A inceput sa se vorbeasca despre solutia minune care va prabusi preturile la facturi: cum vor fi costurile transe in jos, de fapt
criza energeticaenergie regenerabila
Dupa luni bune de criza energetica internationala, autoritatile incep sa identifice si solutiile salvatoare, menite sa reduca semnificativ pretul pe care romanii il platesc, ca sa-si achite facturile. Cea mai buna varianta identificata este exploatarea energiei regenerabile.
Conform declaratiilor facute marti de Carlo Pignoloni, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), in cadrul conferintei RES Invest, "contextul european si cel specific din energie ne dovedesc ca energia provenind din surse regenerabile este esentiala pentru a atinge independenta energetica".
Oficialul mai transmite ca actuala criza globala din energie ne dovedeste ca singura sursa viabila de energie este cea naturala.
"Romania are un potential impresionant cu privire la energia din surse regenerabile, care, daca este exploatat, ar putea facilita atingerea tintelor climatice si ar putea scadea preturile energiei la nivel national si regional", a completat el.
In acest moment, e asteptata interventia
Comisiei Europene, care va veni cu trasarea de noi directii spre obtinerea mult doritei independente energetice la nivel european. Este vorba despre planul REPowerEU! "Implementarea proiectelor energetice sunt esentiale pentru siguranta energetica", puncteaza oficialul RWEA.
Te-ar putea interesa si: Ne dorim independenta energetica, dar stim OARE ce RISCURI presupune?
Pe de alta parte, Guvernul isi pune toate sperantele in exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra. Potrivit celor mai recente declaratii ale premierului Nicolae Ciuca, aceasta miscare e un pas esential spre a deveni independenti fata de importurile rusesti.
"Pentru romani, este un obiectiv esential, in demersul de a obtine independenta de aprovizionare fata de gazul rusesc. Guvernul incurajeaza investitiile in sectorul energetic, iar tara noastra se numara printre statele europene care isi pot gestiona in buna masura cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern.
Noua lege offshore, pe care am initiat-o la nivelul Coalitiei de guvernare si care va fi adoptata curand, creeaza un cadru predictibil si stabil investitorilor. Oferind un echilibru intre interesele statului si cele ale mediului privat, Romania are oportunitatea de a deveni chiar exportator in regiune, dupa dezvoltarea exploatarilor de gaze la Marea Neagra", a declarat Nicolae Ciuca.