului extraordinar UE, care are loc vineri, potrivit Euractiv

UPDATE 26 FEBRUARIE - 02:10 Armata ucraineana anunta ca ar fi doborat  un avion militar rus IL-76, care transporta parasutisti.


 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 03: 05 Militarii rusi apeleaza la diversiuni

 
Militarii rusi au pus la cale o diversiune, imbracandu-se in uniformele politiei ucrainene. Profitand de aceasta acoperire, militarii rusi s-au apropiat cu o masina cu lumini intermitente si au deschis focul asupra soldatilor ucraineni de la punctul de control de langa localitatea Vasilkov, a declarat o sursa din armata ucraineana pentru Ukrainian Pravda.
 
„In prezent au loc lupte grele in orasul Vasilkov din regiunea Kiev, unde ocupantii incearca sa patrunda”, au spus surse din fortele armate, potrivit CNN.

UPDATE 26 FEBRUARIE - 04:55 Zelenski refuza oferta SUA de a fi evacuat din tara

 
Desi risca sa fie capturat si ucis de rusi, presedintele Ucrainei refuza, atat pentru el, cat si pentru familia sa, oferta SUA de a fi evacuat.

UPDATE 26 FEBRUARIE - Presedintele Ucrainei, mesaj emotionant adresat cetatenilor:

 
"Buna dimineata, ucraineni! Acum au aparut o multime de informatii false, cum ca as fi cerut armatei sa depuna armele si ca ar fi in curs evacuarea capitalei. Sunt aici, nu vom depune arme. Ne vom apara statul. Pentru ca arma noastra este adevarul nostru, adevarul nostru este ca este pamantul nostru, tara noastra, copiii nostri. Si noi vom apara toate acestea. Traiasca Ucraina!", a spus acesta.

UPDATE 26 FEBRUARIE - 09:30 Serviciul de urgenta al Ucrainei anunta ca o racheta ruseasca a lovit un bloc de locuinte din centrul Kievului. Informatia a fost transmisa de The Guardian.

UPDATE 26 FEBRUARIE - 10:30 Presedintele Frantei se asteapta la un razboi de durata.

 
 Razboiul din Ucraina "va dura, trebuie sa ne pregatim pentru asta", a avertizat, sambata, presedintele francez Emmanuel Macron. 

UPDATE 26 FEBRUARIE - Dimineata de sambata incepe cu bombardamente in zonele de la sud-vest de centrul orasului Kiev, potrivit unui corespondent Reuters. Aici au lovit doua rachete, in aceasta dimineata. Una dintre rachete a aterizat aproape de aeroportul Zhuliany, unul dintre cele doua noduri importante din capitala. 

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 200 de ucraineni, inclusiv trei copii, au fost ucisi, transmite Reuters.

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 11:10  Ucraina rezista eroic atacurilor, anunta Marea Britanie

 
Potrivit declaratiilor facute sambata de secretarul de stat britanic pentru fortele armate, James Heappey, atitudinea militarilor Ucrainei este "extraordinara".  Rusia nu si-a indeplinit niciunul din obiectivele majore, sustine oficialul.

UPDATE 26 FEBRUARIE - SUA trimit Ucrainei pana la 600 de milioane de dolari sub forma de "asistenta militara imediata", conform dpa.


UPDATE 26 FEBRUARIE - Tarile de Jos vor livra Ucrainei 200 de rachete antiaeriene. Guvernul olandez a anuntat ca va transfera personajul ambasadei Tarilor de Jos din orasul Lvov din estul Ucrainei in orasul polonez Jaroslaw, din cauza degradarii situatiei securitare.

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 11:50 Trupele ruse incearca sa incercuiasca capitala si sa o izoleze de restul tarii. Aproximativ 100 de blindate rusesti avanseaza in directia Kievului din regiunea Visgorod, conform presei locale.

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 12:40 Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat intr-un mesaj pe Facebook ca armata sa inca are control asupra Kiev-ului.

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 13:10 Slovacia va trimite echipament militar de 2,6 milioane de euro Ucrainei precum si ajutor in valoare de 8,4 milioane de euro, potrivit presei locale, citate de Reuters.

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 13:10  Ambasada Slovaciei de la Kiev a fost mutata in Romania


UPDATE 26 FEBRUARIE - 14:00 Ucraina are mari probleme cu retelele de internet

 
Din cauza invaziei, tara vecina se confrunta cu grave probleme ale retelelor de internet, conform Reuters.
 
Cele mai serioase probleme sunt in sudul si estul tarii, unde, de fapt, se duc si cele mai sangeroase atacuri.
 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 14:30 Cehia sprijina Ucraina cu armament

 
Cehia a decis sambata trimiterea de arme si munitii in valoare de 188 de milioane de coroane cehesti (peste 7,6 milioane de euro), pentru a ajuta Ucraina sa se apere in fata armatei rusesti.

UPDATE 26 FEBRUARIE - 15:00. Primarul capitalei Kiev, Vitali Kliciko, a anuntat sambata o inasprire a interdictiei de circulatie. 

 
"Toti civilii care se afla pe strada in timpul stingerii vor fi considerati membri ai grupurilor de sabotaj si recunoastere ale inamicului", a declarat Vitali Kliciko pe Telegram.
 

UPDATE 26 FEBRUARIE - Belgia trimite Ucrainei 2000 de arme de asalt si peste 3.800 de tone de combustibil.

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 19:00 50% din trupele pregatite de Putin pentru invazie sunt in Ucraina, sustine un oficial rus. De asemenea, presedintele Ucrainei spune ca pe teritoriul tarii sale ar fi prezenti 100.000 de militari ai lui Vladimir Putin.


UPDATE 26 FEBRUARIE - 19:00 Hackerii iau cu asalt Rusia. Canelele TV din Rusia transmit muzica ucraineana, iar site-ul Kremlinului este si el tinta hackerilor

 
De asemenea,  purtatorul de cuvant Dmitri Peskov a anuntat ca Site-ul Kremlinului este atacat de hackeri. "Atacurile sunt in curs", a spus Peskov pentru agentia TASS, relateaza CNN.

 

UPDATE 26 FEBRUARIE - 20:30 Conform Reuters, Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, declara ca trupele rusesti se apropie de centrala nucleara de la Zaporojie, situata in sud-estul Ucrainei.

UPDATE 26 FEBRUARIE - Ucrainenii de la 200 de km de Kiev fac eforturi disperate sa opreasca tancurile rusesti

 
La 200 de km de capitala Kiev au loc scene dramatice. Oamenii se asaza in drumul tancurilor rusesti sau plaseaza biciclete, pentru a-i impiedica pe rusi sa isi urmeze traseul.


UPDATE 26 FEBRUARIE - 21:00 Inca o reactie a fostului presedinte, Traian Basescu: "Rusia, un stat terorist!"

 
"Putin a facut din Federatia Rusa un STAT TERORIST, iar el este seful suprem si autoritar al acestui stat", a transmis, printre altele, fostul lider de la Cotroceni.
 


 
De interes:



 



 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x