Alin Chitu, Ministerul Finantelor: Este necesar ca UE sa-si reduca dependenta de importurile energetice si sa se bazeze mai mult pe resurse proprii
ministerul finantelorobiective climaticepnrrschimbari climatice
Cresterea preturilor la energie electrica si la gaze este o problema la nivel european si este necesara o solutie comuna pentru rezolvarea ei, considera ministrii de finante care au participat la Consiliul Afaceri Economice si Financiare, desfasurat pe 5 octombrie, la Luxemburg. In acest context, reprezentantul Romaniei, Alin Chitu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a atras atentia ca este nevoie urgenta de masuri atat pe plan national, cat si european pentru protejarea cetatenilor, in special a celor mai vulnerabili.
”Romania sustine eforturile comune la nivelul UE pentru o economie bazata pe emisii scazute de carbon"
”Romania sustine eforturile comune la nivelul UE pentru o economie bazata pe emisii scazute de carbon, cu accent pe productia de energie regenerabila, concomitent cu implementarea masurilor de eficienta energetica. In atingerea obiectivelor in domeniul climatic trebuie sa luam in considerare securitatea energetica a Uniunii Europene in ansamblu, precum si a fiecarui stat membru in parte. Este necesar ca UE sa-si reduca dependenta de importurile energetice si sa se bazeze mai mult pe resurse proprii si pe tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, a precizat Alin Chitu.
In continuare, ministrii au avut o dezbatere politica pe marginea recentului pachet privind revizuirea regulilor prudentiale pentru companiile de asigurari si reasigurari, pentru modificarea Directivei Solvabilitate II.
Comisia Europeana i-a informat pe ministri cu privire la stadiul implementarii instrumentului SURE, instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de somaj in situatii de urgenta, lansat ca parte a raspunsului UE la pandemia COVID-19. Cel de-al doilea raport semestrial elaborat de COM prezinta operatiunile si utilizarea acestuia pana in prezent, precum si impactul socio-economic al instrumentului. Conform raportului, cea mai mare parte a asistentei financiare a fost platita in perioada octombrie 2020 – mai 2021.
Citeste si: Vremuri grele vin peste muncitorii si patronii din constructii: bani mai putini, pe aceeasi munca
Un alt punct important pe agenda reuniunii a fost implementarea Mecanismului de Redresare si Rezilienta, respectiv adoptarea Deciziei de implementare a Consiliului privind aprobarea evaluarii Planului National de Redresare si Rezilienta (
PNRR) al Maltei. De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii cu privire la lectiile invatate ca urmare a Semestrului European din 2021 si posibile cai de urmat in viitor, in contextul Mecanismului de Redresare si Rezilienta.
De asemenea, ministrii au adoptat concluziile privind finantarea eforturilor de combatere a schimbarilor climatice in vederea Conferintei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (COP26) de la Glasgow, au continuat pregatirile pentru Reuniunea G20 a ministrilor de finante si a guvernatorilor Bancilor Centrale si a Reuniunii anuale a FMI, care vor avea loc intre 12 si 14 octombrie 2021 si au aprobat actualizarea listei UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale.